18.06.2019 04:32

Çanakkale Kent Konseyinden Kaz Dağları için sosyal medyada kampanya çağrısı

Çanakkale Kent Konseyi, Kaz Dağlarındaki altın madenciliğine karşı kamuoyu oluşturmak için 19 Haziran 20.00-22.00 saatleri arasında #KazdağlarıHepimizin etiketiyle sosyal medya kampanyası düzenleyecek

Çanakkale Kent Konseyinden Kaz Dağları için sosyal medyada kampanya çağrısı

Görsel, canakkalekentkonseyi.org adresinden alınmıştır

Çanakkale Kent Konseyi, Kanadalı Alamos Gold Şirketinin Türkiye’deki işletmesi olan Doğu Biga Madencilik'in Kirazlı Balaban mevkii ve Bayramiç Cazgırlar Köyü arasındaki sahada madencilik çalışmalarına devam ettiğini belirterek buna karşı sosyal medyada kampanya başlatacaklarını duyurdu.

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Yürütme Kurulu’nun yaptığı yazılı açıklamada, “Şirket, Doğu Biga Madencilik ile Kirazlı Balaban mevkii ve Bayramiç Cazgırlar köyü arasındaki sahada metalik madencilik çalışmalarına devam ediyor. Bahsi geçen bu alan, yaklaşık 3.500 hektar alan olup, bugüne kadar karaçam ağaçlarına, meşelere ve doğal yetişmiş makilik orman örtüsüne ev sahipliği yapmıştır. Hayvanların, börtü böceğin, mikroskobik ama ekosistem için önemi tartışılamaz küçük canlılar için yaşam alanı olmuştur. El değmemiş, etrafında hiçbir yerleşim alanının olmadığı, doğal bir su toplama havzasıdır. Oysa bugün onbinlerce ağaç katledilmiştir. Yaşayan bir canlı türü kalmamıştır ve yaşam adına en vahim sonuçlardan biri olan su da korkarız ki yakında kalmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Şirketin geçtiğimiz aylarda kendi web sitesinden yayınladığı haberde işletmeye geçmek için beklediği son izin olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından işletme iznini aldığını duyurduğunu hatırlatan Kent Konseyi, “CİMER üzerinden yaptığımız başvuru ile iznin ne zaman verildiğini, içeriğini sorduk ve verilen cevapta bunun 3. kişilerle paylaşılamayacak bir bilgi olduğu tarafımıza cevap olarak geldi. Bildiğimiz henüz bu izin gerekçesi ve tarihinin, ya da bir kopyasının avukatlara da ulaşmamış olduğudur” bilgisini verdi.

“Metalik madencilik olan ’altın madenciliği’ hiçbir arıtma tesisi içermemektedir. Dünyanın her yerinde böyledir. Bu nedenle vahşi madencilik olarak adlandırılmaktadır. 1. derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale ili için fay hatlarının kesişim noktalarında konuşlandırılan hiçbir atık havuzunun güvenilecek çalışma prensibi yoktur, olamaz. ÇED raporları neyi, nasıl koruyacaklarını açıkça göstermektedir zaten. Çanakkale’deki karar mercilerinin ısrarla bu tehlikeyi görmemeye çalışmalarını anlamak mümkün değildir” denilen açıklamada, Türkiye’nin pek çok yerinde altın madenciliğinin gözle görülür olumsuz sonuçlarının ortada olduğu belirtildi.

Son olarak ise açıklamada, “Konunun öneminin ve aciliyetinin anlaşılması için görmeyen göz, duymayan kulak kalmasın diye, 19 Haziran Çarşamba günü 20.00-22.00 saatleri arasında Twitter'dan sosyal medya kampanyası başlatıyoruz. Tüm Türkiye’den destek bekliyoruz. Yaşamı savunmak için sadece birkaç dakikasını ayırmanızı ve Twitter hesaplarınızdan #KazdağlarıHepimizin demenizi bekliyoruz. Hiç kimsenin tek başına yaşam hakkımıza müdahale etmeye hakkı yok. Biz de müdahale edenlere karşı sahip olduğumuz hak ve yetkiye dayanarak mücadelemizi sürdüreceğiz” çağrısı yapıldı. (İzmir/EVRENSEL)

{{381211}}

04.02.2026 10:11

İsrail’in Gazze saldırılarında can kaybı 20'e yükseldi: 4’ü çocuk

İsrail ordusunun Gazze kentinin doğusu ile Han Yunus kentinin güneyine yönelik topçu saldırılarında, 4’ü çocuk 20 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail’in Gazze saldırılarında can kaybı 20'e yükseldi: 4’ü çocuk

Temsili görsel | Fotoğraf: Anas Zeyad Fteha/AA

04.02.2026 09:54 / Güncelleme: 14:45

Axios: ABD ile İran arasındaki görüşmeler Umman'da yapılacak

ABD ile İran arasında görüşmelerin cuma günü Umman'da yapılacağı öne sürüldü. Görüşmelere Witkoff ve Arakçi'nin katılacağı formatın önceki toplantılardaki gibi olacağı ifade ediliyor.

Axios: ABD ile İran arasındaki görüşmeler Umman'da yapılacak

Fotoğraf: AI

04.02.2026 12:55

Urfa’da çocuk istismarı alarmı: Son iki yılda 1008 mağdur, dosyaların çoğu takipsizlikte

Şanlıurfa Barosu ortaklığıyla hazırlanan Çocuk Hakları İhlalleri İzleme Raporu’na göre, son iki yılda 1008 çocuk cinsel istismar mağduru olarak kayıtlara geçti; dosyaların yalnızca beşte biri kovuşturma aşamasına taşınabildi.

Urfa’da çocuk istismarı alarmı: Son iki yılda 1008 mağdur, dosyaların çoğu takipsizlikte

MA

04.02.2026 13:17

Osmaniye'de depremden bu yana konteynerde elektriksiz yaşayan yurttaştan tepki

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde üç yıldır elektriksiz konteynerde kaldığını ifade eden Hasan Tacirli, yemeklerini fener ışığında yediğini, banyo suyunu ise güneşte ısıttığını anlattı.

Osmaniye'de depremden bu yana konteynerde elektriksiz yaşayan yurttaştan tepki

Fotoğraf: ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!