13 Haziran 2019 07:33

DAY-MER Londra Meydan Sahnesi 30’uncu yılını kutladı

DAY-MER bünyesinde kurulan Londra Meydan Sahnesi, 30’uncu yılını özel bir programla kutladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiyelilerin, İngiltere’ye yoğun göçünün başladığı 1989 yılında "Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi" (DAY-MER) bünyesinde kurulan Londra Meydan Sahnesi, 30’uncu yılını özel bir programla kutladı.

Kuzey Londra Toplum Merkezi'nde 12 Haziran'da gerçekleştirilen kokteyde, eski ve yeni oyuncular ile yönetmenler buluştu. Etkinlikte Londra Meydan Sahnesi’yle ilgili fotoğraf-afiş sergisi, 30 yıl boyunca oynanmış oyunlardan derlenen sinevizyon gösteriminin yanı sıra kısa konuşmalar yapıldı.

"30 YILLIK EMEK SADECE BİZİM DEĞİL, HERKESİN"

Londra Meydan Sahnesi yönetmeni Rahime Simpson, 30 yılda 500 oyuncuyla 30 bin seyirciye seslendiklerini belirterek "30 yıllık emek yalnız bizim değil, seyircisinden oyuncusuna herkesin” dedi.

“Ben, Metin Sağır, Fatma ve İrfan Binboğa ile soyadlarını hatırlayamadığım birkaç arkadaşımız Londra Meydan Sahnesi’ni kurduk” diyen Simpson, “Aynı yıl DAY-MER kurulunca onun çatısında faaliyetlerimizi sürdürmeye başladık. İlk yönetmenimiz Denizhan Özer’di. İlk oyunları fabrika ve evlerde oynadık. Sokağa yönelik oyunlar yaptığımız için adımız Meydan Sahnesi" diye konuştu.

Simpson, “Oyunların türü ne olursa olsun hepsi emekten yana. İlk oyunlarda dramdan politik komediye göçmenlik sorunları ele alındı. Sonraları daha klasik oyunlar da sahnelendi. Oyuncularımızın hepsi işçi ve emekçi arkadaşlardı. İkinci iş olarak çalışmalara katıldılar” diye devam etti.

ÇUBUKÇU: MEYDAN SAHNESİNİ İLERİYE TAŞIYACAĞIZ

DAY-MER Londra Meydan Sahnesi yönetmenlerinden Celal Perk de tiyatroyu bir ağaç gibi tek ve bir orman gibi kardeşcesine sosyalizmi andırdığını belirterek, “Profesyonel bir yönetmen ve oyuncu olmama karşın Londra Meydan Sahnesi’nde amatör oyuncuların bazen parmak ısırtırcasına başarılı olduklarına tanığım” dedi.

Yazar Aydın Çubukçu ise Londra Meydan Sahnesi’nin 30’ncu yılını kutlayarak, tiyatronun pek çok sanatla iç içe olduğunu söyledi. Çubukçu, DAY-MER Kültür ve Sanat Komisyonunun Londra Meydan Sahnesi’nin gelişmesi için yeni projeleri hayata geçireceğini de sözlerine ekledi.

DAY-MER Yönetim Kurulu Üyesi Arif Bektaş ise Londra Meydan Sahnesi’nin amatör bir ruhla profesyonel bir iş yaptıklarını vurgulayarak, “Unutmamalı ki çoğu yönetmen arkadaşımızdan hemen hemen bütün oyuncularımız işçiydi ve ikinci bir iş olarak tiyatro yaptılar. DAY-MER tiyatroya özel önem veriyor. Londra Meydan Sahnesi toplumun hikayelerini sahneye taşımayı sürdürecektir. Biz de DAY-MER olarak bütün gücümüzle destek olmaya devam edeceğiz” dedi. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rasim Ozan Kütahyalı hakkında yakalama kararı çıkarıldı

SONRAKİ HABER

DİDF, Köln’de "Birlik ve Dayanışma" festivali düzenliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...