06 Haziran 2019 12:38

‘Kırmızı etin fiyatını bilmiyoruz’

Ekonomik kriz, Diyarbakır’da esnaf, işçi ve üreticiyi derinden etkiledi. Esnaf iş yapamaz duruma gelirken; vatandaş kırmızı etin tadını unuttu.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Krizi derinden hisseden Diyarbakır esnafı, iş yapamaz halde. Ekonomik kriz derinleştikçe rahatsızlık artıyor. Diyarbakır halkı ise işsizlik ve yoksullukla boğuşuyor. Tarlada ekim yapan üretici, mazot, gübre, ilaç gibi girdi maliyetlerin artışı altında eziliyor.

Üretici Muhammed Duru (26), eylül ayında soğan mahsulünü 50 kuruşa satmayı planladığını ve bu mahsulün tezgaha 5 liraya çıktığına belirterek, “Mazotun litresini 6 TL’den alıyoruz. Gübrenin 1 tonu ise 2 bin TL. Bunun elektrik, sondaj parası var. Ancak kendi masraflarımızı çıkartabiliyoruz. Çiftçi ölmüş” dedi. Duru, “Geçen sene 40 TL’ye aldığımız ilacı bu sene 100- 120 TL oldu. Eskiden 200 dönüm tarlanın ihtiyacı olan ilacı 2 bin TL’ye alabiliyorduk, şimdi ise 2 bin TL ile 50 dönüm tarlaya yetecek ilaç alamıyoruz. Bu durum mutfağa da yansıyor. Eskiden 100 TL ile pazara çıktığımızda yaptığımız alışveriş bizlere yetiyordu, hatta artıyordu. Şimdi ise haftanın 2 günü bile yetmiyor” dedi.

Kentte 30 yıldır esnaf olan Esma Göçtürk (51), işletmesinin iş yapamaz hale geldiğini ifade ederek, “İnsanlarda para olmadığı için borç verdiğimiz zaman verilen ürünler gidiyor. Halka borç vermeye korkuyoruz. Bunun için artık borç vermiyoruz. Halkta para olmadığı için alım gücü de yok” ifadelerini kullandı.

‘EKMEK PARASI ÇIKMIYOR’

1800 lira emekli maaşıyla 12 nüfuslu aileyi geçindirmeye çalışan Teyfik Kabak (75), “Bu maaşla evdekilerin sadece kuru ekmek parası bile çıkmıyor. Kırmızı etin ne kadar olduğunu bilmiyoruz” diye konuştu. Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren Kabak, şöyle devam etti: “Binlerce kişi sokaklarda işsiz dolaşıyor. Bununla birlikte hırsızlık, madde bağımlılığı baş gösteriyor. Gelip Diyarbakır’ı ne hale getirdiklerini görsünler.” (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Yaşadığı tacizi duyurmaya çalışan S.Y.: Bu ülkede kadın olmak suç mu?

SONRAKİ HABER

Alım gücü araştırması: Ücretlinin kaybı artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...