06 Haziran 2019 08:44

"Kuyucuk Kuş Cenneti’ni kurtarın" çağrısı

Kuzeydoğa Derneği, tamamına yakını kuruyan Kuyucuk Kuş Cenneti’nin kurtarılması için tüm kurumların harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kuzeydoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, yanlış su kullanımı ve kaynakların yok edilmesi ile tamamına yakını kuruyan Kuyucuk Kuş Cenneti’nin kurtarılması için çağrıda bulundu. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü gölün kuruması nedeniyle kutlamadıklarını belirten Şekercioğlu, doğru tespitler yapılarak, gölün kurtarılması için ilgili tüm kurumların harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

BU AY BUHARLAŞACAK

Geçen yılın Eylül ayında Kuyucuk Gölü’nün tamamen kuruduğunu kaydeden Çağan Şekercioğlu, “O zaman bizim ümidimiz, kar ve yağmurla kendine gelmesiydi. Bu sene Türkiye bol yağış aldı, yağışlar rekor doluluk oranlarına sahipti ama buna rağmen Kuyucuk Gölü daha haziran ayının başında kurumuş durumda. Haziran ayında tamamen buharlaşacak. Bu da Kuyucuk Gölü’nün kurumasının nedeninin yağmur ya da kar yağışıyla değil bölge halkının hem taban suyunu hem da yüzey suyunu göle ulaşmadan kullanmasından kaynaklandığını gösteriyor” dedi.

"GÖL TAMAMEN KURUYACAK"

Dernek olarak yıllarca uyarılar yaptıklarını dile getiren Şekercioğlu, fakat Kuyucuk Gölü'nün kurumasıyla ilgili somut adım atılmadığını söyledi. 7 yıl önce göldeki tehlikeye dikkat çekmelerine rağmen hiçbir şey yapılmadığı gibi hala Kars Çayı ve Kars Barajı'ndan Kars'ın kanalizasyonunun karıştığı suyun Kuyucuk'a verilmeye çalışıldığını vurgulayan Şekercioğlu,

analiz edilmiş temiz kaynak sularının göle verilmesinin şart olduğunu vurguladı.

Artık yağışlı mevsimde bile göldeki suyun neredeyse bitmiş durumda olduğuna dilkkat çeken Şekercipğlu “16 Haziran'da Kuyucuk Gölü Festivali var. Maalesef festivalde bile göl tamamen kurumuş olabilir. Bu ay içinde zaten göl maalesef kuruyacak” dedi.

233 KUŞ TÜRÜ

Şekercioğlu, Kuyucuk Kuş Cenneti'nin önemini şöyle anlattı: “Kuyucuk Gölü, Doğu Anadolu'nun ilk Ramsar alanı. Doğu Anadolu'nun ilk Avrupa Seçkin Turizm Cenneti, Türkiye'de ilk kuş üreme adasının yapıldığı ilk yapan hayatı geliştirme sahası, sonbaharda 45 bin kuşa ev sahipliği yapan alan, 233 kuş türü barındıran, soyu tehlikedeki türleri barındıran Kars'ın gurur kaynağıydı. Artık maalesef biz bu gölü kurtaramazsak Kars'ın utanç kaynağı olacak.” (Kars/DHA)

ÖNCEKİ HABER

İBB’nin gelir getiren mülklerinin AKP’li belediyelere devredilmesi gündemde

SONRAKİ HABER

Şile Saklıgöl'de çardak çöktü, vatandaşlar göle düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...