02 Haziran 2019 09:15
Son Güncellenme Tarihi: 03 Haziran 2019 17:08

Almanya’da SPD’nin çöküşü: Partiye başkan dayanmıyor, Nahles istifa etti

Almanya’nın en eski partisi Sosyal Demokrat Partinin (SPD) çöküşü sürüyor. Ülke genelinde oyu yüzde 12’ye düşen partinin son başkanı da istifa etti.

Fotoğraf: Sandro Halank/Wikimedia Commons(CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya’nın en eski partisi Sosyal Demokrat Partiye (SPD) başkan dayanmıyor. 16 yıl önce, 2003’te Gerhard Schröder’in parti başkanlığı ve başbakanlık yaptığı sırada, SPD-Yeşiller koalisyon hükümeti tarafından sosyal devletin tasfiyesi anlamına gelen Ajanda 2010’un yürürlüğe konulmasından bu yana, SPD’de oy kaybı devam ediyor. Başbakanlık ve parti başkanlığını bıraktıktan sonra Rus doğal gaz tekellerinin önemli temsilcilerinden biri olan Schröder’den sonra parti başkanlığına gelen sekiz siyasetçi de çöküşü durduramadı. Partinin sol kanadından gelen ilk kadın genel başkan Andrea Nahles de çöküşün önüne geçemeyince çareyi istifa etmekte buldu.

ÜLKE GENELİNDE OYU YÜZDE 12’YE DÜŞTÜ

26 Mayıs’ta yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 15,8 ile tarihinin en düşük oyunu alan (yüzde 11,4 oy kaybı yaşadı) SPD, aynı gün Bremen eyaletinde yapılan seçimleri de 73 yıl aradan sonra kaybetti. Her iki seçimin ardından yapılan kamuoyu yoklamalarında SPD’nin ülke genelindeki oyunun yüzde 12’ye kadar düştüğü tespit edildi.

Seçim yenilgilerinin ardından parti içinde başlayan tartışmalarda meclis grubu başkanlığı görevini bırakacağı mesajını veren Nahles, bugün yaptığı açıklamada parti başkanlığından da ayrılacağını duyurdu.

MARTIN SCHULZ’UN YERİNE GEÇMİŞTİ

Daha önce parti genel sekreterliği görevinde bulunan Nahles, 2017’de yapılan genel seçimlerde kısa bir süre önce genel başkanlık ve başbakan adaylığına getirilen Martin Schulz’un seçimleri Başbakan Angela Merkel’e karşı açık bir arayla kaybetmesi üzerine, parti başkanlığını devralmıştı.

Nahles daha önce çalışma bakanlığı yaparken partisinin izlediği neoliberal politikalardan kısmen geri adımı atılacağının mesajını verdiği halde bunu yerine getirmemişti.

GENEL BAŞKANLIK GÖREVİNİ 3’LÜ HEYET SÜRDÜRECEK

SPD Genel Başkanı Nahles'in istifa kararının ardından genel başkanlık görevini Genel Başkan Yardımcıları Manuela Schwesig, Malu Dreyer ve Thorsten Schaefer-Guembel'den oluşan üçlünün sürdüreceği bildirildi.

SPD yönetim kurulunun bugünkü toplantısının ardından genel merkez Willy Brand Haus'ta düzenlenen basın toplantısında Genel Başkan Yardımcıları Schwesig, Dreyer ve Schaefer-Guembel alınan kararı kamuoyuna açıkladı.

Buna göre 24 Haziran'da toplanacak yönetim kurulunun belirleyeceği olağanüstü genel kurul tarihine kadar söz konusu üçlü, partide vekaleten genel başkanlık görevini birlikte sürdürecek.

Dreyer, 3 genel başkan yardımcısı olarak genel başkanlığa aday olmayacaklarını belirtti.

Dreyer'in Rheinland Pfalz eyaleti başbakanlığına aday olacağı, Gümbel'in de 1 Ekim'de yeni bir göreve başlayacağı, Schwesig'in ise halihazırda Mecklenburg Vorpommer eyalet başbakanı olması nedeniyle aday olmayı düşünmedikleri kaydedildi.

Başbakan Angela Merkel de 3 ismi, koalisyon görüşmelerine katıldıkları için tanıdığını ifade ederek, yeni durumun herhangi bir istikrarsızlığa yol açacağını düşünmediğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Latin Amerika’da milyonlar sosyal kesinti politikalarına karşı ayakta

SONRAKİ HABER

İsraf konusu cumhurbaşkanına hakaret sayıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...