07 Şubat 2018 11:28

Almanya’da büyük koalisyon SPD’nin tavizleriyle kuruldu

Almanya'da, Hıristiyan Demokrat Birlik ile Sosyal Demokrat Parti arasındaki koalisyon görüşmelerinde anlaşmaya varıldı.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR 
Köln

Almanya’da 24 Eylül’de yapılan genel seçimlerin ardından başlayan hükümet arayışı, Başbakan Angela Merkel’in liderliğini yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında varılan anlaşmayla tamamlanmış oldu. Anlaşma, SPD üyelerinin onayına sunulacak. Üyelerin büyük çoğunluğunun anlaşmayı kabul etmesi bekleniyor.

2013’teki genel seçimlerden sonra büyük koalisyon hükümeti kuran CDU/CSU ve SPD, böylece önümüzdeki dört yıl daha ülkeyi yönetecek. Koalisyon anlaşmasının kesin olarak yürürlüğe girmesi ise üç hafta içinde SPD üyeleri arasında yapılacak oylama sonucunda belli olacak. Genel seçimlerde yüzde 20.5 gibi tarihinin en düşük oyunu alan SPD ve aynı zamanda başbakan adayı da olan Genel Başkan Martin Schulz, koalisyon ortaklığında sorumluluğu üyelere yükleyen bir strateji izledi. Bu çerçevede önce Berlin’de parti kongresini toplayarak CDU/CSU ile koalisyon görüşmelerine başlanıp başlanmayacağını sordu. Buradan aldığı “Evet” oyundan sonra başladığı görüşmelerin sonucunu ise bu kez 21 Ocak’ta Bonn’da toplanan parti kongresine sundu. Ardından yeniden başlayan görüşmeler bugün tamamlanmış oldu. Elde edilen sonuç, yaklaşık 460 bin SPD üyesine sorulacak. 

SPD yönetimi, 6 Şubat’tan sonra üye olacakların oylamaya katılamayacağına daha önce karar vermişti. Parti yönetimi tarafından verilen bilgiye göre yıl başından bu yana 24 bin 399 kişi partiye üye oldu ve üye sayısı 463 bin 723’e yükseldi. Koalisyon ortaklığına karşı çıkan kesimler son haftalarda partiye üye kampanyası başlatarak anlaşmanın reddedilmesi için çağrıda bulunmuştu. Bunun üzerine parti yönetimi 6 Şubat’ı yeni üyeler için son gün olarak ilan etmişti. SPD yönetimi, önümüzdeki günlerde üyelerle, anlaşmaya “Evet” demeleri için değişik toplantılar yapacak. Mektupla yapılacak oylamanın üç hafta sürmesi planlanıyor. 

Anlaşmanın üyeler tarafından da kabul edilmesi durumunda Merkel’in yeniden başbakan olacağı “büyük koalisyon” hükümeti bir dört yıl daha görev yapacak.

SPD PEK ÇOK KONUDA TAVİZ VERDİ

Önümüzdeki dönem daha fazla oy kaybetmemek için her adımı kongre delegelerine ve parti tabanına soran SPD, genel seçimlerden önce ifade ettiği pek çok konuda taviz verdi. Bunların başında, sağlık sisteminde yapmak istediği değişiklikler geliyor. Seçimlerde en büyük vaadi iki sınıflı sağlık sistemine son vermek olan SPD, bu konuda istediğini yapmadığı gibi savunduğu Yurttaş Sigortası’nı (Bürgerversicherung) da kabul ettiremedi. Bu alanda sadece sağlık sigortası için patronların da pirim ödemesinin önü açıldı.

Genel seçimler öncesinde, ülkeye gelecek sığınmacılar için üst sınır konulmasına karşı çıkan SPD, bu konuda da geri adım atarak bir yıl içinde en fazla 180-220 bin arası sığınmacı gelmesine onay verdi. Yine sığınmacıların aile birleşimi konusunda da geri adım atan SPD, bir ay içinde en fazla 1000 sığınmacı yakınının aile birleşimi yoluyla Almanya’ya gelmesine onay verdi. Bu konuda asıl olarak CDU/CSU’nun talepleri geçerli oldu.

BAKANLIKLAR PAYLAŞILDI

Daha önce, SPD üyelerinin onayından sonra bakanlık paylaşımına gidileceği ifade edilmesine rağmen, şimdiden bakanlık paylaşımı yapıldı. Basında yer alan haberlere göre, önümüzdeki dört yıl boyunca dışişleri, maliye ve çalışma bakanlıkları SPD’de kalacak. Özellikle dışişleri bakanlığına kimin getirileceği konusunda tartışma söz konusu. SPD Genel Başkanı Martin Schulz'un, Sigmar Gabriel’in yerine dışişleri bakanı olmak istediği belirtiliyor. Ancak, Gabriel’in buna pek yanaşmadığı ileri sürülüyor. Son pazarlıkların ardından Schulz’un dışişleri bakanı olabileceği ifade ediliyor. Maliye bakanlığı içinse Hamburg Eyaleti Başbakanı Olaf Scholz’un adı geçiyor. Maliye bakanlığı, geçtiğimiz dönemde CDU/CSU’nun elindeydi. Aile ve adalet bakanlıkları da SPD’de kalmaya devam edecek. 

Basında yer alan haberlere göre, CDU savunma ve ekonomi bakanlıklarını alırken, CSU içişleri bakanlığını üstlendi. Bild gazetesi, bu göreve CSU Başkanı Horst Seehofer’in getirileceğini yazdı.

Geçtiğimiz pazar günü tamamlanması planlanan görüşmeler, sağlık ve iş yaşamı konularında anlaşma sağlanamadığı için uzamıştı.

ÖNCEKİ HABER

ÇAYKUR Müdürü: 'Bayan sporculara yardım günah' demedim

SONRAKİ HABER

Adana’da asılsız ihbar, sosyal medya soruşturmasına döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...