22 Mayıs 2019 12:48

Koalisyonun dağıldığı Avusturya'da geçici hükümet kuruldu

Avusturya’da erken seçim öncesi geçici hükümet belirlendi. Hükümete yönelik verilen güvensizlik önergesi ise pazartesi oylanacak.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Gökhan GÜNEŞ
Viyana

Avusturya’da yaşanan hükümet krizinin ardından, Başbakan Sebastian Kurz, Avusturya Özgürlük Partisi’nden (FPÖ) boşalan bakanlıkların yerine yeni bir listeyi Cumhurbaşkanı’na sundu. Bugün Cumhurbaşkanı onayıyla, Eylül başında yapılması planlanan, erken yeniden seçime kadar görev yapacak hükümet açıklandı.

Buna göre, FPÖ’den boşalan İçişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevine eski Yüksek Mahkeme Başkanı, Hukukçu Eckart Ratz getirilirken, Sosyal İşler Bakanlığına Avusturya Sosyal Demokrat Partisi’ne (SPÖ) yakın Walter Pöltner, daha önce Havayolları uçuş güvenliğinden sorumlu “Austro Control” Başkanı Valerie Hackl Ulaştırma Bakanlığına ve asker rütbeli,  hükümet partisi olan Avusturya Halk Partisi’ne (ÖVP) yakınlığıyla bilinen Johann Luif ise Savunma Bakanlığına getirildi.

GÜVENSİZLİK ÖNERGESİ VERİLDİ, KURZ’A İSTİFA ÇAĞRISI YAPILDI

Öte yandan, “Avusturya Şimdi” listesinden Peter Pilz hükümete güvensizlik önergesi verdi. Bu önergeye henüz diğer partilerden bir destek gelmese de, SPÖ Başkanı Pamela Rendi Wagner, Başbakan Kurz’un da istifa etmesi gerektiğini söyledi. Önerge pazartesi günü parlamentoda oylanacak. Kabul edilirse hükümet düşecek.

Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrasına denk gelen bu oylamanın kabul görmesine pek şans verilmiyor. Salı günü Brüksel’de yapılacak AB zirvesine kimin gideceği konusunun muğlak kalmaması gerektiği görüşü öne çıkıyor.

NE OLMUŞTU?

Avusturya Başbakan Yardımcısı ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz-Christian Strache ile Rus oligarkının yeğeni olduğu söylenen kişi arasında pazarlık yapıldığı ortaya çıktı. 2017’de İspanya’nın Ibiza adasında bir yazlıkta yapılan görüşme gizli olarak filme alındı ve geçtiğimiz hafta basına sızdırıldı.

Alman haber sitelerinde 6 dakikası yayımlanan ve 2017 seçimleri öncesi yapılan görüşmede Strache, Rus oligarkın yeğeninden seçim için destek istiyor. Bunun karşılığında ise kara para aklama ve ihale sözü veriyor. Rus yeğen de, çeyrek milyar avroluk bir yatırımdan söz ediyor.

Skandal sonrası Strache başbakan yardımcılığından istifa etti, FPÖ’lü bakanlar da kabineden ayrıldı ve eylülde erken seçim kararı alındı.

ÖNCEKİ HABER

Şeker, çikolata ve baklava bayram öncesi cep yakıyor

SONRAKİ HABER

Kızılay'da inşaat iskelesi çöktü: Yoldan geçen 2 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...