11 Mayıs 2019 07:39

"e-Devlet şifrenizi vermeyin" diyen sendikacılara saldırı

Adana Atlas Denim’de örgütlenme çalışması yapan Öz İplik İş Sendikası yöneticileri ve üyeleri saldırıya uğradı.

Adana Atlas Denim’de örgütlenme çalışması yapan Öz İplik İş Sendikası

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Zorla işçilerin e-Devlet şifresinin istendiği Atlas Denim’de, işçilere e-Devlet şifrelerini vermemeleri yönünde uyarıda bulunan Öz İplik-İş Sendikası yöneticileri ve üyeleri işveren temsilcisi konumundaki bir grup tarafından saldırıya uğradı.

Saldırıya uğradıklarını gazetemize bildiren Öz İplik-İş Örgütlenme Uzmanı Sedat Çetin, kendisinin ve Şube Başkanı Murat Kunt’un darbedildiğini söyledi. İşçilere e-Devlet şifresini vermemeleri yönünde çağrıda bulundukları için saldırıya uğrayacaklarını üyeleri olan işçilerden öğrendiğini ifade eden Çetin, “Biz bir gün önce gidip işçileri patronun suç işlediğini söyleyerek uyardık. Aynı zamanda patron hakkında işçilerden e-Devlet şifrelerini alarak sendikadan zorla istifa ettirdiği için suç duyurusunda bulunduk. Bizim uyarılarımızdan rahatsız olan patronun bize yönelik bir saldırı ya da rencide edici bir davranışta bunacağını duymuştuk. Yine de gidip işçilere anayasal haklarına sahip çıkmaları çağrısı yaptık. İşçiler sendika hakkından vazgeçmesin” diye konuştu.

MAHKEMEDE HESAP VERECEKLER

Darbedildikleri yeri gören kameraların önünün servis araçları ile kapatıldığını belirten Çetin şunları aktardı: “Saldıran grup önce benim önünden geçti. Benim bulunduğum yerde bir şey yapmadılar. Bir süre sonra Murat Kunt’u yumrukladıklarını gördüm. 20-25 kişilerdi. Ben de araya girmek için oraya gittiğimde 10-15 kişi önümü kesip beni de darbetti. Gömleğimi yırttılar. Hakaretler ve küfürlerle ‘Bir daha buraya gelmeyin’ dediler.” Darp raporu alıp saldırganlar ve patron hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Çetin, Yasaları çiğneyerek işçinin sendika hakkını engelleyenlerin mahkemede hesap vereceğini, Atlas Denim’de de işçilerin örgütleneceğini söyledi.

SENDİKA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Fabrika yönetiminin işçilere seslenilmesinden rahatsız olduğunu ve bu nedenle otobüslerin fabrika içerisine girmesi talimatında bulunulduğunu belirten Kunt, işçilerden aldıkları bilgiye göre işveren temsilcilerinin ellerinde tabletlerle her daireyi dolaştığını, işçilerden e-Devlet şifrelerini istediklerini, vermek istemeyenlerin şifresini tablete kendileri girerek sendikaya üye olup olmadığını kontrol ettiklerini, sendikadan zorla istifa ettirildiklerini söyledi. Fabrika yönetiminin “Yarın e-Devlet şifresini getirmeyen işe gelmesin” dediğini aktaran Kunt, konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

İŞVEREN ZORLA ŞİFRE İSTİYOR

Atlas Denim tekstil fabrikası yönetiminin usulsüz şekilde işçilerin e-Devlet şifresini istemesine tepki gösteren Öz İplik-İş Adana Şube Başkanı Murat Kunt, sendikalaşma çalışması yapmaya başladıktan sonra işçilerin sendikadan istifa etmesini isteyen patronun işçilerden zorla e-Devlet şifrelerini toplamaya başladığını söyledi.

Anayasa’nın 51’inci maddesine göre işçilerin, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme hakları olduğunu hatırlatan Kunt, işverenin TCK 136’da yer alan Kişisel Verileri Ele Geçirme veya Yayma Suçu işlediğini belirtti. Örgütlü oldukları BOSSA’da çalışırken Atlas Denim’e geçen işçilerin çalışma koşullarından ve ücretten, zor çalışma koşullarından şikayet ederek kendilerine ulaştığını ifade eden Kunt, 25 gündür sendikalaşmak için çalışma yaptıklarını ifade etti. Kunt, “Üye de yaptık ama işveren yasa dışı işlerle işçilere baskı yapıp istifaya zorladı” diye konuştu. 

TEMPOLU ÇALIŞIYORUZ, YEMEK YETERSİZ

2 yıldır fabrikada çalıştığını söyleyen bir işçi aynı işi yapan işçilerden bazı işçilerin 2 bin 200 lira, bazı işçilerin 2 bin 350 lira maaş aldığını belirterek işverenin işçiler arasında rekabet yaratmaya çalıştığını söyledi. İşyerindeki baskıları ve bu rekabeti önlemek için sendikalı olduklarını dile getiren işçi, “Çalışma şartlarımız tempolu. Yarım saat öğle molamız var. Yemeklere bile zor yetişiyoruz. Yemekler bir kaşık, insanlar aç kalıyor. Servisler yetersiz” diye konuştu. Bunların düzeltilmesi için sendikaya üye olduklarını ifade eden işçi şöyle konuştu: “Tek tek odaya çağırıp e-Devlet şifrenizi vereceksiniz diyorlar. İşten atmakla tehdit edercesine ‘Çıkarıp getirmezseniz çok kötü şeyler olacak’ diyorlar. Maaş bordroları yerine A4 kağıdı üzerinde bilgisayar çıktısı veriyorlar. Maaşlarımızın detayını göremiyoruz. Mesaimizi göremiyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Ankara’da 3600 ek gösterge için eylem yapan emekçilere polis saldırdı

SONRAKİ HABER

Tarihi Tebriz Çarşısı'ndaki yangında zarar 8 milyon lira

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...