Eskişehir Renta işçileri: Sermayenin kâr hırsı işçileri öldürüyor

Eskişehir'de bulunan Renta işçileri, 28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybeden İşçileri Anma ve Yas Günü dolayısıyla fabrika içinde açıklama yaptı.

26 Nisan 2019 12:42
Paylaş

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Renta Elektrikli Ev Aletleri Fabrikasında çalışan işçiler, 28 Nisan “İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybeden İşçileri Anma ve Yas Günü” nedeniyle fabrika içinde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya başlamadan önce iş cinayetlerinde kaybettikleri arkadaşları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan Renta İşçileri, 28 Nisan’ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybeden İşçileri Anma ve Yas Günü ilan edilmesini istedi.

Renta işçileri adına basın metnini DİSK Birleşik Metal İş İşyeri Temsilcileri ve Basın Yayın Komisyonu okudu. 28 Nisan tarihinin dünyanın pek çok ülkesinde “İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybeden İşçileri Anma ve Yas Günü” olarak kabul edildiğini söyleyen işçiler, bu nedenle pek çok ülkede, çeşitli sendikalar tarafından iş cinayetlerine dikkat çekmek için etkinlikler yapıldığını belirtti. İş cinayetlerinin hız kesmediğini kaydeden işçiler, “Sermayenin kâr hırsı işçileri öldürüyor. Ülkemizde her gün ortalama 5-6 işçi, tamamı önlenebilir olan kazalarda alınmayan önlemler nedeniyle hayatını kaybediyor. ILO verilerine göre dünyada her 15 saniyede 1 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Her yıl 2 milyondan fazla işçi meslek hastalığı ve iş kazaları sonucu hayatını kaybediyor. Ülkemizde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin verilerine göre, 2018 yılında 1923 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 2019 yılının ilk 3 ayında en az 392 işçi öldü. 2002-2018 yılları arasında en az 23 bin 361 işçi hayatını kaybetti. İşçi sağlığına yapılacak yatırımlara maliyet gözüyle bakan patronların kâr hırsı, artan üretim baskısı, esnekleşen ve kuralsız hale gelen çalışma koşulları işçilerin sağlığını bozuyor, iş cinayetlerine neden oluyor” dedi.

“DAVUTPAŞA, SOMA, ERMENEK, TORUNLAR VE DAHA NİCELERİ VİCDANLARI SIZLATMAYA DEVAM EDİYOR”

Taşeron çalışma, kiralık işçilik gibi giderek yaygınlaşan esnek çalışma biçimlerinin sağlık ve güvenlik önlemlerini esnekleştirdiğine dikkat çeken Renta İşçileri, esnekleşen çalışma koşulları, uzayan çalışma saatlerinin iş kazaları ve iş cinayetlerini kaçınılmaz hale getirdiğini vurguladı.

Mevcut sistemde meslek hastalıklarının tespit sürecindeki zorluklar nedeniyle ortaya çıkartılmadığını dile getiren işçiler, “Davutpaşa, Soma, Ermenek ve Torunlar katliamları ve daha niceleri vicdanları sızlatmaya devam ediyor. İş cinayetlerinin gerçek sorumluları hak ettikleri cezaları almıyor, davalarda işverenlerin sorumluluğu örtbas ediliyor.  En son, 301 işçinin katledildiği Soma madeninin patronu tahliye edildi. Bununla kalınmadı, patronun maden ocağı işletme yetkisi geri verildi. Soma’da madenciler, ocakta yeterli güvenlik önlemi alınmadığı için öldüler ve Soma Patronu Can Gürkan, her bir işçinin hayatına karşılık sadece 5 gün tutuklu kaldı” diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisine, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına çağrı yapan işçiler, 28 Nisan’ın "İş Cinayetlerinde Kaybettiğimiz İşçileri Anma ve Yas Günü" olarak ilan edilmelisini istedi. (Eskişehir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Avukat Sürenoğlu’nun gözaltına alınma görüntüleri ortaya çıktı

SONRAKİ HABER

Hande Şeker'i öldüren polise "kasten öldürme" dahil 4 ayrı suçtan dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa