16 Nisan 2019 15:08
Son Güncellenme Tarihi: 16 Nisan 2019 19:10

Diyarbakır’da Recep Hantaş'ın ölümüyle ilgili bir polis tutuklandı

Diyarbakır Sümerpark'ta polis tarafından başından silahla vurularak yaşamını yitiren Recep Hantaş'ın ölümüyle ilgili bir polis tutuklandı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Sümer Park’ta, polisler tarafından silahla vurularak öldürülen genç ile ilgili gözaltına alınan 2 polisten biri tutuklandı.

14 Nisan'da saat 03.20 sıralarında bir arkadaşı ile birlikte otururken polislerce üzerlerine ateş açılan Recep Hantaş, vücuduna isabet eden 3 kurşunla hayatını kaybetmişti. Yaşanan olay sonrası polisler, ağabeyi Efe Hantaş’a kardeşini ‘yanlışlıkla öldürdüklerini’ söylerken, Valilik tarafından yapılan açıklamada ise Hantaş’ın ‘dur’ ihtarına uymadığı için vurulduğu ileri sürüldü.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 2 polis,  ifadeleri alınmak üzere bugün Diyarbakır Adliyesi’ne getirildi. Savcılık ifadeleri sonrası tutuklanma talebiyle Nöbetçi Mahkeme’ye sevk edilen polislerden biri hakkında tutuklama kararı veren mahkeme, diğerinin ise ‘adli kontrol şartı’ ile tahliyesine karar verdi.

RECEP HANTAŞ CİNAYETİNİN TEK TANIĞI: İKAZ YAPILMADAN ATEŞ AÇILDI

Recep Hantaş’ın öldürülmesi olayının tek tanığı olan R.Y. konuştu. R.Y, “Recep ile otururken herhangi bir ikaz yapılmadan silah sesleri geldi. Ben refleks ile oturduğumuz bankın altına uzandım. Recep de panikleyerek koştu. O arada ayağından vurularak yere düştüğünü gördüm” diyerek, Valiliğin "dur ihtarına uymadığı" gerekçesiyle ateş açıldığı iddiasını yalanladı.

Serbest bırakıldıktan sonra babası ile birlikte, öldürülen Hantaş için kurulan taziyeye giden R.Y, o gece yaşananları Hantaş ailesine anlattı.

Kağıt toplayıcısı olan R.Y, Hantaş’ın ailesine şunları söyledi: “Dinlenmek için parka gittik. Recep ile otururken herhangi bir ikaz yapılmadan silah sesleri geldi. Ben refleks ile oturduğumuz bankın altına uzandım. Recep de panikleyerek koştu. O arada ayağından vurularak yere düştüğünü gördüm. Ondan sonra ne olduğunu bilmiyorum. Çok fazla silah sesi geldi. Daha sonra gözaltına alındım. Ambulans geldi, ancak parka alınmadı. Recep’in cenazesi üç saat boyunca yerde kaldı.”

OTOPSİ RAPORU ÇIKTI

 Cinayete dair hazırlanan otopsi raporunda ise, Hantaş’ın başından vurularak öldürüldüğü bilgisi yer aldı.

"BİZDEN BİR ŞEYLER SAKLANIYOR"

Polislerin kendilerine kardeşinin "yanlışlıkla öldürüldüğünü" ifade etmelerine rağmen, Valilik tarafından yapılan açıklamada “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurulduğunun ileri sürülmesine dair konuşan ağabey Efe Hantaş ise, işlenen cinayetin üstünün kapatılmak istendiğini söyledi. Ağabey Hantaş, Valilik açıklamasına dair şunları söyledi: “Yaşanan olayın üstünü örtme kaygısıyla yapılmış çelişkili bir açıklamadır. Kardeşimin vurulduğu yere gittim, toprak ile örtülmüş. Bizim bu iki günde yaşadıklarımız öyle Valiliğin anlattığına benzemiyor. Bizden bir şeyler saklanıyor.”

Hantaş, kardeşinin öldürülmesi olayının takipçisi olacaklarını ve hukuki mücadelelerini vereceklerini ifade etti.

POLİSLER: YOĞUN SİLAH SESLERİ GELİYORDU

Valiliğin “dur” ihtarına uymama yönündeki açıklaması şüpheli polis ifadeleriyle örtüşmüyor. Mahkemede ifade veren 2 şüpheli polis de olay yerine vardıklarında yoğun silah sesleri geldiğini ifade etti.

Adli kontrol tedbirleri kapsamında serbest bırakılan şüpheli polis E.K.’nin de şu ifadeleri mahkeme tutanağına yansıdı: “Sadece yakalamak için ayaklarına doğru ateş ettim. Diğer şüpheli K.’nin arka tarafta ateş ettiğini görmedim. Ancak genel olarak ateş ediliyordu. Maktulün arkasından gelen kişinin ateş edip etmediğini görmedim.”

K.B. ifadesinde, “Olay yerine doğru giderken yoğun bir silah sesi duyup acaba arkadaşlarımıza mı saldırı oldu şeklinde bir an düşünüp o tarafa doğru yöneldik. Maktulün üzerime doğru yürümesi ve bomba diye bağırması üzerine benim bulunduğum istikamete doğru gelirken havaya doğru ateş ettim. Maktul ateş etmem sonucu yönünü değiştirmeye çalıştığında sırtı bana dönüktü, o sırada ikinci defa hedef göstermeksizin silahımı ateşlediğimde maktulün ayaklarının olduğu kısımda toz bulutunu gördüm. Ben bilerek isteyerek veya hedef gözeterek ateş etmedim” dedi.

VALİLİK'TEN HANTAŞ’A İLİŞKİN AÇIKLAMA

Diyarbakır Valiliği polislerin ailesine “yanlışlıkla öldürüldüğü”nü belirttikleri Recep Hantaş’a ilişkin yaptığı açıklamada, olayla ilgili 2 polisin tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildiğini duyurmuştu.

Valilik açıklamasında “14.04.2019 günü  saat 03.20 sıralarında Diyarbakır ili Yenişehir ilçesi Sümer Park içerisine yüzleri maskeli 2 şahsın girdiği yönünde alınan 155 ihbarına istinaden ekiplerimizce park içerisinde yapılan araştırma sırasında 2 şahsın görevlilerimizin üzerine doğru koşarak gelmesi üzerine ‘dur’ ihtarı yapılmış, ihtara uyan R.Y. isimli şüpheli şahıs teslim olmuş ancak diğer şüpheli şahıs R.H. kaçmaya devam etmiş, durması için uyarı atışı yapılmış ancak şüpheli şahıs durmamış ve vurularak etkisiz hale getirilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada 2 polisin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiği, Diyarbakır Valiliği tarafından idari tahkikat başlatıldığı belirtilmişti.

HDP: YARGILAMAYA MÜDAHİLİZ

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Polisin ajanlaştıramadığı genci göz göze öldürdüğünü ifade eden Başaran, “HDP olarak, bu cinayetin de faillerinin derhal görevden el çektirilmesini ve tutuklanmalarını talep ediyor, yargılamanın tüm aşamalarına müdahil olacağımızı kamuoyuna saygı ile bildiriyoruz” dedi.

MEZARLIĞA AİLE DIŞINDA KİMSE ALINMADI

MA’da yer alan habere göre; olay yerinde yaşamını yitiren Hantaş’ın cenazesi dün (14 Nisan) Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Polis, öldürülen Hantaş’ın ailesini sabah saatlerinde arayarak Dicle Üniversitesi Hastanesine gitmelerini söyledi. Bunun üzerine hastaneye giden aile fertleri, buradaki doktordan Hantaş'ın öldürüldüğü bilgisini aldı. Öğle saatlerinde polis eşliğinde hastanede alınan Hantaş’ın cenazesi yine polis ablukası altında Yeniköy Mezarlığı’na defnedildi. Aile bireyleri dışında hiç kimsenin almadığı mezarlığın tüm girişleri polis tarafından kapatıldı. 

POLİSİN ‘YANLIŞLIKLA VURDUK’ DEDİĞİ HANTAŞ’IN ABİSİ: DAHA ÖNCE TEHDİT ETMİŞLERDİ

Öldürülen Recep Hantaş’ın ağabeyi Efe Hantaş, yaşanan olaya ilişkin Mezopotamya Ajansı’na konuştu. Ağabey Hantaş, kardeşinin Yenişehir Şehitlik Semti'nde hurdacılık yaparak geçimini sağladığını dile getirdi. 

Polislerin araması üzerine Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne gittiklerini anlatan ağabey Hantaş, hastaneye gitmelerine rağmen kimsenin kendilerine bilgi vermediğini ifade etti. Israrlı bekleyişlerinin ardından hastaneden bir doktorun yanlarına geldiğini vurgulayan Hantaş, doktorun kendilerine "Başınız sağ olsun Recep hayatını kaybetti" dediği belirtti. 

Bunun üzerine kardeşinin durumuna ilişkin yanlarına gittikleri polisten bilgi almaya çalıştıklarını ifade eden Hantaş, ancak polisin uzun bir süre kendilerine bilgi vermediğini kaydetti. Israrlı soruları sonucu polisin kendilerine kardeşinin arama listesinde olan biriyle görüştüğünü, operasyon yaptıklarını ve Recep’in burada yanlışlıkla öldürüldüğünü söylediğini anlatan ağabey Hantaş, "Ancak, bu bize hiç inandırıcı gelmedi” dedi. 

“POLİSLER ÇOK TEDİRGİNDİ”

Hastanedeki polislerin cenazenin bir an önce alınıp defnetmeleri dayatmasında bulunduğunu anlatan ağabey Hantaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler daha olayın şokundayken, yanımıza gelen polisler, cenazeyi morgdan hemen alıp mezarlığa götürmemizi istedi. Polisler çok tedirgindi. Kardeşimin cenazesini alıp Yeniköy Mezarlığına gittiğimizde mezarlığın abluka altına alındığını gördük. Mezarlığın tüm kapıların önüne zırhlı araçlar konuşlandırılarak geçişlere kapatılmıştı. Bizim haricimizde kimseyi mezarlığa almadılar. Cenazenin dini vecibeleri yapılırken polisler bize sık sık ‘acele edin kalabalık olmadan bir an önce defnedin’ baskısı yaptı. Cenazeyi polis ablukasında alelacele bir şekilde defnetmek zorunda kaldık."

“RECEP DAHA ÖNCE TEHDİT EDİLDİ”

Kardeşinin daha önce polisler tarafından tehdit edildiğini vurgulayan Hantaş, “Recep bana polislerin GBT’sini yaparken kendisine 'terörist' dediklerini ve bu duruma itiraz edince ise tehdit edildiğini söylemişti. Bundan dolayı ne bir çatışmaya ne de ‘yanlışlıkla vuruldu’ beyanlarına inanırım" diyerek, tepkisini dile getirdi. 

Polisin anlattıklarına inanmadıklarını ve olayın tek tanığının ise gözaltında olduğuna dikkat çeken Hantaş, Adli Tıp'tan gelecek raporu beklediklerini söyledi. Ağabey Hantaş, raporun ellerine ulaşmasıyla birlikte Diyarbakır Cumhuriyet  Başsavcılığına giderek suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sağlıkçılar tükenmişlik sendromu yaşıyor

SONRAKİ HABER

Bosch işçisinden mektup: Hükümetin uygulamaları bıkkınlık yarattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...