09 Nisan 2019 15:20
Son Güncellenme Tarihi: 10 Nisan 2019 14:48

"Sudan'da Beşir'e bağlı milisler eylem yapan halka saldırdı"

Sudan’da Devlet Başkanı Ömer Beşir'e bağlı milisler, halkın düzenlediği oturma eylemine saldırdı. AKP ise Beşir'e destestek açıkladı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Afrika ülkesi Sudan’da hayat pahalılığına karşı aralık ayında başlayan ve 30 yıllık Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in istifası talebiyle geçtiğimiz hafta sonunda tırmanan protestolarda Beşir’e bağlı milislerin eylemcilere gerçek mermi ve biber gazı ile saldırdığı belirtildi.

Sudan’daki eylemler 19 Aralık 2018 günü, ekmek ve yakıt zammına karşı başlamıştı. Eylemler o tarihten bu yana aralıklı olarak devam ederken, 6 Nisan’da (cumartesi) Beşir’in konutunun yanı sıra Savunma Bakanlığı, Ulusal İstihbarat ve Ulusal Güvenlik servislerinin de bulunduğu yerleşkenin dışında oturma eylemi başlatıldı.

MASKELİ VE SİLAHLI MİLİSLER SALDIRDI

Son olarak polis sözcüsü Haşim Ali, Sudan polisine ‘vatandaşlara ve barışçıl eylemlere karşı koymama’ emri verildiğini açıkladı. Bununla birlikte eylemciler ve görgü tanıkları, kendilerine sabaha karşı maskeli ve silahlı kişilerin saldırdığını söylüyor. Beşir’e bağlı milisler olduğu belirtilen bu kişilerin, oturma eylemi düzenleyen eylemcilere sabaha karşı 02.00-05.00 arasında saldırdığını, dün gece en az iki kişinin yaşamını yitirdiğini söylüyor.

ASKER EYLEMCİLERİ İÇERİ ALDI

The Guardian’a konuşan görgü tanıkları, bir noktada yerleşkedeki askerlerin kapıyı açarak bazı eylemcileri içeri aldığını, bu sırada yakındaki bir inşaat alanından silahlı bir kişinin ateş açmakta olduğunu söyledi. Öte yandan, askerlerin bir önceki gün de protestocuları korumak için devreye girip, onlara saldıran güvenlik güçlerini uzaklaştırması dikkat çekmişti.

HAFTA SONUNDAN BU YANA 5’İ ASKER 21 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Muhalif Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Hartum'daki ordu karargahı çevresinde düzenlenen gösterilerde cumartesi gününden bu yana 5'i asker 21 kişinin hayatını kaybettiği, güvenlik güçlerinin gösterilere müdahalesi sonucu 153 kişinin yaralandığı belirtildi.

Komite, yaralılardan bazılarının durumunun ciddiyetini koruduğuna işaret ederek, ölü sayısının artmasından endişe duyulduğunu aktardı.

AKP’DEN BEŞİR’E DESTEK

Sudan ile ilgili açıklama yapan AKP, halkın protesto ettiği devlet başkanına destek verdi.  Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Sudan’da istikrarı zedelemeye yönelik ve halkın meşru taleplerinin ötesine geçen müdahalelere karşı kardeş Sudan halkının ve meşru hükümetinin yanındayız. Demokratik muhalefet ile bağdaşmayan, şiddet ve Vandalizme dönüşen hareketleri tasvip etmiyoruz. Sudan’nın istikrarını bozmaya çalışanlar amaçlarına ulaşamayacaktır. Biz dün olduğu gibi bugün de yarın da Sudan halkının yanında olmayı ve Sudan’da halkın meşru taleplerini karşılamaya yönelik reformları desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi.

‘DARFUR KASABI’

1989 yılında darbe ile iktidara gelen ve ‘Darfur Kasabı’ olarak tanınan Ömer Beşir, 30 yıldır iktidarda. Son olarak Nisan 2015’te düzenlenen seçimleri kazanarak cumhurbaşkanlığı görevine devam etmişti. Ülkenin batısındaki Afrikalılara soykırım yapmakla suçlanan Beşir’in ülkesi Sudan’da 2003’ten bu yana devam eden çatışmalarda 2,5 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı ifade ediliyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi, 2009 yılında Beşir hakkında “insanlık ve savaş suçu” nedeniyle tutuklama kararı çıkarmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Seçimlere "olağanüstü itiraz" nedir, kanun maddesi ne diyor?

SONRAKİ HABER

Kartal ve Kadıköy'de sandık görevlileri hakkında soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...