13 Mart 2019 13:29
Son Güncellenme Tarihi: 14 Mart 2019 04:14

İzmir'de metro vagonu yer altı inşaatında göçük: 2 işçi kayıp

Konak'ta yapımı devam eden metro vagonu yer altı park alanının inşaatında göçük meydana geldi. Göçük altında kalan 2 işçi aranıyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İzmir'de metro vagonları için yapılan yer altı park alanının inşaatında göçük meydana geldi. Göçük altında kalan işçileri arama çalışmaları perşembe sabahı itibariyle devam ediyor.

Konak'ta Halkapınar Spor Salonu önünde yapımı devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesine ait metro vagonu yer altı park alanının inşaatında, sabaha karşı göçük olduğu bilgisi üzerine, yüklenici firma Barankaya İnşaat ve belediye yetkilileri olay yerine geldi. İnceleme yapan ekipler, gece görevli olan 2 bekçiden haber alınamayınca polis, itfaiye, AKS ve AFAD ekipleri bölgeye geldi. Bekçilik yapan 2 işçiyi arama çalışmaları sürüyor.

Evrensel İzmir muhabiri Metehan Ud'un verdiği bilgiye göre, göçük altında kalan işçilerden biri Mehmet Çiftçi, diğeri ise Mehmet Ali Yalçın. Çiftçi'nin 69 yaşında olduğu, emekli olabilmek için gece bekçiliği yaptığı ve prim günlerinin dolması için çalıştığı öğrenildi. Çiftçi'nin çalışmaya 2 ay önce başladığı bildirildi. Ulaşılamayan diğer güvenlikçi Mehmet Ali Yalçın'ın da 65 yaşında olduğu ve emekli olduğu halde çalıştığı öğrenildi.

Ayrıca, göçük altında kalan işçilerin yüklenici firma Barankaya'nın alt taşeron işçileri olduğu öğrenildi.

Öte yandan göçüğün devam etme tehlikesinden dolayı şantiye alanı boşaltıldı. Sadece arama kurtarma ekipleri kaldı.

DERİNLİK 17 METRE

Evrensel'e konuşan işçilerden biri derinliğin 17 metre olduğunu söyledi. Çalışma alanları deniz seviyesinde olduğu için sürekli olarak yer altından çıkan suyu pombalarla tahliye ettiklerini dile getiren işçiler, Büyükşehir kontrolleri tarafından denetleme yapıldığını ifade etti.

İZMİR VALİLİĞİ İNCELEME BAŞLATTI

Göçüğün altında kaldığı sanılan Mehmet Çiftçi ile Mehmet Ali Yalçın'ı arama kurtarma çalışmaları devam ederken, İzmir Valiliği de olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlattı.

İzmir Valiliğinden yapılan açıklamada, “Yüklenici firmanın şantiye sahasında gece bekçisi olarak çalışan elemanları Mehmet Ali Yalçın (66) ve Mehmet Çiftçi'nin (71) şantiye sahasında bulundukları ve meydana gelen göçüğün altında kaldıkları değerlendirilmekte olup, kayıp şahısları arama kurtarma çalışmaları Valiliğimize bağlı birimlerce kesintisiz sürdürülmektedir. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma devam etmektedir." 

Öte yandan göçük altında kaldığı tahmin edilen bekçilerden Mehmet Çiftçi'nin ailesi de olay yerine geldi. Çiftçi'nin yakınları, arama kurtarma çalışmalarını izlerken gözyaşlarına boğuldu. Mehmet Ali Yalçın'ın yakınları ise henüz olay yerine gelmedi.

Polis ekipleri, toprakta kayma ve oynama olduğunu belirterek, gazetecileri ile görevli olmayanları çalışmaların sürdürdüğü alandan uzaklaştırdı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN AÇIKLAMA

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada toprak altındaki 2 güvenlik görevlisi için arama- kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğü belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin metro vagonlarının depolanması için inşa ettiği 115 vagon kapasiteli yer altı otoparkının yapım çalışmaları sürerken, inşaatın bir bölümünde göçme meydana geldi. Mevsim normallerinin üzerindeki yağışlar nedeniyle aşırı yüklenen zeminin diyafram duvarlarının arkasında baskı yaratması sonucu yaklaşık 20 metrelik bir bölümde sabaha karşı göçük oluştu. Toprak altında kaldığı tahmin edilen Mehmet Ali Yalçın ve Mehmet Çiftçi ismindeki iki güvenlik görevlisini arama kurtarma çalışmaları ise sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İtfaiye, Fen İşleri, İZSU, Yapı İşleri ve ilgili tüm birimlerin yanı sıra AFAD ekipleri de olay yerinde görev yapıyor." 

Göçük nedeniyle Şehitler Caddesi ve Halkapınar Köprüsü tek yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Göçüğün yayılma riskine karşı hafriyat dolgusu çalışmaları başlatıldı. Polis ekipleri de geniş bir alanda güvenlik önlemi aldı.

AA'nın geçtiği bilgiye göre, olay yerinden görüntü almaya çalışan basın mensupları, görevliler tarafından engellenmeye çalışıldı.

DİĞER İŞÇİLER FARK ETMİŞ

DHA'nın verdiği bilgiye göre, göçüğü sabah saatlerinde şantiyeye gelen işçilerin fark ettiği belirtildi. Göçük sırasında, su borusu patlarken, yer altındaki imalatın beton duvarları ve demirler açığa çıktı. İşçilerin haber vermesinin ardından şantiyeye itfaiye, AFAD, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. AFAD görevlileri, göçük alanında eğitimli köpeklerle arama yaptı. İlk aramadan sonuç alınamadı.

İMO: SADECE YAĞMURLA AÇIKLAMAK EKSİK KALIR

Sabah saatlerinden beri çökmenin yaşandığı şantiyede incelemede bulunan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan Evrensel'e açıklamada bulundu. Büyükşehir, çökme ile ilgili açıklamasına değinen Erdoğan göçüğün sadece aşırı yağmur yağmasıyla açıklamanın eksik kalacağını belirtti. Gürkan “Diyafram duvarın, arkasındaki zeminde bulunan su nedeniyle oluşan basıncın neticesinde, göçüğün meydana geldiğini tahmin ediyoruz. Diyafram duvarın bir tanesi imalat esnasında  aşağı inmeden önce çöküyor. Burada iki katlı şerit halinde inşaat yapılıyor. Son kata inilirken bu olay meydana geldi” dedi.

Göçüğün sadece yağmur suyuna bağlamanın doğru olmadığını da kaydeden Erdoğan, “Detaylı inceleme yapmak gerekiyor. Yağmur suyu hep olacak. Bunun hesaba katılarak projelerin yapılması gerekiyor. Projelerin incelenmesi gerekiyor. Yapılan projeler doğru mu, yerinde yapılan imalatlar da projeye uygun mu? Bunların incelenmesi gerekiyor. Süreç içerisinde bunlar incelenecek. Çalışma yapılan alanda yüzeysel bir drenajla yağmur suyu uzaklaştırılabilir. Eğer yağmur suyu yer altı sularında bir yükselmeye neden oluyorsa daha uygun aylarda çalışmalar yapılabilir” dedi.

İmalat veya proje hatasının olup olmadığını söylemek için henüz erken olduğunu kaydeden Erdoğan, “Burada detaylı çalışma yapılması gerekiyor. Bunlar yapıldığında olay netlik kazanacak” diye konuştu.

AİLELER AÇIKLAMA BEKLİYOR

Arama kurtarma çalışmaları ise devam ediyor. Ekipler göçen alanın üzerinde bulunan tonlarca kilo demiri göçük alanından çıkıyor. Çalışmaların daha uzun sürmesi bekleniyor. Göçüğün üzerinden saatler geçmesine rağmen ise herhangi bir üst düzey belediye bürokratı olay yerine gelmedi. Ailelerin bekleyişi ise sürüyor. Aileler her hangi bir yetkilinin kendilerine açıklama yapmamasından da yakınıyor. Sorularına cevap verecek bir yetkili bekliyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Tavuklar birlik oldu, kümese giren tilkiyi öldürdü

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Beril Dedeoğlu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...