01 Mart 2019 11:52
Son Güncellenme Tarihi: 01 Mart 2019 21:19

Eski Cezayir Başbakanı: Buteflika'nın adaylığı Cezayir halkına hakaret

Cezayir’de Cumhurbaşkanı Buteflika'nın 5. dönem adaylığına karşı yaygın eylemler sürerken Eski Cezayir Başbakanı Ali Benflis’ten de tepki geldi.

Fotoğraf: Farouk Batiche/AA

Paylaş

Eski Cezayir Başbakanı Ali Benflis, ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele eden 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın 5. dönem cumhurbaşkanlığı adaylığını “Cezayir halkına hakaret” olarak nitelendirdi.

Benflis, Buteflika'nın cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı düzenlenecek eylemler öncesinde gazetecilere açıklamada bulundu.

Buteflika'nın 5. dönem adaylığına karşı çıkılması çağrısı yapan Benflis, “Halkın tek talep üzerinde birleşmesi önemli, o da '5. döneme hayır' demektir. Çünkü Buteflika'nın 5. dönem cumhurbaşkanlığına adaylığı Cezayir halkına hakarettir. Bu durum halkın onuruna dokunuyor” dedi.

BUTEFLİKA'NIN ADAYLIĞI PROTESTOLARA NEDEN OLUYOR

Cezayir'de 1999'da yönetime gelen ve 4 dönemdir görev yapan 82 yaşındaki Buteflika'nın sağlık sorunlarına rağmen 18 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir kez daha aday olması bir süredir protestolara neden oluyor.

Ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterilerde 2013 yılında geçirdiği beyin kanaması sonucunda tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Buteflika'nın görevi bırakması talep ediliyor. Hükümet yanlısı partiler Buteflika'nın adaylığını desteklerken, muhalifler ise ortak bir aday çıkarmak için uzlaşmaya çalışıyor.

EYLEMLERDE 56'SI POLİS 63 KİŞİ YARALANDI

Cezayir Emniyet Genel Müdürlüğü eylemlerde 56 polisin yaralandığını, 7 vatandaşın yaralandığını ve 45 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürümek isteyenler arasında çıkan izdiham sırasında 60 yaşında epilepsi hastası bir kişinin hayatını kaybettiğine dair haberler medyada yer alırken, söz konusu bilgi herhangi bir resmi kaynak tarafından henüz doğrulanmadı.

ORTAK ADAY OLARAK EN GÜÇLÜ İSİM ‘BENFLİS’

Cezayir'de 2000-2004 yıllarında başbakanlık yapan Ali Benflis, 18 Nisan'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefet adına ortak adaylık için en güçlü isim olarak görülüyor.

2004 ve 2014 seçimlerinde Buteflika'ya rakip olan ve seçimi kaybeden Benflis, ülkedeki önde gelen muhalifler arasında yer alıyor.

Benflis, muhafazakar eğilimleriyle öne çıkıyor. (Cezayir/AA)

ÖNCEKİ HABER

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü uyardı: Yabancı basını engellemeyin

SONRAKİ HABER

Bornova bağımsız meclis üyesi adayı Kaygısız: İşçilerin sesi olacağım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...