25 Şubat 2019 17:59
Son Güncellenme Tarihi: 25 Şubat 2019 20:31

Sudan’da eylem, yürüyüş ve grev yasaklandı

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, ülkede izinsiz gösteri, yürüyüş ve grev yapılmasını yasakladı.

Fotoğraf: Ömer Erdem/AA

Paylaş

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, ülkede izinsiz gösteri, yürüyüş ve grev yapılmasını yasakladı.

Sudan’da 19 Aralık 2018’de patlak veren gösteriler ikinci ayını geride bırakırken, eylemler ekmeğe ve temel tüketim maddelerine yapılan zamlar nedeniyle başlayıp kısa süre içinde Ömer Beşir iktidarını hedef alan niteliğe büründü.

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, eylemlere karşı ülkede izinsiz gösteri, yürüyüş ve grev yapılmasını yasakladı. Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Beşir, OHAL kararının ardından 4 kararname daha çıkardı.

Toplu gösteri hakkından ifade ve basın özgürlüğüne kadar pek çok alanda yasaklama getiren kararnamede "İzinsiz gösteri ve yürüyüş düzenlenemeyecek, grev yapılamayacak. Güvenlik güçleri, istedikleri bina ve şahısları arayabilecek ve yargılama tamamlanana dek para, yer ve eşyalara el koyabilecek. Suça karıştığı gerekçesiyle güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınanlar tutuklanabilecek. Devletin saygınlığı ve egemenliğini, sembollerini veya organlarını veya temsilcilerini herhangi bir şekilde hafife almak ve yetkili makamlarca verilen emirlere uymamak suç ilan edilecek. Devlet ve halkın aleyhinde, anayasal düzeni bozucu haberlerin hazırlanması ve yayınlanması yasaklanacak. Yolcuların beraberinde 3 bin dolar ya da buna denk yabancı paradan fazla taşımasına izin verilmeyecek" gibi kararlar yer aldı.

Beşir, geçtiğimiz gün hükümetin feshedildiğini ve ülkede 1 yıl süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini açıklamıştı. Ayrıca Beşir tarafından kabinede yeni görevlendirmeler yapılmış ve 18 eyaletin valileri görevden alınarak yerlerine ordudan isimler atanmıştı.

Ordunun ülke ve halkın hamisi olacağını iddia eden Beşir, Parlamentonun anayasa değişikliği kararını ertelemesini istemiş ve tüm siyasi parti, eylemci grup ve gençlere diyalog çağrısı yapmıştı.

"AMACIMIZ REJİMİ DEVİRMEK"

Sudan’da eylemleri örgütleyen Sudan Meslek Odaları (SPA) ise Beşir ve hükümet düşene kadar eylemlere devam etme kararı aldıklarını duyurmuştu.

SPA’nın Facebook hesabından yapılan açıklamada, “Beşir'in konuşması bizi ilgilendirmiyor. Amacımız rejimi devirmek ve iktidarı geçici bir hükümete devretmek” ifadeleri kullanılmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sürücüsü kalp krizi geçiren öğrenci servisi devrildi: 1 ölü, 3 yaralı

SONRAKİ HABER

Esad, Hamaney ve Ruhani ile Tahran'da görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...