19.02.2019 04:53 / Güncelleme: 19.02.2025 07:45

19 Şubat 1972’de öldürülen gençlik önderi Ulaş Bardakçı kimdir?

68 Kuşağı'nın devrimci gençlik önderlerinden Ulaş Bardakçı 19 Şubat 1972'de Arnavutköy'de polisler tarafından öldürüldü.

19 Şubat 1972’de öldürülen gençlik önderi Ulaş Bardakçı kimdir?

19 Şubat 2017'deki Ulaş Bardakçı anması fotoğrafı: Evrensel

THKP-C ve Dev-Genç önderlerinden Ulaş Bardakçı 1972 yılının 19 Şubat’ında İstanbul Arnavutköy’de polisler tarafından öldürüldü.

Üniversitede devrimci fikirlerle tanışan Ulaş Bardakçı, 1947 yılında Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde doğmuştu.

Ulaş Bardakçı ilk ve orta öğrenimden sonra ODTÜ'ye girdi. Sosyalizmi benimseyen Bardakçı Fikir Kulüpleri Federasyonu ve Türkiye İşçi Partisine katıldı. Ardından Devrimci Gençlik Birliği, bilinen adıyla Dev-Genç'in kuruluşunda etkin bir biçimde yer aldı. Gençlik arasında Milli Demokratik Devrim (MDD) tezlerinin etkisinin artmasında önemli bir rol oynadı.

Ulaş, ABD'nin Ankara büyükelçisi Robert Ko-mer'in makam aracının ODTÜ bahçesinde yakılması eylemine katılan devrimci gençlerdendi (15 Ocak 1969).

Devrimin savaşçı bir partiyle olabileceği tezi

Devrimin ancak savaşçı bir partiyle mümkün olabileceğini savundu. 1970 sonlarında Mahir Çayan'la birlikte THKP-C'nin kurulması çalışmalarında yer aldı ve parti tezlerinin ortaya çıkmasında etkili oldu.

THKP-C'nin kuruluşuna katılan Bardakçı, THKP-C'nin ilk genel komitesinde yer aldı; para ve malzeme bulma işleriyle görevlendirildi.

THKP-C'nin ilk silahlı eylemi sayılan Küçükesat Ziraat Bankası (Ankara) soygununa katıldı (12 Şubat 1971)

Denizler'in serbest bırakılması için...

17 Mayıs 1971'de, THKO önderleri Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının serbest bırakılmaları talebiyle İsrail Başkonsolosu Ephraim Elrom'un kaçırılması eyleminde Mahir Çayan ile birlikte yer aldı.

Başlatılan Balyoz Harekatı sırasında yakalandı. 29 Kasım 1971'de Maltepe Cezaevi'nden, THKP-C'den Mahir Çayan, Ziya Yılmaz ile THKO' dan Cihan Alptekin ve Ömer Ayna ile birlikte tünel kazarak kaçtı. Firardan sonra İstanbul'da faaliyetlerini sürdürdü.

19 Şubat sabahı

Ulaş Bardakçının öldürülmesiyle sonuçlanan operasyon için 19 Şubat belirlenmişti. Saat 03.00 sıralarında Fındıkzade'de Tevfîk Fikret Sokak'ta bulunan Kısmet apartmanı basıldı, çıkan çatışmada cezaevinden kaçan Ziya Yılmaz ile evde bulunan Şerafettin Serdar, Osman Cahit İyigün, Hüseyin Özkan, Safiye Özkan ve Lâle Dedealp yakalandı.

İkinci baskın Arnavutköy'de Ulaş Bardakçı'nın saklandığı eve yapılacaktı... Saat 07.00 sularında Ulaş’ın Arnavutköy'de kaldığı ev kuşatıldı. Ulaş Bardakçı polislerle girdiği çatışmada vurularak öldürüldü.

Ulaş'ın ağıdını Yaşar Kemal yaktı

68 Kuşağı’nın devrimci gençlik önderlerinin ardından onlarca ağıt yakıldı. Ulaş Bardakçı’nın arkasından yakılan ağıt ise dünyaca ünlü romancı Yaşar Kemal tarafından kaleme alındı.

ulaş

hele ulaşa ulaşa
ulaş benziyor güneşe
ulaş kardaş can verirken
görenlerin aklı şaşa

ulaş canım ulaş gülüm
sana yakışmıyor ölüm
sana demedim mi kardeş
düşman hayin düşman zalim

ulaş benim gülüm güzel
insanlığım yolum güzel
kardeş sen öldükten sonra
vallah billah ölüm güzel

döğünürüm yana yana
haber olmadı mı sana
yüreğindeki kırk kurşun
ağır gelmiyor mu sana

şu boğazın günden yanı
gitti gelmez ulaş hani
bu dünya güzel olacak
bu insan güzel olacak
ulaş kardeş koç yiğidim
görmeyecek güzel günü

dağlar taşlar geldi dile
bu dünya kalır mı böyle
öcümüz yerde kalamaz
sinanıma selam söyle
kadirime selam söyle

sinan kadir hüseyinim
soylu dağım yüce kinim
ulaş selam et dostlara
bizi durduramaz ölüm

bu zalim günler günler geçecek
bu zalim günler geçecek
düşmanlar ağu içecek
bundan sonra yeryüzünde
çiçekler ulaş açacak
çiçekler kadir açacak
çiçekler ilkay açacak
bundan sonra yeryüzünde
çiçekler dostluk açacak

generaller generaller
kızıl kanda kanlı eller
sizi de yeneriz bir gün
bize türk milleti derler

hele ulaşa ulaşa
ulaş benziyor güneşe
ancak sen ölürsün böyle
böyle yiğit biz ölürüz
düşmanların aklı şaşa
ulaş benziyor güneşe
bundan sonra yeryüzünde
hep çiçekler ulaş aça

Yaşar Kemal

Dillerden dillere "Hep çiçekler ULAŞ Aça”

Yaşar Kemal’in ‘Bugünlere Bahar İndi’ adlı şiir kitabında yer alan ‘ulaş’ şiiri 1973’te Zülfü Livaneli tarafından uyarlanarak bestelendi. Eser daha sonra Grup Yorum ve Ali Asker tarafından da yorumlandı.

(Haber Merkezi)

31.01.2026 16:20

Kenevir üretimine izin verilen 21 il Resmi Gazete’de

Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolüne Dair Yönetmelik yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle lif, tohum ve sap üretimi başta olmak üzere kenevir yetiştiriciliğinin yapılabileceği 21 il belirlendi.

Kenevir üretimine izin verilen 21 il Resmi Gazete’de

Fotoğraf: Washarapol D BinYo Jundang/Pexels

01.02.2026 16:48

Cam işçileri tüm engellemelere rağmen 200 gündür grevde

Amasya’nın Merzifon ilçesinde faaliyet gösteren GM Teknik Cam’da Kristal-İş’e bağlı işçilerin grevi 200’üncü gününe ulaştı. İşçiler patronun grev kırma girişimlerine rağmen direnişlerini sürdürüyor.

Cam işçileri tüm engellemelere rağmen 200 gündür grevde

Fotoğraf: Evrensel

01.02.2026 11:50 / Güncelleme: 02.02.2026 09:16

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Sisi ile telefonda görüştü

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile telefonda görüşerek, İran’ın savaş aramadığını ve diplomasi ile bölgesel istikrarın artırılması gerektiğini vurguladı.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Sisi ile telefonda görüştü

Mesud Pezeşkiyan | Fotoğraf: İran Cumhurbaşkanlığı

02.02.2026 11:17

Maraş'ta hemşirenin bir bebeğe daha şiddet uyguladığı ortaya çıktı

Maraş'ta 5 günlük bir bebeğe şiddet uyguladığı gerekçesiyle tutuklanan hemşire Bağrıyanık'ın, aynı nöbette bir bebeği daha darbettiği ortaya çıktı. Bilirkişi raporunun ardından ikinci olayla ilgili de soruşturma başlatıldı.

Maraş'ta hemşirenin bir bebeğe daha şiddet uyguladığı ortaya çıktı

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!