08 Mart 2019 08:15
Son Güncellenme Tarihi: 08 Mart 2019 09:20

Yeni askerlik sistemi nasıl olacak, bedelli askerlik ücreti ne kadar?

Yeni askerlik sistemine göre 1 aylık eğitim sonunda parasını verebilenler terhis olacak. Bedelli askerlik için istenen ücret şu an 31 bin lira.

Fotoğraf: Fatih Mehmet Kürkçü/AA

Paylaş

Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni zorunlu askerlik sistemine dair bilgiler verdi.

AA Editör Masası’na konuk olan Akar’ın, detaylarının Milli Savunma Bakanlığı internet sayfasında yer aldığını söylediği yeni askerlik sistemine dair açıklamaları şöyle:

TEMEL EĞİTİM 1 AY, 1 AY SONRA "BEDELİNİ ÖDEYİP" TERHİS OLUNABİLECEK

“Hem erbaş ve erler hem bedelli olanlar bir ay temel eğitim yapacak. Bunun sonunda bedelliye ayrılanların askerlikle ilişkisi kesilecek.

Yeni askerlik sistemi dağılımı bedelli askerlik, yükümlü erbaş ve erler, yedek astsubaylık, yedek subaylık ve dövizli askerlik şeklinde olacak.

1 ay temel eğitime müteakip lise mezunu ve altı gençler 5 ay kıtada görev yapacak. Bunun sonunda erlere 'kalmak ister misiniz' diye soracağız.

Gençlerimize askerlik esnasında, askerlik sonrasında ve görevlerini yaparlarken çeşitli imkanlar, destekler de sağlanacak.

BEDELLİ ASKERLİK İÇİN NE KADAR ÖDENECEK?

Hulusi Akar, bedelli askerlik yapacak olanların ödeyeceği ücretin hesaplanmasını da şema üzerinden gösterdi. Şemaya göre, 40.000 gösterge X memur maaş kat sayısı x 6 işleminden çıkan sonuca göre bedelli askerlik ücreti belirlenecek. Buna göre, bugün itibariyle bedelli askerliğin ücreti 31 bin 343 lira ve her 6 ayda bir bu ücret artacak. (40.000 X 0,130597 X 6 = 31.343,28 lira) Memur maaşlarının değişmesinden dolayı 6 ayda bir bedelli askerlik ücreti güncellenecek.

YEDEK SUBAYLIK KOŞULLARI NASIL?

Lisans ve lisansüstü eğitim yapan gençlerimiz yedek subay olacaklar. 2 ay temel ve sınıf eğitimi alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı olarak görev yapacaklar ve daha sonra terhis olacaklar. Ama isterlerse subaylığa geçecekler, istek ve ihtiyaç durumuna göre.

Gençlerimiz bir taraftan silahlı kuvvetlerin ihtiyacını karşılayarak ülkemizin ve milletimizin savunmasına katkı sağlarken diğer taraftan kendi eğitim, öğrenim ve mesleki gelişmelerini sağlayabilecekler.

ASTSUBAYLIĞA GEÇİŞ NASIL OLACAK?

Yedek astsubaylığa geldiğimizde meslek yüksekokulu mezunlarımız yedek astsubay olacaklar. 'Mesleğinden kopma, elektrik, torna, otomobil, kimya, sağlık ne varsa o mesleğinize devam edin, bunun bir karşılığı var' diyoruz. Burada kendilerini yedek astsubay olarak istihdam ediyoruz.

Burada esnek bir model uygulamak suretiyle geçişler var. Erbaş, er ve uzman erlerden gerekli kriterleri yerine getirenler astsubaylığa geçebilecek. Astsubaylarımız belli şartlardan sonra subay olabilecek. Dolayısıyla sistem bütünlük içinde sürekli dönecek.”

TÜRKİYE'DE "BEDELLİ ASKERLİK" TARİHİ

Türkiye’de cumhuriyet tarihinde ilk olarak 1987 yılında Turgut Özal yönetimi tarafından uygulanan bedelli askerlik, daha sonra 1992, 1999, 2011 ve 2014 ve 2018'de hayata geçirildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan,  2018'de hayata geçirilen son bedelli askerlik uygulamasının ardından askerlik sisteminin değiştirileceğini ve bedelli askerliğin kalıcı hale getirileceğini açıkladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

5 ilde hallere operasyon: 88 firmaya para cezası

SONRAKİ HABER

Tarsus’ta demokratik ve halkçı bir yerel yönetim için birleşme çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...