21 Ocak 2019 12:04

Siteler’de yangının ardından işçiler kaygılı

Ankara Siteler’de Suriyeli 5 işçinin yaşamını yitirdiği yangının ardından işçiler, benzer olayların kendi başlarına da gelebileceğinden kaygılı.

Fotoğraf. Evrensel

Paylaş

Hasan KARA
Ankara

Ankara Siteler’de Suriyeli 5 işçinin yaşamını yitirdiği yangının ardından konuştuğumuz işçiler, benzer olayların kendi başlarına da gelebileceğinden kaygılı. 

Emek Partisi Ankara İl Örgütü, geçtiğimiz günlerde Siteler’de 5 Suriyeli işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayeti ile ilgili Siteler bölgesinde bildiri dağıttı. Türkçe ve Arapça şeklinde iki dilli olan bildiriye ilginin yoğun olduğu görüldü. Bildiride, “Türkiye’ye göçle gelip yerleşenlerin oturma hakkı ve mültecilik statüsü tanınması, mülteci işçilere yönelik ayrımcılığa son verilmesi, sosyal güvence ve eşit vatandaşlık hakkı tanınması, mülteci işçilerin kayıt dışı ve düşük ücretle çalıştırılmasının yasaklanması, tüm işyerlerinde düşük ücretle çalıştırma gibi uygulamaların önüne geçecek tedbirler alınması, bütün işçilerin ücretlerine zam yapılması, tüm işyerlerinde devlet sorumluluğunda işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri bir an evvel alınması” şeklinde talepler yer aldı.

OKUMA YAZMA BİLMEYENLER BİLENE GÖTÜRDÜ

Sitelerde çalışan başta Suriyeli olmak üzere mülteci işçilerin iki dilli bildiriye ilgisi yoğun oldu. Çoğunluğunu küçük atölyelerin oluşturduğu bölgede pek çok işletmede Suriyeli ve diğer ülkelerden gelen mülteci işçiler çok ucuza ve sigortasız çalıştırılıyor. Evrensel’e konuşan Suriyeli ve diğer mülteci işçiler, bu sorunlarla kendi dillerinde ilgilenildiğini daha önce görmediklerini söyledi. Atölyelerde çocuk ve genç işçi sayısının fazla olması dikkat çekiyordu. Okuma yazma bilmeyen işçiler ise iş yerinde okuma yazma bilenlere okutmak üzere bildirileri alırken, kimisi birden fazla alıp arkadaşlarına da götüreceğini söyledi. Çoğu işyerinin bakımsız ve eski binalardan oluştuğu Siteler’de binalar birbirine yapışık halde sıralanmış durumda. O yüzden binalardaki en küçük ihmal diğer tüm binaları etkileyebilecek nitelikte. Yaşanan yangına ilişkin işçilerin çoğu, bu işin kendi başlarına da gelebileceği kaygısını taşıyor.

ÖNCEKİ HABER

Fabrikaya haciz geldi, işçiler hakları ödenmeden ortada bırakıldı

SONRAKİ HABER

İzmir'de kuru yemiş fabrikasında yangın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...