Domaniç Soğucak köyündeki Balıklı Dere'de toplu balık ölümleri

Kütahya Domaniç'e bağlı Soğucak köyünden geçen Balıklı Dere'de toplu balık ölümleri yaşanırken dereden su içen hayvanlar da hastalanıyor.

18 Ocak 2019 12:09
Son Güncellenme Tarihi: 18 Ocak 2019 14:23
Paylaş

Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Soğucak köyünden geçen Balıklı Dere’de toplu balık ölümleri yaşandı. Bölgede yaşayan yurttaşlar, bir çiftlikten dereye bırakılan hayvansal ve kimyasal atıkların su içen başka hayvanların da ölmesine neden olduğunu söyledi.

​Domaniç ilçesi Soğucak köyünden geçen Balıklı Dere’de toplu balık ölümleri yaşandı. Dereden su içen küçükbaş hayvanlar da öldü. Dere suyunun köpürmesi ise köylüleri tedirgin etti. Soğucak Köyü Muhtarı Niyazi Karakuş, köy yakınındaki bir çiftlikten dereye bırakılan hayvansal ve kimyasal atıklar nedeniyle ölümlerin yaşandığını söyledi. Geçen yıl da aynı sorunla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Karakuş, "Balıklar yeniden deremizde çoğalmaya başlamıştı. Ama ne yazık ki şimdi deremizde canlı kalmadı. Biz bunu yapan çiftlik sahibinden şikayetçiyiz. Herkesin sağlığı ile oynuyor. Burada hayvancılık yapan arkadaşların kuzuları telef oldu. Burada balık, kurbağa hiçbir şey yaşamıyor artık. Köyde yaşayan vatandaşlarımız bu durumdan çok şikayetçi" diye konuştu.

Köy sakinlerinden Şeref Karakuş ise dere suyunu içen hayvanların hastalandığını belirterek, "Hayvancılıkla uğraşıyorum. Bir haftadır hayvanlar bu suyu içmiyor. Başka su yatağımız yok. Kuzularda hastalık var, koyunlarda kuzu atma var. Derede hayvansal atık, kimyasal atık her türlü pislik var. Deremizin adı 'balıklar deresi' idi. Artık adını 'atıklar deresi' verelim diyoruz" dedi.

Hayvancılık yapan Aziz Uslu da, "Benim şu ana kadar 7 kuzum, 2 tane de koyunum öldü. 3 gündür hayvan suya çıkmıyor. Çeşmeler dondu, dereden de hayvanlar su içmiyor. Şu an hayvanlarımıza şebeke suyu veriyoruz" dedi.

Derede geçen yıl ağustos ayında da toplu balık ölümleri yaşanmış, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından dereden alınan su numunesinde kimyasal madde tespit edilmişti. (DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Ege Üniversitesi kampüsü Millet Bahçesi yapılmak isteniyor

SONRAKİ HABER

Makina Mühendisleri Odası'ndan Fatih Altaylı’ya açık mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa