11 Ocak 2019 14:58

Yatağan'da kömür bandının çökmesi olayında 15 yıla kadar hapis istendi

2 işçinin öldüğü, 9 kişinin yaralandığı çökmeyle ilgili tutuksuz yargılanan 5 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Muğla Yatağan Enerji Üretim Santralinde 2 kişinin öldüğü, 9 kişinin yaralandığı "kömür bandındaki çökme" olayıyla ilgili tutuksuz yargılanan 5 şüpheli hakkında, "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme" suçlamasıyla 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi.

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığının, 5 tutuksuz sanık hakkında başlattığı soruşturma tamamlandı.

Başsavcılığın çalışması sonucu elde ettiği bilgiler ışığında hazırlanan 12 sayfalık iddianame, Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Sanıkların "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapislerinin istendiği iddianame, mahkemece kabul edildi.

İLK DURUŞMA 11 NİSAN'DA

İlk duruşma tarihi 11 Nisan olarak belirlenen davanın iddianamesinde, öncelikle soruşturma evrakında elde edilen bilgi ve belgeler ile makina mühendisleri, inşaat mühendisleri ile iş güvenliği uzmanlarından oluşan bilirkişi heyetinin raporlarına yer verildi.

Hazırlanan raporlarda Santral Direktörü S.T, Dış Tesisler Müdürü M.Ü. ve İş Güvenliği Uzmanı S.D'nin 1. derecede asli kusurlu, Santral Müdürü A.D. ile Santral Teknik Müdür Yardımcısı R.E.A'nın 2. derecede asli kusurlu olduğu belirtildi.

İddianamede, görgü tanıkları ile şüphelilerin de ifadeleri bulunurken, mağdurların, şüphelilerden şikayetçi olmadıkları veya daha önceki şikayetlerinden vazgeçtiklerini beyan ettiklerine yer verildi.

'TEHLİKEYİ FARKETTİLER, İŞÇİLERİ TAHLİYE ETMEDİLER'

Cumhuriyet Savcısı Nevzat Bulut'un hazırladığı iddianemede, her ne kadar şüpheliler, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeseler de bilirkişi heyeti raporuna göre iş kazasının meydana gelmesinde asli kusurlu olduklarının tespit edildiği anlatıldı.

İddianamede, "Ayrıca tanık beyanlarından anlaşılacağı üzere, galeriden olayın öncesinde kömür tozu ve demir parçaları döküldüğünün, çatırdama seslerinin geldiğinin tespit edilmesi üzerine şüpheliler M.Ü. ve S.D. tarafından galeri alt kısmına güvenlik şeridi çektirilmesine, hatta galeri altında bulunan araçların bulundukları yerden alınması yönünde talimat verilmesine rağmen, kusurlu oldukları tespit edilen şirket yetkilileri tarafından galeri içerisinde çalışmakta olan işçilerin tahliye edilmediği anlaşılmıştır." ifadeleri yer aldı.

Şüphelilerin neticeyi öngörmelerine rağmen gerekli tedbirleri almadıkları ileri sürülen iddianamede, iki kişinin ölümüne ve mağdurların yaralanmalarına sebebiyet verilerek, 'bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçunun işlendiğine işaret edildi.

İddianamede, "Şüphelilerin işlediklerine dair kamu davası açmaya yeterli şüphe oluştuğu anlaşılmaktadır." denildi.

Şüphelilerin yargılamasının mahkemece yapılarak, ayrı ayrı cezalandırılmaları ve Yatağan Adli emanetindeki görüntü kayıtlarının delil olarak saklanması talep edildi.

19 Temmuz 2017'de yatağan Termik Santralinde kazanları besleyen kömür bant sisteminin çökmesi sonucu meydana gelen kazada 9 kişi yaralanmış, bantların altında kalan 2 işçi hayatını kaybetmişti. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Ford Otosan İşçisi: Ücretlerimizden aylık 800 lira vergi kesilir oldu

SONRAKİ HABER

Jeoloji mühendisleri: Samanlıkla 100 katlı binanın kontrolü bir olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...