09 Ocak 2019 07:37

Bisiklet Çalıştayı 12-13 Ocak’ta

Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Bisiklet ve Kent Çalıştayı, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent şubesinde gerçekleşecek.

Fotoğraf: Basın Bülteni

Paylaş

Don Kişot Bisiklet Kolektifi ilkini geçen sene ekim ayında gerçekleştirdiği ‘Bisiklet ve Kent Çalıştayı’nın bu sene ikincisini düzenliyor. Çalıştay 12-13 Ocak tarihlerinde, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent şubesinde gerçekleşecek.

Don Kişot Bisiklet Kolektifi çalıştaya çağrı metninde ‘Bir kişi bisiklete binerse ne olur’ sorusuna şu yanıt veriliyor. “Bir kişi fosil yakıtların tüketimine ortak olmaz. Atmosfere salınan ve gezegenimizi her gün biraz daha ısıtan gazlar azalır. Bisikletli kişi, süpermarketlerdeki, alışveriş merkezlerindeki tüketim çılgınlığının parçası olmak yerine gıda topluluklarının ve kooperatiflerin paydaş olarak üretime yaklaşır. Sağlığın koruduğu için hastane kuyruklarından bir kişi azalır. Belki lastiği patladığında ona destek olan bir bisikletli ile tanışır, insanlara güvenmeyi öğrenir.

Metinde ayrıca, bir kişinin yarattığı bu olumlu etkinin bin katıyla hatta milyon katıyla dünyamızda kaç motorlu taşıtın azalacağına, azalan sera gazlarına, sese, trafiğe dikkat çekiliyor. Bisikletin hayatımıza katacağı bu olumlu özelliklerle dünyanın  kurtarılamayacağını ama ‘bizsiz de kurtarılamayacağına işaret ediliyor.

Çalıştayda konuşulacak başlıklar ise şöyle sıralanıyor:  “Bisiklet ve sporda, amatör ruhumuzla sporcu yönümüzü konuşacağız. Saatlerce pedal mı çevrilir hiç? Bisiklet ve İstanbul’da, bu şehrin bisikletle nasıl daha güzel olduğunu konuşacağız. Bisiklet ve Yerel Yönetimlerde, “Bisikletsiz kent mi olurmuş?​” sorusuna cevap üretmeye çalışacağız. Bisiklet ve Aktivizmde, bisikletin gölgesinde sadece “İki teker-bir gidon mu varmış?​” göreceğiz.” Bisiklet ve Kadın’da, tüm kalıpyargıların öteside bisikletin cinsiyetsiz ve engelsiz nasıl sürülebileceğini konuşacağız. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Avustralya'daki 12 konsoloslukta 'şüpheli paket' alarmı

SONRAKİ HABER

Bin 500 kişilik geçici iş için uzun kuyruklar oluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...