07 Ocak 2019 06:28
Son Güncellenme Tarihi: 07 Ocak 2019 12:20

Benzin ve motorine zam yolda

Benzine bu geceden, motorine de en geç perşembe günü zam yapılması bekleniyor. Benzinde 15 kuruş, motorinde 10-15 kuruş aralığında zam yapılacak.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Petrol fiyatları haftaya son günlerdeki yükselişini sürdürerek başladı. Cuma günü 55.61 dolardan güne başlayan ve gün içinde 58.30 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, dün sabah 57.77 dolardan açıldı. OPEC ve diğer üretici ülkelerin üretim kısıntısı fiyatların artışında etkili oldu. Ayrıca ABD Merkez Bankası Fed’in yatırımcıların endişelerini yatıştırma çabaları ve ABD’de üretimin yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretler de fiyatların yükselişini destekledi.

Bu durum benzin ve motorinde zammı tetikledi. Benzinde 15 kuruş, motorinde 10-15 kuruş aralığında zam yapılması bekleniyor. Devlet, mayıs ayından bu yana akaryakıtta ‘eşel mobil’ sistemini uyguluyor. Zam ihtiyacı, ÖTV gelirlerinden karşılanıyor. Bu uygulamanın devam ettirilmesi durumunda, pompa satış fiyatlarında bir değişiklik olmayacak.

ABD ÇİN GÖRÜŞMESİ

Pekin’de ABD ile Çin arasında başlayan ticaret müzakereleri de fiyatları etkiliyor. Uzmanlar, küresel ekonomik büyümenin 2019’da geçen yıla göre yavaşlamasının öngörüldüğüne işaret ederek, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının büyümesi durumunda ise dünya genelinde petrol talebinin ve fiyatlarının olumsuz etkileneceği uyarısında bulunuyor.

Küresel ekonomide ivme kaybı petrole olan talebin azalacağı endişelerine yol açarken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya fiyatları desteklemek için petrol üretimlerini azaltma kararı oldu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gabon Hükümeti: Darbe girişimi püskürtüldü

SONRAKİ HABER

Zonguldak'ta kar nedeniyle hastane yolu kapandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...