Salihli'de Hacıbektaşlı Mahallesi halkı JES'e karşı direnişe geçti

Manisa Salihli'de Hacıbektaşlı Mahallesi'nde yaşayan yurttaşlar JES şirketinin kullandığı yolu kesti, çadır kurarak yaşam alanları için nöbete başladı

03 Ocak 2019 07:53
Son Güncellenme Tarihi: 03 Ocak 2019 12:40
Paylaş

Özer AKDEMİR

Manisa Salihli’ye bağlı Hacıbektaşlı Mahallesi halkı, mahallelerinde yapılmak istenen jeotermal enerji santraline (JES) karşı direnişe başladı. Yılbaşı öncesi JES şirketinin çalışmalarına engel olup durduran mahalleli, dün akşam direniş çadırı kurarak şirketin kullandığı yolu kapattı.

JES ALANINA KOMŞU ÜÇ OKUL VAR

Hacıbektaşlı Mahallesi halkı JES’lerin sağlığa, çevreye ve tarıma yaptığı zararlara dikkat çeken ve yaşam alanlarında JES istemediklerini belirten dilekçeleri Salihli Kaymakamlığı, Manisa Valiliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderdi. JES yapılmak istenen alanın yanında üç tane okulun olduğunu, okulların yurdu ve spor salonu bulunduğunu belirten mahalleli, bir de yeni ilkokul projesi olduğunu dile getirdi.

'AYDIN HALKININ ÇARESİZLİĞİNİ GÖRDÜK'

Mahalleli bugün direniş çadırının önünde yaptığı basın açıklamasında bir kez daha JES istemediklerini belirterek, proje iptal edilene kadar direnişe devam edeceklerini söyledi.

Basın açıklamasını okuyan Eşe Kozak, Anayasa’nın devlete ve yurttaşa verdiği çevreyi koruma ödevini yerine getirmeye çalıştıklarını belirterek JES’lerle ilgili endişelerini şöyle dile getirdi: Aydın’da yaşayan yurttaşların çaresizliklerini gördük. Bu kentte doğanın nasıl yok olduğunu gördük. Alaşehir yavaş yavaş ölüyor ve onların çaresizliklerini gördük. Sıra bizim topraklara geldi.

Yerin 2 bin 500 metre altında çıkan zehirli akışkanları solumak istemediklerini belirten Hacıbektaşlılar, “JES’leri besleyen bu kuyulardan çıkan akışkanın çevreye verdiği zararları gözlerimizle gördük. Şirketin Yılmazköy’deki JES’leri nedeniyle arılar ölüyor. Zeytin ağaçları kurumaya başladı” dedi.

'JES GİDENE KADAR DİRENECEĞİZ'

30-40 yıllık ömrü olan JES şirketinin bölgeden gittikten sonra ovaların verimsizleşeceğini, insanların kanserle cebelleşeceğini, içme ve sulama sularının kalmayacağını belirten mahalleli, “Bu ovalardaki binlerce çiftçi, binlerce işçi, işsiz ve çaresiz kalacak” dediler. Mahalleliler şirkete yolu kullandırtmayacaklarını, JES gidene kadar direneceklerini belirtti.

Basın açıklamasına Hacıbektaşlı, Çukuroba, Yenipazar’da yaşayan yurttaşların yanı sıra Salihli Çevre Derneği üyeleri de katıldı. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

"Belediye Başkanı Türel'im" diyerek dolandıran sanığa 2.5 yıl hapis

SONRAKİ HABER

AKP'nin Ankara adayı Mehmet Özhaseki projelerini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...