27 Aralık 2018 16:46
Son Güncellenme Tarihi: 28 Aralık 2018 04:03

'Film yapımcıları MARS'ı boykota hazırlanıyor' iddiası

Sinema yapımcılarının MARS Grubu boykot edeceği iddia edildi. İddiaya göre, Yılmaz Erdoğan ve Cem Yılmaz'ın yeni filmleri vizyona girmeyebilir.

'Organize İşler: Sazan Sarmalı' filminin afişi

Paylaş

Yılmaz Erdoğan’ın son filmi “Organize İşler 2: Sazan Sarmalı”nın vizyon tarihi geçtiğimiz pazartesi günü (24 Aralık) ertelendi. Filmin ertelenme gerekçesinin dağıtım ağında yaşanan sorun olduğu iddia edildi. Hürriyet yazarı Cengiz Semercioğlu ise, sinema yapımcıları ve Türkiye’nin en büyük dağıtım ağına sahip MARS Grubu arasında sorun yaşandığını belirtti. İddiaya göre, Organize İşler 2: Sazan Sarmalı, Kara Komik Filmler ve Recep İvedik 6 filmleri vizyona girmeyebilir. Cem Yılmaz, sosyal medya hesabı üzerinden iddialara yanıt olarak yorumlanabilecek bir paylaşım yaptı. MARS Grubu ise "Yapımcıların bilet parasından istediği pay artışı 12.5 liralara kadar yükseliyor. Bu noktada en ucuz sinema biletinin ücreti 30 TL'leri bulmak zorunda kalacak" savunmasını yaptı.

Hürriyet Gazetesi yazarı Cengiz Semercioğlu’nun aktardığına göre, bir süredir sinema yapımcıları ve Türkiye’nin en büyük dağıtım ağına sahip MARS Grubu arasında sorun yaşanıyor. Yapımcılar, koşulların zorlayıcı ve sinema salonlarının yaptığı promosyonlarla kendi üretimleri üzerinden artı değer yaratılarak haksız kazanç sağlandığını belirtiyor. “Her sene 10’a yakın film yapan BKM’nin daha önce son dakikada böyle bir şey yaptığını gördünüz mü?" diye soran Semercioğlu, yazısında şu ifadeleri kullandı: Filmde teknik bir problem mi var, Yılmaz’ın içine mi sinmedi, merak eden de yok. Ben söyleyeyim, bunların hiçbiri değil. Erteleme gerekçesinin altında sinema sektöründe yaşanan büyük bir kaos yatıyor: Film yapımcılarıyla salon işletmecileri, özellikle de Mars Grubu birbirine girdi. Film yapımcıları haklarının verilmediğini, promosyonlarla bilet fiyatlarının sürekli yükseltildiğini söylüyor.

'ANLAŞMA SAĞLANAMAZSA VİZYONA GİRMEYECEK FİLMLER'

Geçtiğimiz salı günü (25 Aralık) yapımcıların SİSAY’la (Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği) toplantı yaptığını belirten Semercioğlu, "Uzlaşmaya varılamayan toplantı sonrası yapımcılar anlaşma sağlanamazsa bu sezon filmlerini vizyona sokmama kararı aldı. Sektörün önemli bir dilimini oluşturan gişe filmlerinde ünlü isimler yer alıyor. Olası bir boykotun Türkiye sinemasında ciddi bir krize yol açacağı öngörülüyor." ifadesi kullandı. Semercioğlu, anlaşma sağlanamazsa vizyona girmeyecek filmleri sıraladı:

■ Organize İşler 2: Sazan Sarmalı (Yılmaz Erdoğan)

■ Kara Komik Filmler (Cem Yılmaz)

■ Recep İvedik 6 (Şahan Gökbakar)

■ Mucize 2: Aşk (Mahsun Kırmızıgül)

■ Çiçero (Erdal Beşikçioğlu)

■ Öldür Beni Sevgilim (Murat Boz, Seda Bakan)

■ Bir Aşk İki Hayat (Bergüzar Korel, Engin Akyürek)

■ Can Dostlar (Güldüy Güldüy ekibi)

CEM YILMAZ 'DAN BOYKOT İDDİASINA YANIT

Oyuncu, yapımcı ve komedyen Cem Yılmaz ise bugün sosyal medya hesabı Twitter'da yaptığı açıklama ile iddialara yanıt verdi. Yılmaz, "Kara Komik Filmler'in 6 aydır süren çekimleri bugün bitiyor. Tüm ekip arkadaşlarımı kutluyorum. Emek verdiğimiz filmlerin en adaletli şekilde seyircisiyle buluşacağı günü bekliyorum. Film bizim, film sizin. Mısıra değil, filme bilet alan milyonlarca seyircimize sorumluluğumdur." ifadelerini kullandı.

MARS: EN UCUZ BİLET 30 LİRAYI BULUR

Mars Grubu ise "Yapımcıların bilet parasından istediği pay artışı 12.5 liralara kadar yükseliyor. Bu noktada en ucuz sinema biletinin ücreti 30 TL'leri bulmak zorunda kalacak" savunmasını yaptı.

Yazılı açıklama şöyle:

"Yapımcıların bilet parasından istediği pay artışı 12.5 liralara kadar yükseliyor. Bu noktada en ucuz sinema biletinin ücreti 30 TL'leri bulmak zorunda kalacak, bu da tüketici açısından oldukça sıkıntılı olacaktır.

Tüketicilerin menfaatı için yapılan ve bilet satışını oldukça artıran ücretsiz ya da indirimli bilet kampanyalarının, yapılan toplu bilet satışlarının yapımcı ya da dağıtıcı onayına tabi tutulmasıdır. Gelirlerinde düşüş yaşamamak adına hiçbir yapımcı bu konuya onay vermemektedir. Dolayısıyla sinema operatörleri toplu bilet satamadığında ya da kampanya yapamadığında tüketici avantajına yapılan uygun fiyatlı sinema biletlerinden yararlanamayacak.

Tüketicilerin lehine olarak yapılan mısır ve menü kampanyasının toplam satıştaki oranı 2018 yılında 19,1'dir. Bu oran Şanlıurfa'da yüzde 54.43, Sakarya'da yüzde 50.92, Mardin'de yüzde 49.45, Diyarbakır'da yüzde 47.2, Osmaniye'de ise yüzde 46.09'dır. Görüldüğü üzere, bu kampanyalardan yarar sağlayan tüketici oranı gözetildiğinde, bu oran hiç de küçük değildir." (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Yeğen: ABD’nin çekilmesi İsrail’i daha aktif hale getirebilir

SONRAKİ HABER

Altyazı dergisi ocak ayında çıkmayacağını duyurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...