26 Aralık 2018 13:29
Son Güncellenme Tarihi: 27 Aralık 2018 12:39

Burdur, Yozgat ve Ilgın şeker fabrikalarının ihalesi iptal edildi

Şeker-İş Sendikası Burdur Şube Başkanı Mustafa Onay, Burdur, Yozgat ve Ilgın şeker fabrikalarının özelleştirme ihalelerinin iptal edildiğini açıkladı.

Fotoğraf: DHA (Arşiv)

Paylaş

Şekerde özelleştirmeyi kriz vurdu, özeleştirildiği halde devir işlemi 25 Aralık tarihine ertelenen Yozgat, Burdur ve Ilgın Şeker Fabrikalarının yeni sahiplerinden ses çıkmadı. Alıcı firmalar, daha önce 3 defa uzatma hakkı kullanmasına rağmen, sürenin dolduğu 25 Aralık tarihinde Yozgat, Burdur ve Ilgın Şeker fabrikalarını devralmadı. Şeker-İş Sendikası Burdur Şube Başkanı Mustafa Onay, Burdur ile birlikte Yozgat ve Ilgın şeker fabrikalarının ihalelerinin iptal edildiğini açıkladı.

Şubat 2018’de başlayan Türk Şeker’in 14 şeker fabrikasının satış işlemlerinde 10 fabrikanın satışı yapılarak devri yapıldı. Kastamonu Şeker Fabrikası’nın ise ihalesi iptal edilmişti. Burdur, Yozgat ve Ilgın fabrikalarının ise ihalesi yapılmış ve devri beklenilmekteydi.

İŞÇİLER SONUCU MERAK EDİYOR

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 9 Nisan 2018 tarihinde yapılan ihale sonucu 275 milyon lira bedelle Doğuş Gıda’nın aldığı Yozgat Şeker Fabrikası’nın devir işlemi üçüncü kez yapılamazken, devir işlemi yapılamadığı için kampanya döneminde pancar alımı ve üretimi yine kamu eliyle gerçekleştirilmişti.

Yozgat’ta hem üreticiler hem de fabrika çalışanları sürecin nasıl sonuçlanacağını merak ediyor. Şeker işçileri durumlarıyla ilgili belirsizliklerin çözülmesini istiyor. Taşeron çalışanı 110 işçi çalışmaya devam edip etmeyeceklerini ve kadroya alınıp alınmayacaklarını merak ediyor.

Konu hakkında açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven, “Fabrikanın satılmamasını ve hiçbir işçinin mağdur edilmemesini istiyoruz” dedi. Keven, özelleştirmenin bir yıkım projesi ve yandaş ihya etme sistemi olarak işlediğini söyledi.

ÖZELLEŞEN FABRİKALAR YIKILDI

Özelleşen fabrikalarda firmanın sadece 5 yıl işletme zorunluluğu olduğunu ve bu 5 yıl sonrasında neler olacağına yönelik ciddi bir yanıt alamadıklarını ifade eden Keven, SEKA ve Tekel Fabrikaları’nı örnek gösterdi.

“Şeker Fabrikaları gibi önce ki satılan fabrikalara da halk olarak yeterince sahip çıkamadık. Her fabrika bir kaledir. Ve ulusal sanayimizin ilk örnekleri olan bu işletmelerin hepsi birer stratejik kurumdur. Firmaya 5 yıl zorunlu işleteceksin deniliyor peki sonra ne olacak? SEKA’ya TEKEL’e ne oldu? Hepsinin fabrikaları yıkıldı ve değerli arsalarına ya konut yapıldı ya AVM. Maalesef başka yer kalmamış gibi fabrikaları yıktılar ve yerine alışveriş merkezi yaptılar. İzmit, Balıkesir, Giresun SEKA Kağıt Fabrikaları şu an yok! Yozgat, Tokat, Bitlis, Malatya TEKEL Fabrikaları şu an yok yerinde AVM var. Yani bu ülke üreten bir Türkiye’den tüketen bir Türkiye’ye getirildi.” dedi.

ŞEKER-İŞ: FABRİKAYA YATIRIM YAPILMALI

Bu bacaları daha iyi tüttürebilmek için var olduklarını söyleyen Şeker-İş Sendikası Burdur Şube Başkanı Mustafa Onay, “Burdur’daki tüm STK başkanlarından, Burdur’un ileri gelenlerinden, vekillerimizden birlik, beraberlik içerisinde şeker fabrikası için ne yapılabilir, ek yatırımlar yapabilmek, üretimi artırabilmek için ne yapılabilir; fikir birliği yaparak daha gelişmiş bir Burdur Şeker Fabrikası, istihdamı artırıcı bir şeker fabrikası yaratılmalı. Burdur Şeker Fabrikası 6 il, 26 ilçe, 152 köye hitap ediyor. 4 bin 123 çiftçimizle bu sezonda sözleşme yapılmıştı. 600 bin ton şeker pancarı bu yıl 410 bin tona düştü. Başta mevsimsel nedenler, yağmurun yağmayışının etkisinin yanı sıra özelleştirmenin de etkisi vardır. Biz bundan sonra 410 bin ton işleyerek değil tekrar 600 bin tonlara çıkararak tüm çiftçilerimiz ve emekçilerimizle bu tonajı bulmak istiyoruz. Şeker ambarlarımızın dolu olmasını istiyoruz. Burdur Şeker Fabrikası’nın Burdur’a yaklaşık 200 milyon liralık girdisi var” diye konuştu.

ŞİRKETLER KORUNACAK KAMU ZARARA UĞRATILACAK

AKP’nin Meclis’e gelmeyi bekleyen bir torba kanun teklifi bulunduğuna ve torbada bu ihalelerle ilgili dikkat çekici bir detay bulunduğuna işaret eden Yozgat Milletvekili Ali Keven, “Torba Kanun Teklifi 35. Madde ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na bir geçici madde eklenmesi teklif ediliyor. Bu teklif metnine göre 30 Haziran 2018 tarihinden önce ihalesi yapılmış işlerde yüklenici firmaları ekonomik krizden kurtarmak adına bu krizin faturası kamuya yani halka yükleniyor. İhaleyi alan yüklenici firmanın teminatları gelir kaydedilmeden geri iade edilerek firmaya işin feshini ve iptalini isteme hakkı veriyorlar. Şeker Fabrikaları’nın satış ihalelerinde olduğu gibi kamuya ait inşaat ihalelerinde de müteahhitlerin üstlenmeleri gereken sorumluluğu devlet üstlenecek, gelir kaydetmesi gereken teminatı iade edecek ve kamu milyarlarca lira zarara uğratılarak krizin faturası halka kesilmiş olacak. Bu kanun değişikliğine kimler onay verecek kimler karşı çıkacak hep birlikte göreceğiz.” dedi.

DOLAR 4 TL İKEN ALDILAR 5.30’KEN CAYDILAR

ILGIN Şeker Fabrikası ihalesini 9 Mayıs 2018 tarihinde. 637 milyon TL bedelle Alteks Tekstil kazanmıştı. Burdur Şeker Fabrikası da 28 Nisan’da 487 milyon lira bedelle Erser-Sterk Korsorsiyumunun olmuştu. Her iki fabrikanın ihalesinin yapıldığı dönem dolar 4 TL civarındaydı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Murat Bakan: Gökçealan’ın doğasını koruyacak mısınız?

SONRAKİ HABER

Ukrayna’da sıkıyönetim sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...