23 Aralık 2018 06:05
Son Güncellenme Tarihi: 24 Aralık 2018 09:39

Sakarya'da ırkçı saldırı: Baba hayatını kaybetti, oğlu tedavi altında

Sakarya’da ırkçı saldırıya uğrayan Kadir Sakçı hayatını kaybetti, ağır yaralanan oğlu B.S. hastanede tedavi altında.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Sakarya’da ırkçı saldırı sonucu 43 yaşındaki Kadir Sakçı hayatını kaybederken aynı saldırıda ağır yaralanan oğlu 16 yaşındaki B.S. de hastanede tedavi altında tutuluyor.

Olay, 16 Aralık Pazar günü Sakarya’nın Hendek ilçesi Yenimahalle Mahallesi Beştepeler Caddesi'ndeki kıraathanenin önünde meydana geldi.

SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Rûdaw’da yer alan habere göre, Kadir Sakçı oğlu B.S.’nin kıraathane önünde, H.U. ve yanındakiler tarafından önleri kesildi.

Kürtçe konuşan baba ve oğula “Kürt müsünüz, Suriyeli mi?​” diye soran H. U., baba ve oğlun “evet Kürt'üz” demesi üzerine “zaten sizi sevmiyorum” diyerek belindeki tabancayı çıkarıp ateş etti.

Olayda yaralanan baba-oğul Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak tüm müdahalelere rağmen Kadir Sakçı yaşamını yitirdi. Aynı saldırıda yaralanan oğlu B.S.’nin ise tedavisi devam ediyor.

VALİLİK: ETNİK BİR NEDENİ YOK

Sakarya Valiliği’nden olayla ilgili açıklama geldi. Valilik, "Meydana gelen cinayet olayının sebebinin çarpıtılarak ‘etnik bir nedenden kaynaklanmış gibi algı yaratılmaya çalışılmasının’ gerçekle hiçbir alakası yoktur. Olayda her iki tarafın da önceden birbirlerini kesinlikle tanımadıkları, alkollü olan ve pek çok suçtan sabıkası bulunan zanlının yüksek sesle ve küfürlü konuşması üzerine ikaz edildiği için çıkan tartışmaya bağlı olarak bu müessif hadisenin yaşandığı tanık beyanlarından açıkça anlaşılmıştır” açıklamasını yaptı.

GERGERLİOĞLU: VALİLİĞİN AÇIKLAMASI YANLIŞ

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise olayı araştırdıklarını ve Sakarya Valiliğinin açıklamasının yanlış olduğunu belirterek "Büfeden alkol verilmeyen kisi küfredince berberde çalışan genç 'amca ayıptır, küfretme' diyor. Şahıs 'sen karışma lan Kürt' diyerek silahını ateşliyor, baba oğlunun önüne atlıyor ve ölüyor, genç yaralanıyor. Nefret bariz" ifadelerini kullandı.

SALDIRGAN YAKALANDI

Saldırının ardından Bursa’ya kaçan saldırgan Bursa’da gözaltına alındı. Edinilen bilgilere göre saldırgan H. U., “Olay esnasında sarhoştum, hatırlamıyorum” diyerek kendini savundu.

‘İKTİDARIN DİLİ SALDIRI ZEMİNİ YARATIYOR’

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, yaptığı yazılı açıklamayla Sakarya’daki ırkçı saldırıyı kınadı.

AKP-MHP ittifakının uyguladığı ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı ve düşmanlaştırıcı politikalarının ortak yaşam zeminini dinamitlediğine dikkat çeken Oluç, Kürt fobisi ve düşmanlığı üzerinden yükseltilen söylemin ülkeyi tehlikeli bir noktaya sürüklediğini belirtti. Kürtçe konuşmayı ve Kürt olmayı cinayet gerekçesi yapan saldırganın zihniyeti ile Meclis’te Kürtçe bir cümleye dahi tahammülsüzlük gösterenlerin arasında herhangi bir fark olmadığına vurgu yapan Oluç, “Bu ülkede farklı kültürlere, anadillere, inançlara ve etnik aidiyetlere sahip olan halklarımız eşit ve demokratik bir ortamda bir arada yaşama kararlılığını sürdürecektir. Kimsenin yok sayılmadığı, kimseye üstünlük taslanmadığı eşit ve özgür bir yaşam mücadelesi tüm ırkçı anlayışların panzehiridir” dedi.

İHD: NEFRET SUÇU CEZASIZ BIRAKILAMAZ

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

“Nefret saldırıları ırkçı, ayrımcı politikaların doğrudan sonucudur. Ve iktidarın, Kürtler, Aleviler, LGBTİ+ler gibi farklı kimliklere, gruplara ve muhaliflere yönelik ötekileştirici, hedef gösteren ve şiddet öneren yaklaşım ve söylemleri ile yol açtığı nefret saldırılarına her gün bir yenisi eklenmektedir.” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kürtçe konuştukları, hatta Kürt oldukları için nefret saldırılarına maruz kalanlara dair haberler yeni olmamakla birlikte, nefret saldırılarının giderek artması ve görünür hale gelmesi endişelerimizi artırmaktadır. Bu minvalde, 2018 martında Başakşehir’de bir inşaatta çalışan Kürt işçilerine diğer çalışanlar rahatsız oluyor diye Kürtçe konuşma yasağı getirildiği ve bu amaçla ana firma tarafından yüklenici firmaya gönderilen yazı da hafızalardaki yerini koruyor. Kadir ve Burhan Sakçı şahsında tüm nefret saldırılarını bir kez daha kınıyor, iktidarı; ırkçı, ayrımcı söylem, tutum ve politikalarından vazgeçmeye,  nefret suçlarının cezasız bırakılmaması ve gerekli düzenlemelerin derhal yapılması için de göreve çağırıyoruz.”

IRKÇI SALDIRILARDA MEDYA VE SİYASETİN ROLÜ NEDİR?

Saldırı HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit tarafından Meclis gündemine taşındı. Koçyiğit, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti: “Sakarya’nın Hendek ilçesinde silahlı saldırı sonucu ölen Kadir Sakçı ve yaralanan oğlu Burhan Sakçı olayı ile ilgili inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa olayla ilgili hangi tespitlere ulaşılmıştır?  Saldırgan Hikmet Usta, savcılık ifadesinde olayla ilgili ne anlatmıştır? Saldırıyı gerçekleştirmesinin nedeni nedir? Saldırı sonucu yaşamını yitiren Kadir Sakçı ve yaralanan oğlu Burhan Sakçı “Biz Kürt’üz” yanıtı verdikleri için mi vuruldular? Olayla ilgili görgü tanıklarının ifadelerine başvurulmuş mudur?  Saldırganın kaçmasına yardım eden Recep Eş adındaki kişinin serbest bırakılmasının gerekçesi nedir? Saldırganın kaçmasına yardım eden başka şüpheliler de var mıdır? Varsa haklarında bir soruşturma başlatılmış mıdır? Bu tür ırkçı saldırıların, siyasi iktidarın toplumu milliyetçilik söylemleriyle kamplaştıran, düşmanlaştıran ve ayrıştıran nefret dilinin ve zihniyetin bir sonucu olduğunu düşünüyor musunuz?  Kürtlere, Suriyelilere, Ermenilere, Alevilere, kadınlara, LGBTİ’lere ve azınlık halklarına yönelik ayrımcı ve ırkçı saldırılarda medyanın ve siyasetin rolü nedir? Türkiye’de giderek artan bu türden saldırıların önüne geçmek için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?​”

#BENDEKÜRDÜM TT OLDU

Saldırının haberi sosyal medyada büyük tepki çekti. Twitter'da #BendeKürdüm etiketi trend konular listesine girdi. Paylaşılan kimi mesajlar şöyle:

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Endonezya’daki tsunamide hayatını kaybedenlerin sayısı 437'ye çıktı

SONRAKİ HABER

Tarım işçilerini taşıyan minibüs kaza yaptı, 2 işçi öldü, 16 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...