22 Aralık 2018 08:07

İktisatçı Gaye Yılmaz’dan seçim sonrası için IMF uyarısı

İktisatçı Gaye Yılmaz: AKP yerel seçimlerden sonra IMF'ye gidecek; faturayı da topluma ödetecek.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Almanya Kassel Üniversitesi ICDD Enstitüsü’nde çalışan iktisatçı Gaye Yılmaz, ekonomideki kriz ve olası gelişmelere ilişkin Mezopotamya Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Yılmaz, yaşanan krizin kısa vadeli olmadığını vurguladı.

Sanayi başta olmak üzere diğer alanlarda üretimin durma noktasına geldiğine dikkat çeken Yılmaz, “Eğer üretimdeki durgunluğa düşük bir enflasyon eşlik ediyor olsaydı, buna 'resesyon' der ve noktayı koyardık. Ekonomi topyekûn küçülürken, yükselen enflasyondan söz ediyorsak, bunun iktisattaki adı 'stagflasyon' dur. Yani durgunluk içerisinde enflasyon. Ve bu iktisadi kriz literatüründe en derin bunalımdır” dedi.

'KATAR’DAN GELEN PARALARLA KURTULAMAZ'

Artan dövizle dış borçtaki artışa da dikkat çeken Yılmaz, “Dövizle borçlanmanın maliyeti 5 yıl öncesine göre nerdeyse 8 kat yükseldi. Yani Türkiye’nin bundan sonraki kurtuluşu, öyle Katar’dan gelen 3 milyon dolar ile AB’den gelen 2 milyarla kurtulacak gibi görünmüyor” dedi.

Yılmaz, krizden çıkmak için AKP'nin IMF ve benzeri kurumlardan büyük kredi anlaşmaları yapabileceğini söyledi. Bunun için de AKP'nin 2019 yerel seçimlerini beklediğini ve seçim sonrası IMF'ye gidebileceğini dile getiren Yılmaz, “Hani zamanında Ecevit için, 'ülkeyi bir cente muhtaç duruma getirdiler' diyorlardı ya, şimdi ise AKP ülkeyi IMF’ye muhtaç hale getirdi” dedi.

'TOPLUMA DAYATILACAK'

Seçimden sonra toplumun emekçi kesimlerini zor günler beklediğini sözlerine ekleyen Yılmaz, “Reçete, çalışan kesimlere, emeklilere yazılacak. Sağlık alanında yansıması olacak, devletin harcamaları kısıtlanacak. Hem gelir hem gider kalemleriyle oynayarak, yeni reçeteler hazırlayacaklar. Yani seçimlerden sonra krizin faturası toplumdan istenmeyecek, topluma dayatılacak” dedi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Cahit Turhan: YHT taşımacılığı güvenli ve hızlı bir hale geldi

SONRAKİ HABER

Bodrum'da tadilat yapılan binada çökme: 1'i ağır 5 işçi yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...