24 Eylül 2012 16:37

Halkbank’ın vurulmasına az kaldı

Halkbank’ın özelleştirilmesi için geri sayım başladı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Özelleştirme İdaresi Başkanlığına (ÖİB) Halkbank’ın özelleştirilmesi için talimatı verdiklerini açıklayarak, “Acele içerisinde değiliz ancak, önümüzdeki haftalar olabilecek diye tahmin ediyorum” dedi.

Halkbank’ın vurulmasına az kaldı
Paylaş

Babacan, “Halkbank’ın özelleştirmesinde bir takvim var mı?​” sorusuna, “Özelleştirme İdaremize talimatı vermiş durumdayız. Onlar şimdi elinde tüfek, avcı gibi bekliyorlar. Avı gördüklerinde hemen işlemi yapabilirler yani. Dediğim gibi piyasa şartları uygun olacak. ÖİB’nin uygun gördüğü değerlerin orada biraz oluşması lazım. Önümüzdeki haftalar olabilecek diye tahmin ediyorum. Kararımızı vermiş durumdayız. Uygun piyasa şartlarını bekliyoruz” yanıtını verdi.

SIRADA VAKIFBANK VAR

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinden hedeflediği geliri elde edemeyen hükümet, rotayı kamu bankalarına çevirdi. Bu kapsamda Halkbank ve Vakıfbank’ta ‘ikincil halka arz’ için çalışılıyor. İkinci halka arz, hisselerinin bir bölümü özelleştirilmiş bir işletmenin ikinci kez hisse satışı yapması anlamına geliyor. Ziraat Bankasında ise özelleştirme sürecinin bu iki bankanın sonuçlarına göre 2014 yılında şekilleneceği belirtiliyor.

İlk hedefse Halkbank. Özelleştirme İdaresi Kurulu, hisse satışlarının 6 ay içinde yapılması için çalışmalarını hızlandırdı. Hazırlıklar kapsamında yeni danışman atanan bankada Özelleştirme İdaresinin yüzde 75.03 payı bulunurken, bankanın yüzde 24.98’i özelleştirilmiş durumda.

Halkbank’a ilişkin çalışmalar sürerken, Vakıfbank ile ilgili bir gelişme daha yaşandı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından idare ve temsil edilen Vakıfbank hisselerinin Hazine Müsteşarlığına devredilmesine ilişkin hazırlanacak kanun taslağı, TBMM’ye sevk edilecek. Hazineden edinilen bilgilere göre bu girişim Vakıfbank’ın ikincil halka arzını kolaylaştırmak amacıyla yapıldı. Vakıfbank hisselerinin yüzde 25.2’sinin satışı 2005 yılında gerçekleştirilmişti. (HABER MERKEZİ)


HALKBANK 1938 YILINDA KURULDU

Türkiye Halk Bankası, ülkenin küçük sanayi ve ticaret kredisi ihtiyacını karşılamak amacıyla 1938 yılında kurulmuştur. Banka, 1938-1950 yılları arasında finansman sağladığı Halk Sandıkları kanalı ile kredi hizmetlerini yürütmüştür. 1950 yılından sonra Halkbank’a doğrudan şube açma ve kredi kullandırma yetkisi tanınmıştır. Temel kredi politikasını öncelikle hedef kitlesinin kredilendirilmesi ve kredi kullanma koşullarının iyileştirilmesi üzerine kurulan Halkbank, faaliyetlerini yıllar itibariyle geliştirerek, bankacılık sektöründe önemli bir konuma ulaşmıştır. 1992 yılında Türkiye Öğretmenler Bankası (Töbank), 1993 yılında Sümerbank ve 1998 yılında ise Etibank, Halkbank’a devredilmiştir. 2004 yılının ikinci yarısında Pamukbank da, Halkbank’a devredilmiştir.

ÖNCEKİ HABER

Başkent'te 4+4+4 tepkisi büyüyor

SONRAKİ HABER

Antep’te eğitim yolsuz başladı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...