14 Aralık 2018 16:36

İrlanda’da kadınlar kazandı: Parlamento kürtaja onay verdi

İrlanda parlamentosu, kürtaj yasağına ilişkin yıllar süren tartışmaların ardından, 12 haftaya kadar kürtaja izin veren yasa tasarısını onayladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İrlanda parlamentosu 12 haftaya kadar kürtaja izin veren yasa tasarısını onayladı. Yasa Ocak’ta yürürlüğe girecek.

İrlanda parlamentosu, kürtaj yasağına ilişkin yıllar süren tartışmaların ardından, 12 haftaya kadar kürtaja izin veren yasa tasarısını perşembe günü onayladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre; yasa, Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins tarafından imzalanmasının ardından, Ocak ayında yürürlüğe girecek.

Ülkede mayıs ayında yapılan referandum, kürtajı yasaklayan yasal düzenlemede değişiklik yapılmasının önü açmıştı. Referandumda kürtaj yasağının kaldırılmasını isteyenler oyların yüzde 66.4’ünü almış, yüzde 33.6’lık bir kesim ise kürtaj yasağının sürmesi yönünde oy kullanmıştı.

Yasa 12 haftaya kadar kürtaja izin vermesinin yanı sıra ileriki dönemlerde annenin sağlığına tehlike oluşturması durumunda da hamileliğin sonlandırılmasının yolunu açıyor.

İRLANDA’DA ‘KÜRTAJ’ TARİHİ

İrlanda Anayasası’na göre, kürtaj yasağını ihlâl edenlere 14 yıla kadar hapis cezası verilebiliyordu. Bu nedenle kamuoyunda, yıllardır kürtaj konusunda derin bir ayrışma söz konusuydu. Ülkede kürtaj yasağının kaldırılmasını isteyenler son 35 yıldır bu yönde kampanyalar yürütüyordu. 1980’den beri 170 bin İrlandalı kadın kürtaj olmak için komşu İngiltere’ye yolculuk yaptı.Bu değişimle, Avrupa Birliği ülkeleri arasında kürtajı tamamen yasaklayan tek ülke olarak sadece Malta kaldı. (EKMEK VE GÜL)

 

ÖNCEKİ HABER

Sefaköy'de metrobüs arızası: Topkapı yönünde seferler aksadı

SONRAKİ HABER

Hollanda'da üniversitelerdeki bütçe kesintileri protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...