14 Aralık 2018 11:04

'Yağma politikalarına karşı mücadele edecek katılımcı yerel yönetim'

İzmir’de meslek odaları ve sendikalar yağma politikalarına karşı mücadele edecek katılımcı bir yerel yönetim istediklerini dile getirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yaklaşan yerel seçimler öncesi DİSK Ege Bölge Temsilciliği, KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Mali Müşavirler ve Serbest Muhasebeciler Odası, Diş Hekimleri Odası ve Eczacılar Odası nasıl bir yerel yönetim istediklerini açıkladı.

İzmir Barosunda düzenlenen  basın toplantısında metni okuyan Baro Genel Sekreteri Perihan Kayadelen bu süreçte ‘Kim belediye başkanı olsun?’ sorusundan daha çok, ‘Nasıl bir belediye başkanı istiyoruz?’, hatta ‘Nasıl bir kent yönetimi istiyoruz?’ sorularına yanıt aramanın daha doğru olduğunu belirtti.

AKP'nin ranta dayalı ekonomik politikalarının sadece kriz yaratmadığını, bu süre zarfında doğal yaşam alanlarında geri dönülmez zararlara yol açtığını dile getiren Kayadelen “Başta İstanbul olmak üzere kentleri yaşanmaz hâle getiren AKP iktidarı, gözünü yeni rant alanlarına çevirirken İzmir ve çevresini ilk hedef olarak belirlemiştir. Bizler meslek odaları ve emek örgütleri olarak kentlerin, doğal yaşam ve tarım alanlarının, ormanların yanı sıra kent dokusunun ve kent kültürünün de gelecek kuşaklara aktarılacak biçimde korunmasının önemli olduğunu biliyor ve bunu her ortamda dile getiriyoruz. Bu konuda demokrasi ve hukuk çerçevesinde mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.

Bu mücadele sürecinde İzmir’deki mevcut yerel yöneticilerden yeterince destek alamadıklarını ifade eden Kayadelen şunları söyledi:

“Yerel yöneticilerin İzmir’i yaşanmaz hale getirerek, yok edecek bu tür politikalara itiraz etmemesi gerçekten çok düşündürücü ve hatta kaygı vericidir. Ayrıca bu politik kararlara karşı çıkılmadığı gibi kentleşme politikalarında demokratik yöntemlerden uzak, bilimden ve hukuktan yana olmayan proje ve planlarla karşı karşıya kaldığımızı da üzülerek eklemek zorundayız. Mevcut siyasal atmosfer koşullarında sadece ‘adayın kimliği’ üzerinden seçim kazanmak olanaksız hale gelmiştir. Dolayısıyla, bu seçim sürecini, sadece adayın ‘şahsiyeti’ üzerinden değil, aksine, katılımcı, kamucu ve demokratik, halkçı ve sosyal belediyecilik anlayışının savunulması ve uygulanması üzerinden, bu anlayış ve uygulamayı en iyi yerine getirebilecek adayların seçilebilmesini esas alarak yürütmek gerektiğine inanıyoruz.”

EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN TALEPLERİ

■ Şeffaf ve denetlenebilir bir yönetim anlayışı gereği, belediyenin yaptığı ve yapacağı faaliyetleri, ilgili meslek odalarının görüş, öneri ve denetimine açık hale getirecek belediye başkan adayları belirlenmelidir.

■ Sosyal demokrat bir kent yönetimi, kentin her kesiminin mümkün olduğunca karar mekanizmalarına katılmasıyla mümkündür, bu nedenle kent adına verilecek kararlarda kentlinin görüş ve önerileri mümkün olan en geniş biçimde alınmalıdır.

■ Kente ilişkin yapılacak her türlü alt ve üst yapı yatırımlarında, öncelikle uzman meslek odalarından görüş alınmalı, büyük projelerde halkın ve demokratik kitle örgütlerinin görüşüne başvurulmalıdır.

■ Sermaye kesimi yerine kentin önemli bir kesimini oluşturan yoksullara, emekçilere, dezavantajlı kesimlere yönelik politikalar gözetilmelidir.

■ Su kaynaklarının, havanın kirlenmesine yol açacak, halkın sağlığını olumsuz yönde etkileyecek, kentin doğal hayatını yok edecek projelere izin verilmemelidir.

■ Merkezi yönetimin aldığı ve kamu zararı net olan kararlara karşı kentteki demokratik kitle örgütleriyle işbirliği yapılarak hukuksal ve demokratik olarak en net tavır gösterilmeli, yağma politikalarıyla mücadele edilmelidir.

■ Belediye emekçilerinin kadrolu, güvenceli istihdamını esas almalı, liyâkattan taviz verilmemeli, sendikaları tahakküm altına almaya çalışmadan eşit ilişki kurabilmelidir. Sendikaların ve demokratik kitle örgütlerinin İzmir’de yerel demokrasinin gelişiminin bir parçası olduğu bilinmelidir.

■ Seçildiğinde, bulunduğu makamı kendi siyasi çıkarları için kullanmayacak, belediyeyi şirket gibi görmeyecek, yargı kararlarına uyacak donanımlı kişiler aday gösterilmelidir. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sedanur cinayetinin iddianamesi kabul edildi

SONRAKİ HABER

Emekçiler deprem riski olan tapu binasının tahliyesini istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...