13 Aralık 2018 16:47
Son Güncellenme Tarihi: 14 Aralık 2018 04:31

İsveç'teki Yemen konulu istişare toplantılarında ‘anlaşma’ sağlandı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: Hudeyde limanı ve kenti için anlaşmaya vardık. Anlaşmaya göre BM limanda 'lider' rolünü üstlenecek.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsveç'te sona eren Yemen konulu istişare toplantılarında Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde limanı ve kenti için tarafların anlaşmaya vardığını duyurdu.

“Hudeyde limanı ve kenti için anlaşmaya vardık” diyen Guterres, anlaşmanın limana ve kente ‘tarafsız’ güçlerin konuşlandırılmasını ve ‘geniş çaplı ateşkesin sağlanmasını’ kapsadığını söyledi.

LİMANDA BM HEGEMONYASI!

Guterres, anlaşma gereğince “BM'nin limanda lider rolünü” üstleneceğini, Yemen'e insani yardımların önünün açılacağını, böylelikle milyonlarca Yemenlinin yaşam şartlarının iyileştirileceğini iddia etti.

Taiz'deki durumun kolaylaştırılması için ayrıca ortak bir anlayışa ulaştıklarını aktaran Guterres, kentte ‘insani bir koridorun’ açılacağına inandığını ifade etti.

Guterres, gelecek ocak ayında yapılması planlanan bir sonraki Yemen barış görüşmelerinde siyasi konulara ilişkin taslak çerçeve anlaşmasının müzakere edilmesi konusunda da taraflarla anlaşmaya vardıklarını, bunun barış sürecinde çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

‘GENEL ÇERÇEVEYİ KABUL ETTİK, HÜKÜMET REDDETTİ’

Husi heyete başkanlık eden Muhammed Abdusselam ise BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffith'in yeni bir müzakere turu için sunduğu genel çerçeve önerisini kendilerinin kabul ettiğini ancak hükümet heyetinin reddettiğini söyledi. Abdusselam bu durumu ‘siyasi çözümün reddedilmesi’ şeklinde nitelendirdi.

Öte yandan İsveç'teki görüşmelerde Yemen hükümetini temsil eden heyette bulunan Muhammed el-Amiri hükümet, cumhurbaşkanlığı ve anayasanın durumunun görüşüleceği yeni bir müzakere turu için genel çerçeve belirlenmesini reddettiklerini doğruladı.

Yemen'in yaptığı ithal gıda ürünlerinin yaklaşık yüzde 90'ı, insani yardımların da yüzde 80'inin giriş noktası olması açısından Hudeyde limanı Yemen halkı için önem taşıyor.

BM ANLAŞMA TEKLİFLERİ SUNMUŞTU

BM Yemen Özel Temsilcisi Griffiths'in Sözcüsü Hanan Elbadawi, BM'nin taraflara ülkede devam eden iç savaşa bir çözüm bulunmasını öngören yol haritasının belirlenmesi için taslak çerçeve anlaşması sunduğunu belirtmişti.

Taslak anlaşmanın geçiş dönemi, güvenlik ve siyasi önlemleri içerdiğini aktaran Elbadawi, teklifleri tek bir metinde sunmadıklarının altını çizmişti.

Elbadawi, Hudeyde Limanı'nın statüsü, Sana Uluslararası Havalimanı'nın yeniden açılması ve Yemen'in ekonomik durumuna ilişkin konuların da ayrı ayrı sunulan teklifler arasında yer aldığını kaydetmişti.

Yemen Dışişleri Bakanı Halid el-Yemani de anlaşmanın Husilerin kentteki limanlardan çekilmelerini içerdiğini söyledi.

Görüşmelerde Yemen hükümetini temsil eden heyete başkanlık eden Yemani, Hudeyde kenti için sağlanan anlaşmayı "çok önemli" olarak nitelendirdi.

“Anlaşma, Husilerin Hudeyde kentinde bulunan Hudeyde, Es-Salif ve Ra's İsa limanlarından çekilmesini içeriyor” diyen Yemani, geçen 4 sene içinde Hudeyde konusunda buna benzer bir adımın atılmadığını dile getirdi.

Yemenli Bakan, bugün sağlanan anlaşma kapsamında ayrıca Taiz'deki kuşatmayı sona erdirmek, güvenli koridorlar açmak ve insanların hayatını zora sokan şantajları sona erdirmek için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde bir komite kurulacağını belirtti.

Yemani kontrolleri altında tuttukları bölgelerden elde ettikleri gelirleri kendi ellerinde tutmakta ısrar eden Husilerin tutumu nedeniyle ekonomi konusunda herhangi bir ilerleme sağlanamadığını söyledi.

ABD SENATOSU, SUUDİ ARABİSTAN'A SAĞLADIĞI ASKERİ DESTEĞİ KESİYOR

Öte yandan ABD Senatosu, ABD'nin Yemen'deki savaş bağlamında Suudi Arabistan'a sağladığı askeri desteğin kesilmesini öngören yasa tasarısını kabul etti.

ABD'li senatörler Bernie Sanders, Mike Lee ve Chris Murphy tarafından sunulan yasa tasarısı, Genel Kurulda yapılan oylama sonucunda 41 "hayır" oyuna karşı 56 "evet" oyuyla kabul edildi.

Oylama sonrasında Genel Kurula hitap eden Senatör Sanders, "ABD artık Yemen'de dünyanın en kötü insani krizine neden olan Suudi Arabistan'ın müdahalesine ortak olmayacak. Bugün Suudi Arabistan'daki despotik rejime, askeri maceralarının bir parçası olmayacağımızı söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

'KAŞIKÇI CİNAYETİ BÜYÜK ROL OYNADI'

Öte yandan, New Jersey Senatörü Bob Menendez de söz alarak, karara "evet" oyu vermesinde Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın "Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sorumlu olduğu" yönündeki inancının büyük rol oynadığını belirtti.

Senatoda kabul edilen tasarının Trump'ın önüne gitmesi için önce Temsilciler Meclisinde de kabul edilmesi gerekiyor.

TÜRKİYE GÖRÜŞMELERDEN MEMNUN

Türkiye, İsveç'te Birleşmiş Milletler (BM) gözetimindeki Yemen görüşmelerinde tarafların ilerleme sağlamış olmasından duyduğu memnuniyeti ve bu görüşmelere desteğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Yemenli taraflar arasında 6-13 Aralık 2018'de İsveç'te Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde gerçekleştirilen danışmalarda ilerleme sağlanmış olmasının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Tarafların Hudeyde ve Taiz'deki durumu iyileştirmeye dönük adımlar atılmasında mutabık kalmalarının önemli olduğu vurgulanan açıklamada, binlerce kişiyi ve ailelerini ilgilendiren tutuklu değişimini bir takvim dahilinde hayata geçirmek konusunda uzlaşmış olmalarının yanı sıra siyasi çözümle ilgili müzakere çerçevesi üzerinde görüşmelere devam etmeyi taahhüt etmelerinin önemsendiği ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yemen'deki krizin bir an önce çözümlenmesi ve nüfusunun dörtte üçünden fazlası insani yardıma muhtaç Yemenli kardeşlerimizin ızdırabının son bulması temel beklentimizdir. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirve Dönem Başkanı olarak Türkiye, Yemen'de kalıcı barış ve istikrar için BM tarafından sürdürülen çabalara destek olmayı sürdürecek, Yemen halkıyla dayanışma içinde hareket edecektir." (AA)

ÖNCEKİ HABER

ABD Senatosu'na Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yasa tasarısı sunuldu

SONRAKİ HABER

Dicle Barajı kapaklarından biri koptu, su seviyesi yükseliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...