12 Aralık 2018 12:08

AKP itiraz etse de ABD Suriye’nin kuzeyinde gözlem noktaları kurdu

ABD Savunma Bakanlığı tarafından Türkiye’nin itirazına rağmen Suriye’nin kuzeyine gözlem noktaları kurulduğu açıklandı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

ABD Savunma Bakanlığı Suriye’nin kuzeyine gözlem noktaları kurulduğunu açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Rob Manning, “ABD Savunma Bakanı James Mattis yönetiminde ABD, kuzeydoğu Suriye sınır bölgesinde, NATO müttefiki Türkiye’nin güvenlik kaygılarını ele almak için gözlem noktaları kurdu” dedi. Manning, “Türk güvenlik endişelerini ciddiye alıyoruz ve Türkiye ile Kuzeydoğu Suriye’ye istikrar getirme çabalarımızı koordine etmeye kararlıyız” şeklinde konuştu.

Mattis kasım ayında ABD ordusunun gözlem mevkilerini kurma sürecinde olduğunu açıklamıştı.

TÜRKİYE MEMNUN DEĞİL

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey daha önce yaptığı açıklamada “Gözlem noktalarının amacı, taciz ateşi açılmasından vazgeçirmek. Onlar ‘muharebe konuşlanması’ değiller. ‘Gözlem’ noktaları. Kimseyi kimseye ateş açmaktan alıkoymayı amaçlıyor değiller. Bir alanda gözlem yapabiliyorsak, o alanda yüksek ihtimalle daha az ateş açılacağı fikriyle, orada ne olup bittiğini anlamayı amaçlıyorlar” demişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise “Bu tür uygulamaların bölgedeki karmaşık durumu çok daha karmaşık hale getireceğini düşünüyorum” şeklinde konuşmuştu.

Geçen cuma, Jeffrey ve Akar Suriye hakkında bir toplantı gerçekleştirmişti.

Akar, Türkiye’nin ABD’nin YPG’ye desteğini kesmesini istediklerini tekrarlamıştı.

12 BİN 500 ASKER EĞİTİYOR

Pentagon daha önceki bir raporda Kürt gücü YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) Suriye’de “iç güvenlik gücü”, “sınır güvenliği gücü” ve “patlayıcı uzmanı” eğitmeye başladığını ve terörle mücadele güçlerini tekrar şekillendirmeyi planladığını bildirmişti.

ABD’nin Suriye’de toplam 12 bin 500 civarında “asker” eğittiği ve bunun 11 binden fazla kısmının “SDG kuvvetlerinden” oluştuğu belirtilmişti.

Pentagon eğitilen gücün konvansiyonel bir sınır koruma birliği olmadığını, “iç istikrar ve güvenlik gücü” olacağını iddia etmişti.

MCGURK: SURİYE’DE KALACAĞIZ

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın “IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi” Brett McGurk, ABD’nin, Suriye’de IŞİD’den elde edilen kazanımların devamlılığını sağlamak için “iç güvenlik güçleri” kurulana kadar Suriye’de kalmaya devam edeceğini belirtti.

McGurk, Dışişleri Bakanlığında düzenlenen basın toplantısında, “Tüm bu kazanımların sürdürebilir olmasına emin olacağımız bir kampanya noktasındayız. Askeri hedef, IŞİD’in kalıcı yenilgisidir ve yıllar içinde bir şey öğrendiysek, onları fiziki olarak yenip öylece çekip gidemezsiniz. Kazanımların devamlılığını sağlamak adına iç güvenlik güçleri kurulmasından emin olmalısınız” dedi.

McGurk, bölgede küçük bir alanda varlık gösteren IŞİD’in yok edilmesinin “Neden bu kadar uzadığı” sorusuna, militanların canlı bomba yeleği giydiğini ve birçok yere el yapımı patlayıcı yerleştirdiğini bu sebeple savaşmanın oldukça zor olduğunu ve zaman aldığını savunarak yanıt verdi.

TRUMP: 30 GÜN İÇİNDE HİÇBİRİ KALMAYACAK

ABD Lideri Trump ise, Beyaz Saray’da, Irak ile Suriye’deki azınlıkların korunması ve bu unsurlara destek verilmesini öngören yasanın imza töreninde konuşarak, IŞİD’le mücadelede sona gelindiğini “30 gün içinde tüm IŞİD’lilerin yok edileceğini” ileri sürdü.

Trump, açıklamasında, “IŞİD’e karşı çok büyük bir iş yaptık. Dünyanın o bölgesinde sayıları çok az kaldı ve önümüzdeki 30 gün içinde hiçbiri kalmayacak” dedi. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Xewna Derew’in ilk konseri Cemiyet’te

SONRAKİ HABER

Türkiyeliler ‘iltica’da rekor kırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...