12 Aralık 2018 09:28

Erdoğan: Fırat'ın doğusuna yönelik harekatı birkaç güne başlatacağız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fırat'ın doğusuna yönelik operasyonu birkaç güne başlatacaklarını açıkladı.

Fotoğraf: Cem Öksüz/AA

Paylaş

Ankara'daki Türk Savunma Sanayii Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrolü altındaki Fırat nehrinin doğusuna yönelik operasyonu birkaç güne başlatacaklarını açıkladı.

ABD'nin Menbic'de oyalama taktiği uyguladığını söyleyen Erdoğan, "Teröristleri oradan biz çıkaracağız, iş başa düştü" ifadelerini kullandı. "Hedefimiz asla Amerikan askerleri değildir" diyen Erdoğan, "Her şeye rağmen Amerika'yı, doğru zeminlerde buluşabilmemiz şartıyla gelecekte de birlikte yol yürüyebileceğimiz stratejik müttefikimiz olarak görüyoruz" mesajını verdi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

* Amerikalılar yüzümüze karşı olumlu konuşmalarına rağmen DEAŞ'a karşı bölücü terör örgütünün unsurlarını sahaya sürmeyi tercih etti. Son olarak 30 bin teröristi bölgede eğitme adımlarını atmaya başladılar. Diyorlar ki 'Yok böyle bir şey.' Tüm dünya medyası bunu tespit etmiştir. Hepsinin elinde bu bilgiler var. Bu doğru mu? Ne yaptığınızın farkında mısınız?

* (Amerika Birleşik Devletleri) Bölücü terör örgütü ile olan ilişkilerini her geçen gün daha da ileriye taşıdılar hatta birlikte bayrak, tabii onların paçavralarını, sallıyorlar. Kiminle yan yana? Kendi bayraklarıyla o paçavralar yan yana. Ortak devriye, ortak eğitim aşamasına kadar getirdiler bu işi."

* Fırat'ın doğusu ile ilgili ikazlarımızı yaparken aynı zamanda hazırlıklarımızı da tamamladık. Suriye'de artık DEAŞ diye bir tehdit yoktur. Bu, bizim için bir masaldır.

* Fırat'ın doğusunu bölücü terör örgütünden kurtarmaya yönelik harekatımıza birkaç gün içinde başlayacağımızı ifade ettik, ediyoruz.

* (Fırat'ın doğusu) ABD'nin kurduğu radar ve gözlem noktalarının hedefinin, ülkemizi teröristlerden değil, teröristleri Türkiye'den korumak olduğu aşikardır.

*Bölücü terör örgütünün Suriye koluna verilen silahlarla ilgili itirazlarımıza 'ağır silah vermedik' dediler. Mevcutları da 'DEAŞ tehdidinin ortadan kalkması ile toplayacakları sözüyle mukabele ettiler. Kimi uyutuyorsunuz.

* (Fırat'ın doğusuna operasyon) Hedefimiz asla Amerikan askerleri değildir, bölgede faaliyet gösteren terör örgütü mensuplarıdır."

* Her şeye rağmen Amerika'yı, doğru zeminlerde buluşabilmemiz şartıyla gelecekte de birlikte yol yürüyebileceğimiz stratejik müttefikimiz olarak görüyoruz. Ülkemizin beka meselesi olarak gördüğümüz Suriye politikasındaki derin görüş ayrılıklarımızın, gelecekteki daha büyük işbirliklerimizin önünde bir engel oluşturmasına izin vermemeliyiz.

* Hâlâ etkinlik gösterdiği 150 kilometrekarelik alandan söz ediliyor. Tüm mesele buysa DEAŞ unsurlarını derhal etkisiz hale getirmeye hazırız.

* Menbic yüzde 80-85'i ile tamamen Araplara ait olduğu halde şu anda orada terör örgütleri bulunuyor ve dürüst davranmıyorlar, oradaki teröristleri oradan hala çıkarmıyorlar. O zaman biz çıkaracağız, iş başa düştü.

GENEL MAKSAT HELİKOPTERİNE 'GÖKBEY' İSMİ

Öte yandan Erdoğan, yeni üretilen genel maksat helikopterinin adını "Gökbey" olarak açıkladı. (Ankara/AA)

ÖNCEKİ HABER

Erdal Eren, katledilişinin 38. yılında anılıyor - İl il anma programı

SONRAKİ HABER

11 yıl sonra Festus Okey ve kardeşinin akraba bağları araştırılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...