Kütahya Eti Gümüş’te binlerce işçi 3 aydır maaş alamıyor

Kütahya Gümüşköy mevkiinde bulunan Eti Gümüş maden işleme fabrikasındaki işçiler, dün sabah saatlerinde ücretlerini alamadıkları için iş bıraktı.

12 Aralık 2018 11:26
Son Güncellenme Tarihi: 12 Aralık 2018 18:09
Paylaş

Kütahya Gümüşköy mevkiinde bulunan Eti Gümüş maden işleme fabrikasındaki işçiler, dün sabah saatlerinde ücretlerini alamadıkları için iş bıraktı. İşletme içinde üretim merkezinde, idari ofise yürüyen 300’den fazla işçi, üç aydır maaşlarını alamadıklarını dile getirdi.

İdari merkezin önünde toplanan işçiler, fabrika yetkililerinin açıklama yapmamalarını protesto etti. Üç aydır ücretlerini alamadıklarını dile getiren işçiler, “Bu işi artık çözeceğiz” diyerek tepkilerini gösterdi. İş bırakma eylemini gerçekleştiren işçiler, 600’e yakın işçinin 15 gün önce işten çıkartıldığını da bildirdi. İşçilere herhangi bir açıklama yapılmazken, işçiler eylemlerine devam edeceklerini dile getirdi.

TARTIŞMALI HOLDİNG, KRİZ FIRSATÇILIĞI VE ÖZELLEŞTİRMELER İLE BÜYÜDÜ

Eylemle birlikte gündeme gelen Eti Gümüş işletmesi ve işletmenin sahibi Yıldızlar SSS Holding oldukça tartışmalı bir geçmişe sahip. 90’lı yıllarda seramik bayiliğinden enerji, seramik, madencilik gibi sektörlerde milyarlarca dolarlık yatırımlara sahip bir holdinge dönüşen Yıldızlar SSS Holding’in durumu son yıllarda kötüye gidiyor.

Çankırı’da 1100’den fazla işçinin çalıştığı işletme, pek çok kez işçi eylemlerine tanıklık ederken, işletme bu yılın Eylül ayında kapandı. Eti Gümüş AŞ’nin de kriz koşullarında işçi maliyetlerini düşürmeye dönük adımlar attığı bilinirken, aynı holdingin enerji yatırımlarında da sorunlar bulunuyor

2000’li yılların başında kriz fırsatçılığı ile batan seramik fabrikalarına düşük faizli krediler ile yatırım gerçekleştiren holding, ilk büyük atılımını Eti Gümüş AŞ ile yaptı. 2004 yılında 40 milyon dolar gibi komik bir miktara fabrikanın özelleştirme ihalesini kazanan holding, sadece işletmenin net varlıkları sayesinde bile kâr elde etti.

KÜTAHYA’DA ETİ GÜMÜŞ BAŞTA OLMAK ÜZERE,BİRÇOK İŞLETME ÖZELLEŞTİRİLDİ

CHP Kütahya Milletvekili, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Fazıl Kasap da, Kütahya’da gerçekleşen özelleştirmeler sonucunda yaklaşık 12 bin işçinin mağdur olduğunu ve mevcutta çalışan işçilerin özlük hakları da başta olmak üzere birçok sorunla boğuştuğuna dikkat çekti.

Kasap, AKP’nin Kütahya’da eldekileri satmaktan başka hiçbir şey yapmadığını, özelleştirilen birçok fabrikada çalışan işçilerin maaşlarını alamadıklarına, evlerine ekmek dahi götüremediklerine dikkat çekerek, “Kütahya, Türkiye’nin ne hale geldiğinin bir fotoğrafıdır” dedi.

Kasap, son günlerde binlerce işçinin çalıştığı 2004 yılında özelleştirilen Eti Gümüş’te yaşanan iş bırakma eylemine de değinerek çalışan binlerce işçinin 3 aydır maaşlarını alamadıklarını belirterek şöyle dedi: “Kütahya’da Eti Gümüş başta olmak üzere, Manyezit işletmeleri (KÜMAŞ), Seyitömer linyit işletmeleri, Kütahya Azot Fabrikası da olmak üzere birçok işletme özelleştirildi. Burada çalışan işçilerimiz özelleştirme mağduru oldu. Bu kuruluşların özelleştirilme aşamasında istihdam artacak dendi ama birçok işçi işinden oldu. Şu an mevcutta çalışan işçilerimiz de Eti Gümüş’te olduğu gibi haklarını almakta zorlanıyor ve özlük hakları resmen gasp ediliyor. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değildir.”

Kasap, Kütahya’nın daralan ekonomisi, özelleştirilen fabrikaları, kamu yatırımlarının yetersizliği, özel sektörün gerekli girişimlerde bulunmaması nedeniyle sürekli göç verdiğine bunun sonucu olarak birçok Kütahyalı vatandaşın işsiz durumda olduğunu söyledi. Kasap, Kütahya’nın günden güne eridiğine dikkat çekerek, AKP iktidarının Kütahya’nın sorunlarını çözmekten çok bu sorunları görmezden geldiğini belirterek, “bu saltanat düzenine son vereceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Google CEO'sundan 'Aptal yazınca neden Trump çıkıyor?' sorusuna yanıt

SONRAKİ HABER

Macron will hand out the crumbs left over from the rich!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...