07 Aralık 2018 17:00
Son Güncellenme Tarihi: 07 Aralık 2018 17:34

Şengül öğretmeni öldürmekle yargılanan sanığa tahliye kararı

Şengül Karaca’yı evinin camından iterek öldürmekle suçlanan Hasan Aydın bugün görülen duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Fotoğraf: Elif Ekin Saltık/Evrensel

Paylaş

Şengül Karaca’yı evinin camından iterek öldürmekle suçlanan ve "kasten öldürmekten" yargılanan Hasan Aydın bugün görülen duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

İstanbul Firuzağa İlkokulunda görev yapan Şengül Karaca, 4 Mayıs 2017 gecesi şiddet gördüğü erkek arkadaşı tarafından evinin camından itilerek öldürüldü. 26 Eylül 2017 tarihinde görülen ilk duruşmada Şengül Karaca’nın erkek arkadaşı Hasan Aydın ve avukatı, Şengül Karaca'nın intihar eğiliminde olduğunu söyledi. Sanık duruşmalar boyunca “Atlamasın diye engel olmak istedim” derken, 5 Aralık’ta mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, “Olay yerindeki keşif sırasında yapılan ölçümlerin olayın cinayet mi, intihar mı olduğu yönünde kesin ayrım yapılmasına olanak vermemiştir” denildi.

İstanbul 31. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen 7. celsede "kasten öldürmekle" yargılanan sanık Hasan Aydın adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağıyla tahliye edildi. Mahkeme heyeti kararında “Bilirkişi raporuyla suç vasfının sanığın lehine değişebileceği”ni söyleyerek sanığa tahliye kararı verdi.

BİLİRKİŞİ RAPORU: CİNAYET Mİ İNTİHAR MI AYRIM YAPILAMIYOR

11 Mayıs 2018’de mahkeme heyeti ile olay yerinde yapılan keşif ve dosya içindeki kamera görüntüleri dikkate alınarak hazırlanan raporda, keşif sırasında yapılan ölçümlerin olayın cinayet mi, intihar mı olduğu yönünde kesin ayırım yapılmasına olanak vermediği belirtildi. Pencerenin oldukça dar olduğunun (64 cm) belirtildiği raporda, dar olan pencereden bir kişinin kendi isteği dışında arkadan itilerek atılmasının oldukça zor olduğu kaydedildi.

AVUKAT MERİÇ EYÜPOĞLU: RAPORUN BİLİMSEL DAYANAĞI YOK

Sanık Hasan Aydın önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirtti. Aydın’ın avukatı Oğuz Çağlar Aslan da, bilirkişi raporunun savunmalarını desteklediğini belirterek sanığın tahliyesini talep etti.

Müşteki avukatı Oya Meriç Eyüpoğlu ise raporun geç geldiğini ifade ederek “Bizim önümüzü açacak bir rapor gelmemiştir. Raporda, ‘Burada otursa dahi zordur’ ifadesi yer almaktadır. Bu bilimsel bir dayanağı olmayan, yorumdur. Tutuklama koşulları devam etmektedir” dedi. Avukat Eyüpoğlu, maktülün telefon faturalarını ve bilgisayarını da mahkemeye sunduklarını belirtti. Avukat Perihan Meşeli de raporun, olayın intihar mı, cinayet mi olduğunu açıkça ortaya koyamadığını belirterek sanığın tutukluluk halinin devamını talep etti.

DOSYAYI ADLİ TIP KURUMU DA İNCELEYECEK

Mahkeme heyeti, bilirkişi raporuna göre suç vasfının lehine değişebileceği, delilleri karartamayacağı ve tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak sanık Hasan Aydın’ın tahliyesine karar verdi. Heyet, sanık Aydın hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyarak her hafta en yakın karakola imza vermesine de hükmetti. Maktüleye ait bilgisayarın bilirkişiye verilerek rapor aldırılmasına da karar veren heyet, maktülenin düşme anına göre ilişkin bir kısım görüntülerin ve olay mahallindeki çekilen görüntülerin yer aldığı CD’ler ve tüm dosyanın Adli Tıp Kurumuna gönderilerek atıldığı veya atlayıp atlamadığına ilişkin rapor aldırılmasına hükmedildi. Duruşma 28 Şubat tarihine ertelendi.

'TAHLİYE KARARI ÇOK ERKEN BİR KARAR'

Duruşma sonrası konuşan Avukat Perihan Meşeli bilirkişi raporunun çok özensiz hazırlanmış olduğunu, intihar mı cinayet mi kesin bir şey söylemediğini belirtti. Olay anının tanığının ölüm nedeniyle dinlenemediği bilgisini veren Meşeli, “Verilen tahliye kararı çok erken bir karar oldu. Tahliyeye itiraz edeceğiz. Diğer delillerin de toplanması gerekecek” dedi.

'BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'

KESK İstanbul Kadın Meclisi, Şengül Öğretmen için açıklama yaptı. Açıklamada, "Erkek yargı kararlarını kabul etmiyoruz" denildi.

Yapılan açıklamada, 4 Mayıs 2017 tarihinde öldürülen Şengül Karaca’nın üçüncü duruşmasında Hasan Aydın isimli şahsa tutuksuz yargılanma kararı verilmesine tepki gösterildi. Açıklamada, "Kararda intihar mı itme mi olduğunu anlaşılmadığı gerekçe gösterilmiştir. Bu gerekçe kadına yönelik şiddet uygulayan adamın cezasız kalması anlamına gelmektedir. Biz KESK İstanbul Kadın Meclisi olarak dün Şule Çet, bugün Şengül Karaca için tecelli etmeyen erkek adaletin kararını kabul etmiyor, sessiz kalmayacağımızı beyan ediyor, gerçek adalet gerçekleşene kadar bu işin peşini bırakmayacağımızı söylüyoruz" ifadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Sağlıkta 30 dakika kuralı gerçekçi ve hukuki değil'

SONRAKİ HABER

Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Suriye Çalışma Grubu Ankara'da toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa