06 Aralık 2018 13:49

Hasta tutuklu İbrahim Akbaba'ya yol eziyeti

Açık kalp ameliyatı geçirmiş ve ileri derecede diyabet hastası olan İbrahim Akbaba, 2 günlük yolculukla Mardin'den Edirne'ye gönderildi.

Fotoğraf: Flickr

Paylaş

Hasta tutuklu İbrahim Akbaba, 16 aydan beri tutuklu bulunduğu Mardin Cezaevinden Edirne F Tipi Cezaevine gönderildi. 2 günlük yolculuk, açık kalp ameliyatı geçirmiş ve ileri derecede diyabet hastası olan İbrahim Akbaba için adeta eziyete döndü. HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay da konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Meclise sunduğu soru önergesinde “İbrahim Akbaba için yapılan heyet görüşmesinde, Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından adli tıp kurumuna sevki için yazı yazılmış ancak 3 aydır sonuç alınamamıştır” diyen Ebru Günay, “Hastalıkları nedeniyle düzenli ilaç kullanması gerektiği halde ilaçlarının yazılmadığını ve bu nedenle tedavisinin aksadığını dile getirmiştir. Bakıma ihtiyacı olduğu için oğlunun da tutuklu olduğu Diyarbakır F Tipi Cezaevinde oğluyla birlikte kalmayı istediğini ancak sevk yapılmadığını, bir ay önce kriz geçirdiğini ve hastaneye götürüldüğünü ancak doktorun ilaç verip geri gönderdiğini dile getirmiştir. Bunun yanında şeker hastalığı nedeniyle bacağını kaybetmiş ve kullandığı protez yapılalı 5 yıl olduğu için değişmesi gerektiğini belirtmiştir. BAĞ-KUR Emeklisi olmasına rağmen devletin protez parasını karşılamadığı gerekçesiyle protez yaptırmak için kendisinden para talep edilmiştir” ifadelerini kullandı.

‘PARA TALEP EDİLMESİNİN GEREKÇESİ NE?​’

Günay, Adalet Bakanı Abdullhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

  1. Akbaba’nın yaşadığı ciddi sağlık sorunlarının tedavisi için sağlığa ulaşım hakkının engellenmesi bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
  2. Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesinin, adli tıp kurumuna sevk kararına rağmen sevkin gerçekleştirilmemesinin sebebi nedir?
  3. Akbaba’nın protez bacağının değiştirilmesi için para talep edilmesinin gerekçesi nedir?
  4. Tek başına yaşamını idame ettiremeyen İbrahim Akbaba neden tahliye edilmemektedir?
  5. Cezaevlerinde bulunan hasta tutsakların tedavilerine yönelik artan ihlaller için bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
  6. Hasta tutsakların tedavi süreçlerinin aksatılmasının gerekçesi nedir? Bu aksamalara sebebiyet veren sorumlular hakkında başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Var ise ne aşamadadır?

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Polisin öldürdüğü gencin dosyasında 'aklama yarışı'

SONRAKİ HABER

Demirtaş'ın 'cumhurbaşkanına hakaret' davaları birleştirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...