05 Aralık 2018 13:44

İZSU işçilerinden asgari ücret için çağrı: Birlik olma zamanı

Yarın başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesi eylem yapan İZSU işçileri, bütün işçilere insanca yaşanacak asgari ücret için birlik çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İZSU işçileri, krizin faturasını ödememek ve insanca yaşanacak bir asgari ücret için örgütlü-örgütsüz bütün işçilere birlik olma çağrısında bulundu. Çağrıda, mücadele dışında başka çarenin olmadığı da vurgulandı.

Yarın ilk kez toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesi işçilerin eylemleri başladı. İzmir'de büyükşehir belediyesine ait şirket İZENERJİ'de çalışan Genel İş İzmir 2 Nolu Şube üyesi İZSU işçileri  açıklama yaptı. Açıklamaların ilki Ödemiş ve Kiraz ilçelerinde yapıldı. Hazırladıkları ortak açıklamaya okuyan işçiler,  ilk olarak maaşlardaki kayıpları karşılayan ek zam yapılmasını ardından da asgari ücretin belirlenmesini istedi.

İşçilerden Mustafa Demirayak, artarak devam eden hayat pahalılığına dikkat çekerek "Ekim ayı itibariyle devletin açıkladığı resmi enflasyon rakamı bile yüzde 25. İşçinin, emekçinin kömür alırken, soğan, patates, salça alırken, çarşıda pazarda mutfak alış verişini yaparken, çocuklarının okul-kırtasiye ihtiyaçlarını karşılarken, elektrik, su ve doğalgaz faturalarını öderken karşılaştığı zamlar ve gerçek enflasyon ise yüzde 50’nin üzerinde. Yani kriz yüzünden sadece son üç-dört ayda yüzde 50 daha da yoksullaşmış durumdayız" dedi.

'BÜTÜN KAYNAKLAR PATRONLARA'

Hükümetin aşı kar hırsının sebep olduğu ekonomik krizin bütün yükünün işçi ve emekçilere yıkılmak istendiğini hatırlatan Demirayak şunları söyledi "Hükümet ve patronlar, işçilerin elinde avucunda ne varsa almak, bütün kaynakları patronlara aktarmak, ücretleri düşük tutmak ve başta kıdem tazmınatı olmak üzere kalan işçi haklarını da gasp etmek için krizi fırsata çevirmek istediklerini açık açık ilan ediyorlar. Sorumlusu patronlar ve hükümet olan krizin faturasını ödememek için birlik olup mücadele etmekten başka çaremiz yok. Vergilerimiz, işsizlik fonu, bütün kaynaklar patronlara akıyor".

'BİRLEŞEREK MÜCADELEYİ YÜKSELTELİM'

Komisyona seslenen Demirayak "Asgari ücret tespit komisyonunda bir araya gelenler, hükümet ve sermaye bilmelidir ki sebep oldukları kriz nedeniyle temel tüketim mallarının zamlanması ve paramızın değer kaybetmesi karşısındaki kaybımız karşılanmadan ve çarşı pazarda yaşadığımız ve bildiğimiz gerçek enflasyonun altında bir asgari ücret artışını kabul etmeyiz. Örgütlü örgütsüz tüm işçiler, emekçiler, kamu çalışanları ve emekliler, emeklilikte yaşa takılanlar birleşerek mücadeleyi yükselteceğiz, işyeri eylemlerinden, yürüyüşlerden grevlerle her türlü mücadeleyle Krizin faturasını ödememek ve insanca yaşanacak bir ücret için birleşerek mücadeleyi yükseltelim" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Kaset komplosu’ davasında 2 kişi tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Başakşehir'de seyir halindeki İETT otobüsünde yangın çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...