05 Aralık 2018 08:50

Adliye mesaisi bitmiyor: 4 gazeteci hakim karşısına çıkacak

4 gazeteci yaptığı haberler ve yazdıkları yazılar nedeniyle yarın hakim karşısına çıkacak.

Fotoğraf: Abdullah Coşkun/AA

Paylaş

Yaptıkları haberler ve yazdıkları yazılar nedeniyle davalar ile karşı karşıya kalan gazetecilerin adliyedeki dava mesaisi yarın yoğun. Evrensel’e açılan 2 dava Çağlayan ve Bakırköy’de bulunan iki adliyede görülecek. Gazeteci Çiğdem Toker Ankara’da Gazeteci Kibriye Evren ise Diyarbakır’da hakim karşısına çıkacak. Gazetecilere yönelik ihlallerin devam ettiğini açıklayan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi ise kasım ayında 9 gazetecinin gözaltına alındığı, 2 gazetecinin tutuklandığı, 2 gazeteciye dava açıldığı, 9 gazeteciye ise ceza verildiğini belirtti.

Öte yandan bugün hakim karşısına çıkan ETHA çalışanı gazeteciler Pınar Gayıp ve Semiha Şahin ikinci duruşmada da tahliye edilmedi.

POLAT’IN DURUŞMASI ÇAĞLAYAN’DA SAAT 11.20’DE

Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın “Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etme” suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması yarın Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesinde saat 11.20’de görülecek.

Polat, Dönemin Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Dönemin TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Burhan Kuzu’ya ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının haberleştirildiği 22 Şubat 2010 tarihinde gazetemizin sorumlu yazı işleri müdürü olan Polat’a “Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etme” suçlamasıyla dava açılmıştı. 5 Temmuz 2012’de çıkan basın affıyla Polat hakkında açılan kovuşturma ertelenmiş, ancak 3 yıl içinde “Başka bir suç işlediği” iddiasıyla kovuşturmaya kaldığı yerden devam edilmişti.

Suçlamaya ilişkin savunma yapan Polat, söz konusu haberin Evrensel’in yayımladığı 22 Şubat 2010 tarihinden 1 gün önce Akşam gazetesinde çıktığını hatırlatmış, ABD’yi sarsan ve Başkan Nixon’un istifasıyla sonuçlanan Watergate Skandalını hatırlatarak şunları söylemişti: “Ses kayıtları kişilerin görüşme ve özel hayatına ilişkinse gazeteci bunu haberleştirmez. Ancak kayıtta, seçilmiş ve atanmış kişilerin kamuyu ilgilendiren iletişimi söz konusuysa gazeteci bunu haber yapar.”

SÜREK’İN DURUŞMASI YARIN SAAT 09.50’DE BAKIRKÖY’DE

Evrensel Yazarı Kamil Tekin Sürek’in ‘Faşist Diktatörlük’ başlıklı yazısı nedeniyle ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlaması ile yargılandığı davaya da yarın devam edilecek. Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde saat 09.50’de görülecek duruşmada karar çıkması bekleniyor.

Kamil Tekin Sürek’e açılan dava Türkiye’de basın özgürlüğü noktasında gelinen aşamayı gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Vekili Avukat Ahmet Özel’in şikayetiyle açılan davada Sürek, gazetemizde yayımlanan ‘Faşist Diktatörlük’ başlıklı yazısında geçen “Faşist diktatörlüklerde, iktidara en ufak eleştiri getirdiğinizde hakkınızda davalar açılır, işinizden olursunuz, hatta terörist ilan edilirsiniz. Ama, iktidar sahiplerinin her türlü yasalara aykırı fiilleri yargılanmaz. Bunları nereden biliyoruz? Tarihten. Hitler, Mussolini, Salazar, Franco, Pinoşe, Saddam, bin Ali vb. ülkelerini böyle yönetti” ifadeleri nedeniyle ‘cumhurbaşkanına hakaret’ ile suçlanıyor.

TOKER’İN DURUŞMASI ANKARA’DA

Gazeteci Çiğdem Toker ise o dönem çalıştığı Cumhuriyet gazetesinde kaleme aldığı

“Tasarruf istiyorsanız metro ihalelerine bakın” başlıklı yazısı nedeniyle hakim karşısına çıkacak. Bayburt Grubu bünyesindeki Şenbay Madencilik AŞ’nin açtığı davada 1.5 milyon TL “manevi tazminat” ile cezalandırılması istenen Toker’in duruşması Ankara 1 Asliye Ceza Mahkemelerinde görülecek.

EVREN’İN DURUŞMASI DİYARBAKIR’DA

Gazeteci Kibriye Evren hakkında 22 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması ise yarın Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

Diyarbakır merkezli 9 Ekim günü yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınarak tutuklanan Gazeteci Evren “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası” ile suçlanıyor.

Evren hakkında hazırlanan 25 sayfadan oluşan iddianamede, gizli tanık beyanları, sosyal medya paylaşımları ve yurt dışı giriş-çıkış kayıtları suç delili olarak gösterildi.

22 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenene Evren’in duruşmasına çağrı yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu ve Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) temsilcileri, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

ETHA ÇALIŞANLARI YİNE TAHLİYE EDİLMEDİ

Etkin Haber Ajansı (ETHA) çalışanı gazeteciler Pınar Gayıp ve Semiha Şahin ile birlikte 4 kişinin tutuklu olduğu davanın ikinci duruşması bugün Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmada ilk olarak söz alan ETHA Editörü Semiha Şahin, “8 aydır tutuklu bulunuyoruz. Yaptığımız haberlerden kaynaklı tutukluyuz. Sosyal medya paylaşımlarımdan dolayı tutukluyuz. Mesleğimden gereği tutukluyuz. Gazetecilik suç değildir. Mesleğimizi yaptığımızdan dolayı, özgürlüğümüzün alındığından dolayı tahliyemi talep ediyorum” dedi.

Ardından söz alan ETHA Muhabiri Pınar Gayıp de 8aydır tutuklu bir gazeteci olduğunu belirterek, tahliyesini istedi.

Gazetecilerin ardından avukatlar söz aldı. Avukat Kader Tonç “Bu dosyaya giren bütün evraklar çok önceden dolayısıyla dosyada delil karartma durumu olamaz. Özel hayatın gizliliğine aykırıdır, bu deliller yüzünden müvekkillerim 8 aydır tutuklu. Bu deliller ne tutukluluğun devamı ve ne de hüküm bakımından değerlendirilemez. Bu tutukluluk bir cezalandırılmaya dönüşmüş durumda” diye konuştu.

Avukat Özcan Karakoç ise, “Dosyada fotoğraf makinesi bile suç sayılmış” dedi.

Mahkeme heyeti Gazeteciler Pınar Gayıp ve Semiha Şahin’in tutukluluğunun devamına karar verirken,, Ferhat Harun Pehlivan ve Gülsen İmre’nin tahliyesine hükmetti. Bir sonraki duruşma 30 Ocak 2019’da görülecek.

‘GAZETECİLERE BASKI SÜRÜYOR’

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), gazetecilere yönelik hak ihlallerini içeren kasım ayı raporunu açıkladı. Basına yönelik baskı, sansür ve engellerin hız kaybetmeden devam ettiği vurgulanan raporda, gazetecilerin engellendiği, gözaltına alındığı ve tutuklandığı belirtildi.

Haber takibinden alıkonulan basın çalışanlarının, haklarında açılan davalardan kaynaklı adliye koridorlarını bu ay da boş bırakmadığı ifade edilen raporda, “Haberi alıp iletmekle görevli gazeteciler, kasım ayında da çokça yargılama ve cezalandırmaya maruz kaldı. Kasım ayı içerisinde açılan dava ve karara bağlanan dosya sayısındaki artış, aynı zamanda ülkenin basın ve ifade özgürlüğünün karnesi niteliğindedir” denildi.  Raporda, kasım ayında 9 gazetecinin gözaltına alındığı, 2 gazetecinin tutuklandığı, 10 gazetecinin yargılandığı, 2 gazeteciye dava açıldığı, 9 gazeteciye para ve hapis cezası verildiği, 1 dergi bürosuna ise baskın yapıldığı belirtildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakana göre LGS ve yerleştirmelerde yanlış yok

SONRAKİ HABER

Dikili halkından öğrencilere yönelik gerici etkinliğe tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...