Kızılcaköy halkı: Tel örgüler sökülmeden gitmeyiz

Aydın Kızılcaköy'de halkın JES'e karşı mücadelesi polis ve jandarma saldırısına rağmen kararlı şekilde devam ediyor.

05 Aralık 2018 07:09
Son Güncellenme Tarihi: 05 Aralık 2018 10:01
Paylaş

Özer AKDEMİR

Kızılcaköylülerin JES direnişi jandarmanın sabahki gazlı müdahalenin ardından şu an için daha sakin bir şekilde sürüyor. Jandarma köylülerle pazarlık yapmaya çalışırken, köylüler araziye çekilen tel örgüler sökülmeden alanı terk etmeyeceklerini söylüyor.

ŞİRKET TEL ÖRGÜNÜN YANI SIRA KAMERA DA TAKIYOR

Köylülere gazlı müdahalenin ardından yapılan tartışmalarda jandarma yetkilileri Güriş şirketinin elemanlarının araziden çekileceğini, ancak karşılığında köylülerin de köye dönmeleri pazarlığını yapmak istedi. 30 dönümü aşan arazinin büyük bir kısmını tel örgü içine alan ve etrafa kameralar yerleştiren şirketin elemanlarının kameraları sökmelerini ve derhal alanı terk etmelerini isteyen köylüler ise vali gelene kadar nöbet yerinden ayrılmayacaklarını dile getiriyor. Bu arada Aydın ve İzmir Barosu Çevre Hakları Komisyonları da öğleden sonra Kızılcaköy'e gidecek.

TELLER SÖKÜLMEDEN HİÇBİR YERE GİTMEYİZ

Köylülerin yanında bulunan Aydın Barosu Çevre Hakları Komisyonu üyesi Av. Hicran Danışman, jandarma yetkililerine yapılan işlemin hukuksuz olduğunu, araziye tel örgü çekilmesinin JES çalışmasının bir parçası niteliğini taşıdığını ve köylülerin yaşam alanlarını koruma mücadelesinin meşru olduğunu belirtti. Jandarma komutanının çekilen tel örgüleri işaret ederek “Benim işim burada bitti, askerleri çekeceğim ama köylüler de tel örgülere ve kameralara bir şey yapmayacaklarına dair söz versinler” sözleri dikkat çekerken, köylüler JES şirketi arazi etrafındaki tel örgüleri kaldırıp, alanı boşaltana kadar mücadelede kararlı olduklarını söylüyor. Özellikle köylü kadınların “Teller sökülmeden gitmeyiz” kararlılığı dikkat çekiyor.

KÖYLÜLERE GAZLI SALDIRI

Topraklarında jeotermal enerji santrali (JES) yapılmasına karşı günlerdir direnen Aydın Kızılcaköylülerin üzerine sabah saatlerinde TOMA gönderdiler. Jandarma ve polis, aralarında yaşlı, engelli, çocuklarında olduğu köylülere gazla, TOMA'larla saldırdı. Köylüler çocuklarını okula göndermeyerek JES yapılmak istenen alanın karşısında direnmeye devam etti.

‘ŞİRKETİN POLİSİ MİSİNİZ SİZ?’

Dünkü jandarma saldırısının ardından gece boyunca nöbetlerine ateş etrafında şarkılar, türküler söyleyerek devam eden Kızılcaköylüler sabah TOMA ve takviye edilmiş polis ve jandarmayı karşılarında buldu. Devletin kendilerine karşı tavrını protesto etmek için çocuklarını okula göndermeyerek direniş alanına getiren Kızılcaköylü kadınlar TOMA'lara "yazıklar olsun, siz kimi koruyorsunuz? Şirketin polisi-jandarması mısınız siz? Bizler sizin anneniz yaşındayız. Bu çocuklar sizin de çocuklarınız olabilirdi" diye tepki gösterdiler. Aralarında yaşlı ve engellilerinde bulunduğu köylüler "TOMA yetmez bizi ezmeye, uçakları da göndersinler" dedi. Şirket çalışanlarının tel örgü çekmesine engel olmak isteyen köylülere jandarma ve polis biber gazı ile saldırdı.

DÜNKÜ JANDARMA SALDIRISINDA ÜÇ KADIN YARALANDI

Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy ve komşu 5 köyün arazileri içerisinde JES için sondajlara başlamak isteyen Güriş A.Ş şirketine karşı köylüler 100 günü aşkın bir zamandır direniyor. İki gün önce şirketin polis ve jandarma eşliğinde Kızılcaköy'e ait tarım alanlarının ortasında satın aldığı erik bahçesini beton direklerle çevreleyip tel örgü ile çevirmesine köylüler izin vermedi. JES projesinin ortaya çıkmasından itibaren köy meydanına kurdukları direniş çadırı ile mücadeleyi sürdüren köylüler, çadırlarını ve direnişi köye yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki bu alana taşıdı. İki gündür gece gündüz tarlaların içinde nöbet tutan Kızılcaköylüler, zaman zaman jandarma ve polisle karşı karşıya geldi. Şirket elemanlarının tel örgü çekmek için diktikleri direklerin dibine beton atma çabalarına engel olan köylülere dün jandarma müdahale etti. Üç köylü kadının çeşitli yerlerinden yaralandıkları müdahale sonrası yaralılar ambulansla hastaneye götürülürken kalan köylüler direnmeye devam etti. Dün birkaç kez daha direklerin dibine beton dökmek için harekete geçen şirket çalışanlarına ve onlara kalkan olan jandarmaya köylülerin sert tepkileri sonuç verdi ve şirket çalışanları direk dibine beton dökemeden çekilmek zorunda kaldı. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İzmir'de işçileri taşıyan servis kaza yaptı, çok sayıda yaralı var

SONRAKİ HABER

Salıcı: 'CHP'nin dışındaki kesimlerden de oy alabilecek aday önemli'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...