Meclisin ‘adli’ ve ‘siyasi’ vekilleri
TBMM’de bulunan toplam 789 dokunulmazlık dosyalarının suç dağılımında BDP’li vekiller hakkında çoğunlukla ‘Mitingde Kürtçe konuşmak, Seçim Kanunu’na muhalefet, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet gibi ‘suçlardan’ dosyalar bulunurken, AKP’li, CHP’li ve MHP’li vekiller hakkındaki dosyalarda çoğunlukla, ‘Görevi kötüye kullanma, özel evrakta sahtecilik, ihaleye fesat karıştırmak, tehdit, nitelikli dolandırıcılık, nitelikli zimmet, haksız mal edinmek’ gibi başlıklar öne çıkıyor.
EN ÇOK DAVA BDP’LİLERE
Bu dosyalardan 20 milletvekiline ait 537 dokunulmazlık dosya ile BDP ilk sırada yer alırken, yine 91 yıllık Meclis tarihinde ilk kez 20 milletvekiline ait 587 dokunulmazlık dosyası ile bir ilk oldu. BDP’yi 127 dosya ile AKP, 88 dosya ile CHP, 35 dosya ile MHP izledi. Ayrıca iki dokunulmazlık dosyası da bağımsız milletvekiline ait. Mecliste bulunan 789 dokunulmazlık dosyalarının suç dağılımında BDP’li vekillere yönelik dosya başlıkları şöyle; “298 sayılı Seçim Kanunu’na muhalefet, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet, mitingde Kürtçe konuşma yapmak, terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde suçluyu övmek, terör örgütünün propagandasını yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, devletin askeri teşkilatını aşağılama, yasak propaganda yapmak, Kürtçe seçim propagandası yapmak, terör amaçlı propaganda yapmak, Türkçeden başka dil kullanmak, halkı askerlikten soğutma.”
TEHDİT, ZİMMET, DOLANDIRICILIK...
AKP, CHP ve MHP’li vekillere ait dosyalarda ise ‘politik’ nedenlerden çok ‘adli’ ve ‘ticari’ suçlar öne çıkıyor. AKP, MHP ve CHP’li vekillere yöneltilen suç dosyalarından bazı başlıklar şöyle; “Görevi kötüye kullanma, hakaret, sövme, taksirle yaralama, taksirle ölüme sebebiyet, görevi ihmal, özel evrakta sahtecilik, ihaleye fesat karıştırmak, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na aykırılık, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na muhalefet, usulsüz arsa tahsis etmek, kasten yaralama, nitelikli zimmet, haksız mal edinmek, hakaret ve tehdit, İmza yetkisini kötüye kullanma, Bankacılık Kanunu’na göre zimmet, karşılıksız çek keşide etmek, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na muhalefet, nitelikli dolandırıcılık, belediye ihalelerinde, imar uygulamalarında usulsüzlük, kaçakçılık ve sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşunun zararına dolandırıcılık.” (HABER MERKEZİ)
4 YILDA 501 TASARI VE 247 TEKLİF YASALAŞTI
TBMM, 4 yıl çalıştığı 23’üncü dönemde aralarında işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarını gasbeden pek çok maddenin de bulunduğu 501 tasarı ile 247 kanun teklifini yasalaştırdı. AKP 23’ncü dönem boyunca 4’ü muhalefetle ortak olmak üzere 186 kanun teklifi verirken bunlardan 94’ü kanunlaştı.
Kanunlaşamayan ve komisyon gündeminde bulunan kanun tasarısı sayısı 175 olurken 90 tasarı da Meclis Genel Kurulu gündeminde yer alıyor. Yine komisyonların gündeminde 615 kanun teklifi bulunurken Meclis Genel Kurulu gündeminde de 30 teklif yer alıyor.
AKP’YE İYİ HALKA ZARAR YASALAR!
Son döneme damga vuran düzenlemelerden biri CHP’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesince iptal edilen AKP’nin MHP ile birlikte yaptığı üniversitelerde türbanı serbest bırakan Anayasa değişikliğiydi. 23’üncü döneme damgasını vuran bir başka anayasa değişikliği de 12 Eylülde referanduma sunulan 26 maddelik paket oldu. Pakette sendikalara ilişkin düzenlemelerden, Anayasa Mahkemesinin ve HSYK’nın yapısına kadar pek çok madde yer aldı. Kamuoyunda büyük tepkiye neden olmasına rağmen torba yasa olarak bilinen ve işçi emekçi haklarında büyük gasplara neden olan yasa da bu dönemde TBMM’de kabul edildi.
DTP KAPATILDI
23’üncü döneme damgasını vuran siyasi olayların başında ise AKP ve DTP’nin kapatılmasına ilişkin davalar gelirken Anayasa Mahkemesi AKP’nin kapatılma davasında “kapatmama” kararı verdi. Aynı mahkeme DTP’nin ise kapatılmasına karar verdi. DTP Milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk’ün milletvekillikleri ise düşürüldü. (ANKARA)
AKP ‘İŞİNE GELMEYENİ’ YANITLAMADI
TBMM’de 23’ncü dönem, 12 Haziran’da yapılacak seçimler öncesinde tatile girmeye hazırlanırken milletvekilleri de dönem başından bu yana toplam 21 bin 69 adet yazılı önerge verdi. Muhalefet milletvekillerinin AKP’li Hükümet yetkililerinin, başbakan ve bakanların çeşitli kurumlardaki uygulamalara, ülkede yaşanan gelişmelere, polisin uygulamalarından, yolsuzluklara, insan hakları ihlallerine bir çok konuda verdikleri soru önergelerinin bir kısmı Meclis Başkanı tarafından ‘içtüzüğe uymadığı’ gerekçesiyle işleme konmazken, bir çok soru önergesi de yanıtsız kaldı.
Muhalefet milletvekillerinin 23’ncü dönem boyunca verdiği 21 bin 69 adet yazılı soru önergesinden bin 934’ü Meclis içtüzüğüne uymadığı gerekçesiyle Meclis Başkanı tarafından önerge sahiplerine iade edildi. 19 bin 135 yazılı soru önergesi işleme alınırken bunlardan 9 bin 302’si ilgili bakanlarca yanıtlandı. 9 bin 245 önerge ise süresi içinde yanıtlanmadığı için gelen kağıtlardan yayınlandı. Bunlardan 6 bin 912’si süresi geçtikten sonra yanıt buldu. 23’ncü dönemde verilen sözlü soru önergesi sayısı ise 2 bin 612 oldu. Bunlardan 257’si iade edilirken 2 bin 355’si işleme alındı. Bunlardan da bin 705’i Genel Kurul’da bakanlar tarafından yanıtlandı. Sözlü sorulardan 163’ü önerge sahipleri tarafından geri alınırken 11’i yazılı soru önergesine çevrildi. Genel Kurul gündeminde 476 sözlü soru önergesi bulunuyor.
BİN 102 ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERİLDİ 15 KOMİSYON KURULDU
23’ncü dönemde milletvekilleri çeşitli konularla ilgili bin 102 Meclis Araştırma Önergesi verirken bunlar sonucunda da 4 yıllık dönem boyunca 15 Araştırma Komisyonu kuruldu. Kurulan komisyonlar “Spor kulüplerinin sorunları ve sporda şiddet”, “Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopter kazasında ölümünün araştırılması”, “Deprem riskinin ve alınacak önlemlerin araştırılması”, “Gemi inşa sektörünün sorunlarının araştırılması” gibi komisyonlardan oluştu. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et