03 Aralık 2018 11:54

HDP Sözcüsü Oluç: AKP-MHP ittifakına kaybettirecek adımlar atılmalı

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, partisinin yerel seçim taktikleri ve hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilecek olan seçimlere ilişkin tartışmalar sürüyor. AKP ve MHP, seçimlerde ittifaka gideceklerini açıklarken, muhalefet partileri de ittifak çalışmalarını sürdürüyor. AKP-MHP Cumhur İttifakını yerelde de sürdürme kararı alırken, CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi arasında ise ‘iş birliği’ görüşmeleri devam ediyor. 2014 yerel seçimlerinde kazandığı 102 belediyeden 96’sına kayyım atanan HDP’nin seçimlerde ne yapacağı sorusunu yanıtlayan HDP Sözcüsü Saruhan Oluç partisinin yerel seçim hedefini “Kürt illerinde büyük kazanmak, batı illerinde AKP-MHP ittifakına kaybettirmek” olarak açıkladı. Oluç, adaylarını seçimle belirleyeceklerini ve yerel kimi isterse onu göstereceklerini söyledi.

‘KAYYIM ATANAN BELEDİYELERİ GERİ ALACAĞIZ’

Mezopotamya Ajansına konuşan Oluç şunları söyledi:
“Bizim HDP olarak yerel seçimlerdeki hedefimiz, iki ayaktır. Bir tanesi Kürt illerindeki kayyım atanmış tüm belediyeleri tekrardan geri almak. Çünkü bizim toplamda 102 belediyemiz vardı ve bunların 96 tanesine kayyım atanmış durumda. Bu anlamda 102 belediyemizin tamamını tekrar kazanma ve üzerine en az 30 belediye eklemektir hedefimiz. Bu, Kürt illerindeki hedefimiz. İkincisi ise, AKP ile MHP koalisyonunu iktidar alanını daraltacak, bu iktidarı geriletecek adımların atılmasını sağlamak ve bu sonuçları elde etmektir. Bildiğiniz üzere Türkiye’nin batısında HDP’nin önemli bir oy oranı vardır. Özellikle İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Kocaeli, Manisa, Aydın, Mersin, Adana ve Hatay gibi yerlerde ciddi bir oy potansiyelimiz vardır. Dolayısıyla buralarda oy potansiyelimizi esas itibari ile bu doğrultuda değerlendirmeyi düşünüyoruz. Yani AKP-MHP iktidarının geriletileceği ve durdurulacağı bir sonucun ortaya çıkması, büyük önem taşımaktadır. Özellikle İstanbul, Mersin, Adana gibi yerlerde alınacak sonuçlar aynı zamanda genel siyaset açısından da değişim yaratacak olan sonuçlar olacaktır. Çünkü İktidarın egemenlik alanının daralması, iktidarın geleceği açısından da önemli bir sonuç yaratacaktır. Yerel seçimlerindeki esas hedeflerimiz bunlar.”

İLLA DA BİR İTTİFAK DEMEK GEREKMEYEBİLİR

AKP’nin yerel seçimlerde geriletilmesi için batıda mümkün olduğu kadar geniş demokrasi güçlerinin ortaklaşmasının önemli olduğunu belirten Oluç, “Kürt illerindeki Kürdi partilerle, sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler sürmektedir. Olumlu gelişmeler yaşanmaktadır” dedi.

Oluç, “Batı için hep mümkün olduğu kadar geniş bir demokrasi güçleri ortaklığını vurguluyoruz. İlla da bir ittifak demek gerekmeyebilir. Bir ortak davranış ve adayların hem belediye başkanlıklarında hem belediye meclis üyeliklerinde mümkün olduğu kadar geniş bir demokrasi güçlerinin birlikte davranmanın sağlanması… Aslında AKP-MHP koalisyonu karşısında çok güçlü bir cevap olacaktır. Buna sadece yerel seçimler açısından bakmamak gerekir. Yerel seçimler elbette ki önemlidir ama yerel seçim sonrasında da bu iktidar karşısında ki bu mücadelenin daha güçlü ve demokrasi güçlerinin hedefledikleri sonuçlara ulaşmasını sağlayacak örgütlülükte olması için de yerel seçimleri bir vesile olarak değerlendirmek gerekir” diye konuştu.

HER TÜRLÜ HUKUKİ MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

HDP’nin Önceki Dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “tutukluluğunun devamına” karar verilmesine ilişkin de konuşan Oluç, “Tamamen politik bir karardır. Bu konuda zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Bizim de hamlelerimiz olacak, biz bu işi bitiririz’ demiştir. Karar bu hamlelerin sonucudur. Erdoğan’ın yargı üzerindeki baskısı ve etkisinin teşhiridir. Aslında yargı tamamen siyasi amaçlarla hareket ettiğini bir kez daha göstermiştir. Bu karar Anayasa’nın 90’ıncı maddesine aykırıdır. Aynı zamanda Türkiye’nin imzaladığı AİHM’nin de 46’ncı maddesine aykırıdır. Orada da AİHM’nin kararlarının bağlayıcı olduğu ifade edilmiştir. Bu karara karşı her türlü hukuki mücadeleyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ÇMO: Çevre kirliliğine karşı düzenlemelerin takipçisi olacağız

SONRAKİ HABER

‘İşçiler ölmemek için taleplerini patrona dayatmalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa