01 Aralık 2018 10:38
Son Güncellenme Tarihi: 01 Aralık 2018 11:11

İstanbul ve Adana’da hasta tutuklular için çağrı: Serbest bırakılsın

İstanbul ve Adana’da basın açıklaması yapan insan hakları savunucuları, cezaevlerindeki hasta tutukluların durumuna dikkat çekti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul ve Adana’da hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için açıklamalar düzenlendi. İstanbul’da İHD Şubesinin düzenlediği açıklamada İbrahim Akbaba'nın derhal serbest bırakılması istendi. İHD Adana Şubesi ise kalbine takılı cihazla ağır hapishane koşullarında yaşamaya çalışan Erhan Demir’in durumuna dikkat çekti.

'AĞIR HASTA MAHPUS AKBABA SERBEST BIRAKILSIN'

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Galatasaray Meydanı'nda düzenleyeceği 349. F oturmasını polisin engellemesi sonucu İHD İstanbul Şubesi'nin önünde gerçekleştirdi. Bu hafta hasta mahpus İbrahim Akbaba'nın durumuna dikkat çekildi.

Hasta mahpusların fotoğrafının taşındığı eylemde sık sık ‘İnsan haklarıyla insandır’, ‘Hasta mahpuslar serbest bırakılsın’ sloganları atıldı.

Basın metnini okuyan Mehmet Acettin, hapishanelerde giderek artan hak ihlallerine dikkat çekti. Bu hafta 349. F oturmasında ağır Hasta Mahpus İbrahim Akbaba'nın durumunu aktaran Acettin, “10 çocuğu ve 22 torunu olan İbrahim Akbaba Edirne F Tipi hapishanesinde tutulmaktadır. 1 yıl 4 aydır tutukludur. Tutuklandıktan sonra Mardin hapishanesine konulan ve 9 ay sonra mahkemeye çıkarılmış olan İbrahim Akbaba, mahkemeye çıkarılmadan ise sürgün sevk ile 6.11.2017’de ring aracı ile Edirne F tipi hapishanesine getirilmiştir. 2 günlük yolculuk; ileri derecede diyabet, kalp ve katarakt hastası olan ve açık kalp ameliyatı geçirmiş olan İbrahim Akbaba için işkenceye dönüşmüştür. Ayrıca 2015 yılında felç geçirmiş olmasından dolayı halen ellerini yeterince kullanamamakta, diğer taraftan şeker hastalığı nedeniyle bacağı kesilmiş ve protez kullanmaktadır” dedi.

Akbaba'nın heyet görüşmesini aktaran Acettin, şunları söyledi:
“Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Adli Tıp Kurumuna (ATK) sevki için yazı yazıldığını ancak 3 aydır bekletildiğini, jandarma yok denilerek sevkinin geciktirildiğini, hastalıkları nedeniyle düzenli ilaç kullanması gerektiği halde bazı hapishane doktorlarının bu ilaçları yazarken bazılarının da yazmadığını ve bu nedenle zaman zaman tedavisinin aksadığını, ağır tecrit uygulandığını, 4 aydır sohbet, spor hakkının kullandırılmadığını, ilk geldiğinde bir kez çıkarıldığını ancak sonrasında engellendiğini ve nedeni hakkında tatmin edici bir açıklama yapılmadığını' belirtmiştir.”

OĞLUNUN OLDUĞU HAPİSHANEYE SEVK EDİLMİYOR

Acettin “Akbaba, hastaneye, görüşe ve benzeri yerlere giderken ince aramaya maruz bırakıldığını, protez bacağını çıkarıp duyarlı kapıdan geçmeye zorladıklarını, kemerini aldıklarını, ellerini kullanamadığı ve felcin etkileri nedeniyle çok zor anlar yaşadığını, bu nedenle odasından olabildiğince az çıkmaya gayret ettiğini söylüyor” dedi.

Görüşe gelirken bastonunu aldıklarını ve bu nedenle yürümekte de zorlandığını kaydeden Acettin, şunları da söyledi:

“Akbaba bakıma ihtiyacı olduğu için oğlunun da tutuklu olduğu Diyarbakır F tipi hapishanesine sevk edilerek oğluyla birlikte kalmayı istediği halde sevk yapılmıyor, ikiden fazla pantolon, çarşaf vs izin verilmiyor, oysa ellerini kullanamadığı için çamaşır yıkayamıyor; bu nedenle kirli eşyaları kullanmak zorunda kalıyor.”

KALP KRİZİNDE BİLE GERİ GÖNDERİLMİŞ

Akbaba'nın traş ve tırnak bakımını arkadaşlarının yaptığını aktaran Acettin, bir ay önce kriz geçirdiğini ve hastaneye götürüldüğünü ancak doktorun ilaç verip geri gönderdiğini söyledi, protez yapılalı 5 yıl olduğundan ve bu sürede bacağının zayıfladığı için protezin değişmesi gerektiğini belirtti. Akbaba'nın BAĞKUR emeklisi olmasına rağmen masrafın karşılanmadığına dikkat çeken Acettin, sözlerini şu biçimde sonlandırdı:

“Akbaba, tedavi hakkının engellenmesi ve oğlunun bulunduğu hapisahneye sevk talebinin karşılanması için yardım talebinde bulunmaktadır. Hapishenede kaldığı süre içinde 25 kilo kaybetmiş, sağlık durumu gün geçtikçe ağırlaşmaktadır. Bizler insan hakları savunucuları ve hapishane komisyonu olarak İbrahim Akbaba nezdinde böylesi olumsuz koşullarda hapishanelerde tutulmakta olan ağır hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)


KALBİ DURAN HASTA CEZAEVİNDE TUTULUYOR

Çukurova bölgesinde hasta mahpusların durumlarını izleyen İHD Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonu bu hafta Erhan Demir için açıklama yaptı.

İHD Adana Şube Binası’nda yapılan açıklamayı okuyan Av. Zelal Demiray, Osmaniye Hapishanesi’nde bulunan ‘Brugada sendromu’ olarak isimlendirilen bir kalp hastalığına sahip Erhan Demir’in serbest bırakılmasını istedi. Hasta tutsak Kemal Özelmalı’nın tahliyesi için yapılan başvurunun reddedildiği bilgisini aktararak itiraz edeceklerini belirten Demiray, hasta tutsaklar Sise Bingöl ve Akar İkbal’in durumlarına da dikkat çekti.

'CEZAEVİNDE KALMA ŞARTLARI YOK'

Demir’in hastalığından ötürü kalbinin zaman zaman durmakta olduğunu, bu cihazdan gelen elektrikle kalbi tekrardan çalışmaya başladığını ifade eden Demiray, rahatsızlığından dolayı hayati tehlike yaratacak heyecan, gerginlik, yorgunluk yaşamaması ve hastalığına uygun bir şekilde beslenmesi için tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Demir’in hastalığına uygun bir tedavi görmediği ve uygun bir şekilde beslenemediği için aşırı kilo kaybına uğradığını dile getiren Demiray, son zamanlarda cihazın kalbinden yukarı doğru kaydığını belirterek hapishane revirinde yeterli ilgi görmemekten şikayetçi olduğunu ve hastaneye sevk koşulları kötü olduğu için tahliye dilmesi gerektiğini söyledi.

'TEDAVİSİ İÇİN ÖZEL BAKIM GEREKİYOR'

Yargılaması devam ederken kısa bir süre tahliye edilen Demir’in askerliğe alındığını aktaran Demiray, “Ancak askerliğini yaparken sık sık kalbinin durması nedeniyle hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınmış. Sürekli kriz geçirmesinden ötürü kendisine, ‘Askerliğe elverişli değildir’ raporu verilmiştir. Sağlık durumu askerliğe dahi elverişli değilken, dışarıdayken bile hastalığının tedavisi için özel ilgi ve bakım gerekirken, kalbine takılı cihazla ağır hapishane koşullarında yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır” dedi.

'ACİL ADIMLAR ATILMALI'

Hasta mahpusların tahliyesi için Adli Tıp Kurumu’nca düzenlenen ya da Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip ATK tarafından onaylanan raporlar gerektiğini dile getiren Demiray,  “Tüm bunlar, hasta mahpuslar açısından Türkiye hapishanelerinde hiçbir insani, vicdani, hukuki değerle bağdaşmayan ağır bir insan hakkı ihlalinin olduğunu gözler önüne sermektedir. Bu ihlali ortadan kaldıracak, çözümün önünü açacak adımlar bir hasta mahpus daha hapishanede yaşamını kaybetmeden acilen atılmalı ve hasta mahpuslara yönelik işlenmekte olan kötü muamele ve işkence suçuna son verilip,derhal serbest bırakılmalılardır” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MHP’li vekil boşanma haberlerini bu sefer de RTÜK’e şikayet etti

SONRAKİ HABER

ITUC 4. Dünya Kongresi 2-7 Aralık'ta toplanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...