01 Aralık 2018 14:07
Son Güncellenme Tarihi: 01 Aralık 2018 18:06

Fransa'da 'Sarı Yelekliler'in akaryakıt zammı protestoları sürüyor

Fransa’da akaryakıt zammına karşı ‘sarı yelekliler’in eylemleri devam ediyor. Eylemlere polis saldırıları yaşandı; 224 kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: EPA-EFE/Etienne Laurent/AA

Paylaş

Fransa’da başkent Paris başta olmak üzere akaryakıt zamlarına dönük tepkiler 2 haftadır devam ediyor. ‘Sarı yelekliler’ olarak bilinen Fransızlar, başkent Paris ve diğer birçok kentte eylemler düzenledi. Polis, eylemlere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile saldırdı. Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Paris'teki eyleme 5 bin 500 eylemcinin katıldığını açıkladı. Eylemde en az 224 kişi gözaltına alındı, 14'ü polis olmak üzere 92 kişi yaralandı.

Fransa'da, akaryakıt zamları ülke genelinde protesto edilirken, başkent Paris'teki Champs-Elysees Caddesi çevresinde toplanan ‘sarı yelekliler’e polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla saldırdı.

POLİS SALDIRISININ ARDINDAN ÇATIŞMALAR YAŞANDI

İki haftadır hükümetin akaryakıta ek vergi koymasını protesto eden ve sarı yelekliler adı altında örgütlenen halk, bugün başta başkent Paris'te olmak üzere birçok kentte gösteri düzenliyor.

Binlerce kişi, sabahın erken saatlerinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Paris'in ünlü Champs-Elysees Caddesi çevresinde toplandı. Polis, Champs-Elysees Caddesi'ne girmelerine izin vermediği sarı yeleklilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile saldırdı.

Saldırı üzerine Paris'in caddelerinde çatışmalar yaşandı. Paris sokaklarında ayrıca sık aralıklarla ses bombaları patladı. Protesto nedeniyle çevredeki çok sayıda cadde trafiğe kapatıldı ve metro seferleri durduruldu.

‘MACRON İSTİFA’ SLOGANLARI YÜKSELDİ

Sarı yelekliler eylem sırasında ‘Macron istifa’ sloganları attı; birçok binaya Macron karşıtı yazılar yazıldı.

İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Lunez, yaptığı açıklamada, Paris'te ‘kamu düzeni’ni sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

ÜLKE GENELİNDEKİ EYLEMLERE 75 BİN KİŞİ KATILDI

Fransa Başbakanı Edouard Philippe de açıklamasında, Paris'teki eyleme 5 bin 500 kişinin katıldığını belirtti.

Fransız basınında yer alan haberlere göre, Paris'teki eylemlerde 224 kişi gözaltına alındı, 14'ü polis olmak üzere en az 92 kişi yaralandı. Haberlerde, ülke genelinde düzenlenen gösterilere 75 bin kişinin katıldığı belirtildi.

MUHALEFET SARI YELEKLİLERİN YANINDA

Bu arada, muhalefet partileri ‘Sarı yelekliler’i destekliyor. Muhalefet partileri, hükümete gösterilerde şiddete izin vererek eylemcilerin meşruiyetini zedelemeye çalıştığı eleştirisinde bulundu.

Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi'nin lideri Jean-Luc Melenchon, Marsilya'da düzenlenen gösteriye katıldı.

FRANSIZLARIN YÜZDE 84'Ü EYLEMLERİ DESTEKLİYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bir süredir, göreve geldiği günden bu yana yürüttüğü reformların ülkedeki zenginleri daha da zengin ettiği, orta ve alt gelirli insanların ise yaşamlarını zorlaştırdığı yönünde eleştiriliyor.

Fransa'da yapılan ankete göre, Fransızların yüzde 84'ü ‘sarı yelekliler’i destekliyor. Sarı yeleklilerin çoğu orta gelir grubundaki kişilerden oluşuyor.

Eylemler nedeniyle 24 Kasım'da Eyfel Kulesi ziyarete kapatılırken, polisin sarı yeleklilere sert müdahalesi dikkati çekti.

Ülke genelinde yüz binlerce kişinin katıldığı protestolarda çıkan olaylarda bu güne kadar 2 kişi hayatını kaybetti, 141'i güvenlik görevlisi 780 kişi yaralandı, 794 kişi gözaltına alındı ve 9'u tutuklandı.

Fransa'da son bir yılda motorin fiyatları yüzde 20'den fazla artış gösterdi.

BRÜKSEL’DEKİ EYLEME POLİS SALDIRDI

Öte yandan Fransa'daki 'Sarı yelekliler'in eylemleri Avrupa'nın diğer üülkelerine de yayılmaya başladı. Belçika’nın başkenti Brüksel’de “Sarı Yelekliler”in akaryakıt zamları ve hükümetin ekonomi politikalarına karşı başlattığı protestolar, AB kurumlarının önüne taşındı. Polisin vatandaşlara saldırısı sert oldu. Protestolarda 60 kişi gözaltına alındı, protestoların yasaklandığı duyuruldu.

Sosyal medyadan yapılan çağrılar üzerine Brüksel’in çeşitli noktalarında öğlen saatlerinde başlayan protestolar, AB Komisyonu ve AB Konseyi binası önünde de yapıldı.

Polisin tazyikli suyla ve göz yaşartıcı gazla saldırdığı çok sayıda vatandaş, çevre caddelere dağıldı.

HOLLANDA’DA ‘SARI YELEKLİ’ AKARYAKIT PROTESTOSU

Hollanda'nın çeşitli kentlerinde de ‘sarı yelekliler’ hükümet karşıtı protesto düzenledi. Sosyal medya üzerinden yapılan çağrılar üzerine, Lahey, Nijmegen, Maastricht, Alkmaar, Leeuwarden ve Groningen kentlerinde eylemler düzenlendi. Lahey'deki Hollanda parlamentosu önünde gerçekleşen eyleme 200 kişi katıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP'den '2 bin 200 lira asgari ücret' teklifi

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri bu hafta da polis kalkanları altında açıklama yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...