30 Kasım 2018 12:08

Altın madeni bu kez ÇED sürecinden kaçamadı

Balıkesir Havran-İvrindi ilçeleri arasında yapılmak istenen altın-gümüş madenciliği ile ilgili ‘ÇED Gereklidir’ kararı verildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Balıkesir Havran-İvrindi ilçeleri arasında yapılmak istenen altın-gümüş madenciliği ile ilgili ‘ÇED Gereklidir’ kararı verildi.

Kaz Dağı’nın kuzey yamaçlarında kurşun çinko madenciliği yapan CVK Şirketi bu sefer de Balıkesir’in Havran ve İvrindi ilçeleri arasında IV. Grup (Altın-Gümüş-Kurşun-Çinko-Bakır) maden ocağı işletmeye soyunuyor. Balıkesir Çevre İl Müdürlüğü’ne gönderilen ÇED başvuru dosyasında madencilik faaliyetinin yıllık 100.000 ton malzeme üretme kapasitesi olacak. Maden işletmesinde yeraltı üretim yönteminin uygulanacağı belirtiliyor. Bu cevherin yeraltı ocağından patlatma yöntemi ile çıkarılacağı anlamına geliyor. Alanının tamamı tarla ve ormandan oluşmakta.

İvrindi merkezine 16, Havran’a 15 km uzaklıktaki ruhsat alanında, pasa döküm alanına en yakın yerleşim ise Yürekli Mahallesi’ne bağlı 300 metre uzaklıktaki bir konut. Ruhsat alanı Havran barajına ise 8.2 km mesafede bulunmakta. ÇED dosyasında cevher çıkarımı için yapılan patlatmaların barajda olumsuz etki yapmayacağı ileri sürülüyor.

MADENLE ERZURUM NE ALAKA!

ÇED Dosyasının en ilginç yerlerinden birisi ise faaliyetin çevresel ve kültür varlıklarına olan etkilerinin ele alındığı bölüm. Faaliyet alanı içindeki flora-fauna ile ilgili literatür bilgilerine yer verilen dosyada alanda yer alabilecek kültür varlığı ile ilgili şu cümleler yer alıyor: “Çalışmalar sırasında herhangi bir kültür varlığı ile karşılaşılması durumunda çalışmalar derhal durdurularak 2863 sayılı “Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu” Madde 4 (Haber Verme Zorunluluğu) 6 gereğince ivedilikle Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne veya ilgili Müze Müdürlüğü’ne haber verilecektir.” Balıkesir İvrin’di de gerçekleştirilen bir madencilik faaliyeti için neden Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne haber verileceği sorusu, ciddiyetsiz bir şekilde hazırlanan ÇED Dosyaları konusuyla da ilgili.

DERNEKTEN AÇIKLAMA

“ÇED Gereklidir” kararı verilmesi Kaz Dağı Doğal va Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından “Müjde” olarak duyuruldu. Derneğin twitter hesabından şu açıklama yapıldı;  “MÜJDE! Bu kez Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 'Çed Gereklidir' kararı verdi! 'Hayret!' demiyoruz, çünkü geçtiğimiz ay derneğimiz, Ege ve Marmara Belediyeler Birliği ile birlikte Teck Madencilik firmasının Halılar ve Büyükşapçı Altın madenleri projeleri ile ilgili verilmiş 'ÇED Gerekli Değildir.' kararlarını dava etmişti. Esas kararı merakla bekliyoruz. İdare bu tür kararların dava edildiğini görünce bu kez 'ÇED Gereklidir' dedi. Süreçten kaçamadı. Şimdi ÇED başvuru dosyası hazırlanacak, halkın katılımı toplantısı ilan edilecek. Gözümüz İvrindi’deki bu yeni altın madeni projesinde olacak!”

 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye, dünya enflasyon sıralamasında 10’uncu

SONRAKİ HABER

Totomak işçilerinden TARİŞ direnişine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...