29 Kasım 2018 12:28

140 kişinin Sur’daki ‘acele kamulaştırma’ başvurusu AYM’de

Bakanlar Kurulunun Sur için aldığı 'acele kamulaştırma' kararına karşı 140 kişi, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Kentsel Sit Alanı ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde, Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş Mahallelerinde 2 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı, 3’üncü yılını doldurdu.

Mezopotamya Ajansından (MA) Lezgin Akdeniz’in haberine göre; Mart 2016'da çatışmalar sona ermesine rağmen sokağa çıkma yasağının kaldırılmadığı Sur’da, 6 mahallede yıkım çalışması başlatıldı. Ardından Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilerek ilçenin yüzde 70’ine tekabül eden ve 6 bin 300 parsel, “acele kamulaştırma” kapsamına alındı. Kamulaştırma kararı, çatışmaların yaşanmadığı mahalleleri de kapsarken, “acil kamulaştırma” kararının iptali için kitle örgütleri, meslek odaları ve Diyarbakır Barosu, Diyarbakır İdare Mahkemesine başvurdu. İdare Mahkemesinin dava açılmasını reddetmesi üzerine Sur’daki mülk sahipleri, konuyu Danıştaya taşıdı.

“Acele Kamulaştırma” kararının yürütmesinin durdurulması ve işlemin iptali için Bakanlar Kurulunu temsilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılan dava, Danıştay 6. Dairesince reddedildi. İptal başvurusunu inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, oy çokluğuyla itirazı reddetti.

Danıştayın ret kararından sonra Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) ve Sur Platformu adına davayı takip eden hukukçular, kararın yasaya aykırı olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

AYM’nin başvuruya ilişkin bir karar vermesi beklenirken, kamulaştırma davalarını ÖHP adına takip eden avukatlardan Süleyman Şahin, Sur’da yapılmak istenenin; kent ve toplum yararına bir ihya çalışması olmadığını söyledi. Şahin, AYM’ye taşınan davanın iki yıl sürebileceğini ifade etti.

AYM’ye 140 bireysel başvuruda bulunduklarını dile getiren Şahin, olumsuz sonuç aldıkları takdirde davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıyacaklarını kaydetti. Şahin, Konunun taşınması durumunda AİHM’nin Türkiye’yi mahkum edeceğini ifade etti.

Mahkemelerin ret kararlarının, mülkiyet hakkını koruma altına alan Anayasa’ya, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’na ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) açıkça aykırı olduğunu ifade eden Şahin, yurttaşların mülkiyet hakkının ihlal edildiğini ve kamulaştırma kararının tarihi ilçenin demografik yapısının değiştirilmesine dönük olduğunu söyledi.

Çevre Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulan uzlaşma komisyonu ile uzlaşmayan Sur sakinlerinin sabretmesi gerektiğini, davayı mutlaka kazanacaklarını belirten Şahin, komisyonla uzlaşan ve belgeleri imzalayan yurttaşların açtığı davalardan ise olumlu bir sonuç çıkmayacağı uyarısında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Hal yasası çiftçiyi vurur'

SONRAKİ HABER

Maden ocağının ÇED toplantısı halkın tepkisi üzerine iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...