21 Eylül 2012 14:05

Balyoz'da karar: 3 komutana 20'şer yıl hapis

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasının 108. duruşmasında karar açıklandı.Buna göre;*Balyoz davasının bir numaralı sanığı Eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek, Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'ya darbeye teşe

Balyoz'da karar: 3 komutana 20'şer yıl hapis
Paylaş

Buna göre;

*Balyoz davasının bir numaralı sanığı Eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek, Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'ya darbeye teşebbüs suçundan müebbet hapis cezası verildi. Bu cezalar, 'Darbeye eksik teşebbüs' sebebi ile 20 yıl olarak belirlendi.

*MHP milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan, Eski MGK Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, Eski Birinci Ordu Komutanı Emeli orgeneral Ergin Saygun, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Deniz Cora, Emekli Koramiral Kadir Sağdıç, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Tuğamiral Fatih Ilgar, Faili Meçhuller davasında da yargılanan Emekli Albay Cemal Temizöz, Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, YAŞ Üyesi Bilgin Balanlı ve Korgeneral Yurdaer Olcan için 18'er yıl ağır hapis cezası verildi.

*'Islak imzalı' belgenin sahibi Emekli Albay Dursun Çiçek, Hipnozla ifade davasından da yargılanan emekli hakim albay Zeki Üçok, Havelsan eski genel müdürü Faruk Ağayarman hakkında 16 yıl hapis cezası verildi.

*34 sanık beraat etti. *Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün dosyası, ifade vermediği için ayrıldı.

*250 tutuklu sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Ceza alan tutuksuz sanıklar için yakalama kararı çıktı.


KARAR GÜNÜ HAREKETLİ GEÇTİ

Karar duruşmasına tutuklu sanıklardan Ergin Saygun ile Hakan Mehmet Köktürk katılmadı. Kurmay Albay Köktürk'ün kalp krizi geçirdiği ve halen hastanede tedavi altında bulunduğu öğrenildi. MHP Milletvekili Engin Alan, Çetin Doğan, Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına'nın da aralarında sulunduğu 248 tutuklu sanık ile 11 tutuksuz sanık ise duruşmada hazır bulundu.

Duruşma başlamadan önce sanık avukatları ve basın mensuplarının yer aldığı bölümde, yoğun ilgi nedeniyle izdiham yaşandı. Nisan ayından bu yana mahkeme heyetini protesto ettikleri için duruşmalara katılmayan sanık avukatları, sanıklar ile sohbet etmek için avukat bölümünde yer aldı. Ancak duruşmanın başlayacağının anons edilmesi üzerine sanık avukatlarının tamanına yakını duruşma salonunu sanıkların alkışlarıyla terk etti. Sanık avukatlarından sadece 9 tanesi duruşmaya katıldı.

İZDİHAM YAŞANDI

Duruşma salonunun bulunduğu binaya 500'ün üzerinde sanık yakını ve izleyici alındı. Duruşma salonunun 350 izleyici kapasitesi olması nedeniyle izleyicilerin büyük bazıları salona girilen iki koridora kadar girebildi. İzleyicilerin doldurması nedeniyle koridorlardan giriş ve çıkış güçlükle sağlandı. Sanık yakınları, avukatlar ve sanıklar, duruşmanın başlamasını beklerken birlikte Onuncu Yıl Marşı, Harbiye Marşı ve Gençlik Marşını okudu. Zaman zaman sanıklar, izleyiciler ve avukatlar, birbirlerini alkışlayarak selamladı. Duruşmanın başlamasıyla Mahkeme Başkanı Ömer Diken, dünkü duruşmaya katılmayan 4 tutuksuz sanığın son sözlerinin alınacağını söyledi.

BERAATLERİNİ İSTEDİLER

Son sözleri sorulan tutuksuz sanıklar Özgür Ecevit Taşcı, Berna Dönmez, Erdem Ülgen ve Abdulkadir Eryılmaz, suçsuz olduklarını belirterek beraatlerine karar verilmesini istedi.

Sanıkların son sözlerinin alınmasının ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Dün sanıklara son sözleri soruldu. Duruşmaya karar için ara verdik. Ancak bir neticeye ulaşamadık. Duruşmayı bugüne erteledik. Bu gün yine son değerlendirmemizi yapmak üzere bir süre daha duruşmaya ara veriyoruz. Daha sonra heyetin karara varması halinde duruşmayı tekrar açacağız." şeklinde açıklama yaptı.

Mahkeme Başkanı Diken'in bu sözlerinin ardından salondaki izleyiciler ve sanıklardan tepki sesleri yükseldi.

3 SAATLİK ARANIN ARDINDAN KARARLAR AÇIKLANDI

3 saatlik aranın ardından karar açıklandı. Mahkeme heyeti, Levent Ersöz’ün dosyasının ayrılmasına karar verdi. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, Eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına için ise ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Ceza daha sonra "eksik teşebbüs"ten 20 yıla indirildi.

34 sanık beraat etti. MHP milletvekili Engin Alan, Eski MGK Genel Sekreteri Şükrü Sarıışık, Eski Birinci Ordu Komutanı Ergin Saygun, Tuğamiral Fatih Ilgar, Faili Meçhuller davasında da yargılanan Emekli Albay Cemal Temizöz ve YAŞ Üyesi Bilgin Balanlı için 18'er yıl ağır hapis cezası verildi.

Emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek, Emekli Koramiral Deniz Cora, Emekli Albay Derya Günergin ve Ahmet Zeki Üçok'a ise 16 yıl hapis cezası verildi (İSTANBUL)


HÜKÜMET VE MUHALEFETTEN YORUMLAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Balyoz davası”nda verilen kararı değerlendirdi. Gerekçeyle ilgili bilgisinin olmadığını söyleyen Erdoğan, “Gerekçeyi bilmeden bu konuyla ilgili açıklama yapmam doğru olmaz. Kaldı ki gerekçeyi gördükten sonra da bunun şu andaki kararla, mahkeme kararından sonra bir de malum Yargıtay süreci var. Bunu da görmek durumundayız. Bizim bütün temennimiz bütün arzumuz buradan haklı bir kararın çıkmasıdır. Bunu bekleriz. Ama şu anda noktanın konulduğu bir durum değildir. Çünkü devam eden bir süreç var. O devam eden süreçten sonra ortaya ne çıkar onu bilemem, gerekçeyi gördükten sonra yorum yapma imkanına kavuşabilirim” dedi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, kararın nihai olmadığını belirtirken, duruşmayı izleyen CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, hukuk katliamı yaşandığını belirtti. Özgündüz, "Savunma hakkı ihlal edildi. Avukatlar olmadan karar verildi. Bu Türkiye'de bir ilk. Bir hukuk katliamı yaşanmıştır" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Asgari ücretten vergi kalkacak ama kimin için?

SONRAKİ HABER

Kardelen velilerinden konvoylu imam hatip tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...