25 Kasım 2018 07:21

‘Ayakta sayım ve ağız içi aramayı kabul etmeyen tutuklular darbedildi’

Adana'da bulunan Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevi'nde ayakta sayımı ve ağız içi arama uygulamasını kabul etmeyen tutukluların darbedildiği iddia edildi.

Fotoğraf: ChangTing/Flickr 

Paylaş

Hamdullah KESEN

Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tutukluların ayakta sayımı ve ağız içi aramayı kabul etmediği için gardiyanlar tarafından darbedilerek, hücreye konuldukları iddia edildi. Aileler konuya ilişkin İHD'ye başvurdu.

Aileler 22 Kasım'da yaşanan darp olayında Zafer Bahadır adlı tutuklunun eli ve kafasının, diğer tutuklularının da kafalarının kırıldığı, ardından da hücrelere konulduklarını aktardı. Darbedilen tutukluların aileleri konuya ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesine başvuru yaptı.

‘HAYATLARINDAN ENDİŞELİYİZ’

Tutuklu Rıdvan Tan'ın annesi Güle Tan oğlunun 24 Kasım'da yaptıkları haftalık telefon görüşmesinde yaşananları aktardığını belirterek, “Bizler çocuklarımızın hayatlarından endişeliyiz” dedi.

Kafası ve elinin kırıldığı belirtilen tutuklu Zafer Bahadır'ın annesi Ayşe Bahadır da, oğlunun söylediklerini şöyle aktardı:

“Gardiyanlar koğuşa gelip bize saldırdılar. Kafamı ve elimi kırdılar. Koğuştaki tüm arkadaşlarımızı darbettiler. Bir arkadaşımızın boğazını sıktılar. Eğer biz müdahale etmeseydik, arkadaşımızı boğacaklardı. Bizlere diyorlar, 'ayakta sayım verin. Sayım sırasında ağzınızı açın. Havalandırmanızın üstünü kapatacağız. Size güneşi göstermeyeceğiz' diyorlar. Buna karşı çıkınca da darp ediliyoruz. Hasta arkadaşlarımız hastaneye sevk edilmiyor ve tedavileri geciktiriliyor. Bizler kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunuyoruz.”

Tutuklu Nedim Baysal'ın ağabeyi Vahap Baysal ise, cezaevi idaresinin tutuklular üzerinde sistematik bir işkence uyguladığını öne sürdü. 8 kişilik koğuşa sayım için 40 kişilik grubun geldiğini söyleyen Baysal, ayakta sayım ve ağız açma dayatmasını kabul etmeyen tutukluların darbedildiğini ifade etti.

REVİRE 3 AY SONRA SEVK

Tutukluların hastaneye sevk sırasında darbedilip hakaretlere maruz kaldığını aktaran Baysal, “Hasta tutsakları revire 3 ay sonraya götürüyorlar. Götürdüklerinde ise 'doktor yok' diyerek tedavi yapılmıyor. Kardeşim, 24 Kasım'da aradığı eşine; 'Perşembe günü yaptığımız görüşmeden sonra gardiyanlar kalas ve coplarla bize saldırdı. Bir arkadaşımızın kolu ve kafası kırıldı. Diğer bir arkadaşımızın kafası kırıldı. Bir arkadaşımız gardiyanlarca boğazı sıkılarak boğuluyordu. Hepimizi hücreye attılar' dedi” diye anlattı.

İddialar üzerine aranan cezaevi idaresi telefonlara yanıt vermedi. (Adana/MA)

ÖNCEKİ HABER

Hollanda’nın cihadistlere gönderdiği malzemeler savaşta kullanılmış

SONRAKİ HABER

Soma'da çimento ocakları için 50 bin ağaç kesilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...