23 Kasım 2018 10:08

'Validebağ Korusu doğal yaşam için İstanbul'daki biricik alandır'

Validebağ Korusu’na Millet Bahçesi projesini eleştiren İbrahim Kaboğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'u koruyu ziyarete davet etti.

Validebağ Korusu'ndan görünüm | Fotoğraf: Görkem Kınacı/Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Validebağ Korusu’na Millet Bahçesi projesi ile ilgili söz alan CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kabaoğlu, Validebağ Korusunun doğal dokusu ile korunmasının önemine vurgu yaparak, "Burası canlıların yaşadığı doğal sit alanı olması bakımında belki de İstanbul için biricik alandır" dedi. Koru ile ilgili yasal düzenlemeleri anımsatan Kabaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'u koruyu ziyarete davet etti.

EKOSİSTEM BOZULABİLİR

Konuşmasında Validebağ Korusu'nun bir bahçe olmadığını ifade eden Kabaoğlu, "Birinci derece doğal sit alanıdır ve bu alan 1999 yılından bu yana birinci derece sit alanı olduğu gibi, ayrıca tarihsel olarak Adile Sultan Kasrı ile Abdülaziz Av Köşkü ve güvercinlik gibi binalar tarihî eser kapsamında yer almaktadır" dedi. Validebağ'da doğal bir ekosistem olduğunu, yarısı göçmen olarak 120'nin üzerinde kuş, 30 civarında kelebek türünün koruda yaşadığını aktaran Kabaoğlu, "Sincaplar, kaplumbağalar, yılanlar, kurbağalar, kirpiler ve sayısız böcek burada yaşamakta; 4 binin üzerinde ağaç ve çok sayıda ağaççık ve çalı vardır. Yapılacak herhangi bir inşaat çalışması buranın ekosistemini bozabilir ve bu aynı zamanda Anadolu Yakası'nda, belki de İstanbul'da biricik bir alandır canlıların yaşadığı doğal sit alanı olması bakımından" diye konuştu.

PROJE VALİDEBAĞ'I TAMAMEN BAŞKALAŞTIRACAK

'Millet Bahçesi' projesinde öngörülen korunun ışıklandırılması, futbol sahası kenarına amfitiyatro yapılması, fitness alanlarının geniş bir ölçekte öngörülmesi, gözlem kulesi yapılması, bisiklet parkuru yapılması, yolların rehabilite edilmesi, çok yönlü çocuk oyun alanlarının düzenlenmesi, otopark zeminlerinin yenilenmesi, cam çim taşı yapılması ve bunların çevresindeki zemin kaplamaların değiştirilmesi sonucunda korunun tamamen başkalaşacağını dile getiren Kaboğlu, bu değişikliklerden sonra korunun birinci derece doğal sit alanı olarak artık sürdürülebilir olmaktan çıkacağı uyarısında bulundu.

ANAYASAYA AYKIRI

Anayasa'da çevreyi korumak ve geliştirmenin devletin görev ve yükümlülüğü maddesinin ve birçok başka maddesinin Validebağ Korusu'ndaki bu projeye aykırı olduğunu vurgulayan Kabaoğlu, "Aslında Validebağ Korusu'nun olduğu gibi muhafaza edilmesi için Anayasamızda fazlasıyla hükümler mevcuttur ama tabii bu aynı zamanda öngörü sorunudur, bir proje sorunudur. Bu açıdan Anayasa yerine belki bir anayasal yurtseverlik kavramını kullanmam daha isabetli olur. Hepimiz için burada ortak olan husus gelecek kuşaklara karşı sorumluluğumuzdur çünkü herhangi bir proje geri alınabilir, bir bina yıkılabilir fakat doğal dokuda meydana gelecek zararı önlemek mümkün değildir" dedi. Kabaoğlu, Bakan Kurum'u bir hafta sonu birlikte Validebağ Korusu'nu ziyarete davet etti.

'RANT PROJESİ DEĞİL'

Kabaoğlu'un eleştirilerine yanıt veren Bakan Kurum ise Validebağ Korusu'nda hiçbir şekilde rant projeleri düşünmediklerini ileri sürdü. Koruyu "İstanbul'a değer katacak bir Millet Bahçesi yapmak" istediklerini ifade eden Kurum, çeşitli yerlerde yaptıkları Millet Bahçesi örneklerini saydı.

ÖNCEKİ HABER

Esenyurt Belediye Başkanı'na tepki gösteren şahıs gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan: Yeniden Refah Partisi kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...