22 Kasım 2018 14:15

Tunus’ta 700 bine yakın kamu emekçisi greve gitti

Tunus'ta 24 saatlik genel greve giden kamu emekçileri, IMF dayatmalarına boyun eğen koalisyon hükümetini protesto etti.

Fotoğraf: Yassine Gaidi/AA

Paylaş

Tunus’un en büyük sendikası Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) hükümetle aylar süren görüşmelerden sonuç alamayınca dün 24 saatlik genel greve gitti. 700 bine yakın emekçinin katılımıyla gerçekleşen greve emekçilerin ailelerinin yanı sıra ulaştırma, posta, petrol işçi sendikalarından da destek geldi. 

SON YILLARIN EN BÜYÜK GREVİ

Grevin kamu hastanelerinin acil servisleri gibi hayati önem taşıyan hizmetler hariç, hastane ve sağlık kurumlarını, ilkokul, ortaokul, lise, üniversiteler ve diğer eğitim kurumlarını, belediyeleri ve bakanlıklara bağlı merkezi ve yerel tüm müdürlüklerini etkiledi. Grevin ertelenmesi ya da iptalinin söz konusu olmadığı duyurulduktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı bir gün süreyle öğretime ara verildiğini açıklamak zorunda kaldı. 

Binlerce kişi, UGTT’nin çağrısıyla başkentteki Bardo Meydanında bulunan meclis binasının önünde toplanarak “Ücret artışı bir lütuf değildir”, “Tunus satılık değildir” sloganlarıyla IMF dayatmalarına boyun eğen koalisyon hükümetini protesto etti. Emekçiler, sık sık 2011’deki halk ayaklanmasının en popüler sloganlarından olan “İş, özgürlük, ulusal onur” sloganını da attı. Grevin 2013 yılından beri tüm sektörlerde yapılan en büyük grev, özellikle de, 26 Ocak 1978 grevinden bu yana yaptığı en büyük kamu sektörü grevi olduğu ifade edildi. 

IMF POLİTİKALARINA TEPKİ

UGTT 673 bin kamu emekçisi için, bu yıl kamu şirketlerine verilene eşit oranda ücret artışı talep etmiş, her bir emekçi için ayda 15 ila 30 avro (17-34 ABD Doları) miktarları arasında değişen ücret artışı için UGTT ileri ile Başbakan Yusuf Şahit arasında üç görüşme yapılmıştı. Sendika lideri ile başbakan arasında 13 Temmuz’da varılan mutabakat sonucu görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanması için 15 Eylül tarihinde uzlaşılmıştı. 15 Eylülde anlaşmaya varılamayınca UGTT 24 Ekim’de grev ilan etmiş, hükümetin tekrardan söz vermesi üzerine grev iptal edilmişti. Fakat hükümetin verdiği sözleri tutmaması üzerine sendika dün için tekrar grev çağrısı yaptı.  

AFP’ye konuşan UGTT yöneticisi Bouali Mbarki hükümetin 2019 bütçesini hazırlarken ücretleri arttırmayı hesaba katmadığını belirterek taleplerinin “Fiyatlardaki eşi benzeri görülmemiş artış, yurttaşların alım gücündeki düşüş ve günlük hayatın zorlaşması” ile sıkı sıkıya bağlı olduğunu vurguladı. Sendikanın IMF başkanı Christine Lagarde ile değil, Tunus hükümetinin başkanıyla, başbakan Yusuf Şahit ile müzakere yürüttüğünü hatırlatan Mbarki, kükümetin “Ne söz vermiş olursa olsun hükümetin IMF’nin talimatlarına tabi olmadan bir çözüm bularak toplumsal istikrarı” sağlaması gerektiğini söyledi.

IMF: KAMU HİZMETLERİNDEN KESİN

IMF 2016 yılında Tunus’a 4 yıllığına 2,8 milyar dolarlık bir borç vermiş, Nida Tunus lideri Yusuf Şahit’in başbakan olduğu Tunus hükümeti de bu borç karşığılında IMF’nin uygun gördüğü ekonomik reformları gerçekleştireceği sözünü vermişti. IMF reformları bütçe açığının kapatmak için kamu hizmetlerinden kesinti yapılmasını içeriyordu. IMF bir açıklama yaparak Tunus makamlarını toplu ücretlerin artırılması konusunda uyararak, durumu kontrol altına alması çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bu bozulmuş çarkı yerinden sökmek için çalışacağız!

SONRAKİ HABER

Mardin ve Diyarbakır'da KHK’lerin yıl dönümünde açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...