21 Kasım 2018 08:09

Çukurova Üniversitesinde bir haftada ikinci taciz

Çukurova Üniversitesinde bir hafta içinde iki taciz olayı yaşandı. Öğrenciler endişeli, üniversite yönetimi ise sessizliğini koruyor.

Fotoğraf: Google Streetview

Paylaş

Mesut BAYLAV
Adana

Çukurova Üniversitesi'nde geçtiğimiz günlerde yemekhane önünde yaşanan tacizin ardından benzer bir taciz olayı da Fen Edebiyat Fakültesinde yaşandı. Tacize maruz kalan öğrenciler, tacizcilerin bu kadar rahat üniversiteye girebilmesine tepkili. Çukurova Üniversitesi yönetiminin ise tacizlere dair sessizliği sürüyor.

Çukurova Üniversitesi son bir haftada ikinci taciz olayı ile gündeme geldi. İlki 14 Kasım'da yemekhane önünde kadınlara bakarak mastürbasyon yapan H.C., isimli şahsın kadınların tepkileri üzerine gözaltına alınması ve ardından akli dengesi yerinde olmadığı söylenerek serbest bırakılması ile sonuçlanmıştı. Olayın etkisi sürerken yeni bir tacizin yaşanması tepkilere yol açtı.

CEZA ALMADIĞI İÇİN RAHAT

Yeni taciz olayı ise 19 Kasım'da Fen Edebiyat Fakültesi binasında gerçekleşti. Gazetemize ulaşarak durumu anlatan Fen Edebiyat Bölümü öğrencisi, saat 12 gibi fakülte binasına girdiğini, adının sonradan S.U. olduğunu öğrendiği şahsın pantolonu açık bir şekilde durduğunu anlatarak “Sınıfa gidip eşyalarımı yerleştirip tekrar çıktım, hâlâ aynı şekilde duruyordu” dedi. Ardından hocalara durumu anlattığını belirten öğrenci, güvenliğe ve polise haber verdiklerini belirterek “Karakola gidip şikayetçi oldum. Karakolda tacizcinin geçmişte de bir taciz olayına karıştığı bilgisi verildi” dedi. Tacizcinin geçmişte de yine bir okulda öğrencileri taciz ettiğini söyleyen öğrenci, “Hem de yine bir okulda yapmış bunu. Ama serbest bırakılmış. Şimdi ise aynı şeyi bizim okulda yaptı. Bu kadar rahat bir şekilde üniversiteye girebilmesinin sebeplerinden biri de bu. Çünkü aynı eyleminden dolayı geçmişte herhangi bir ceza almamış” diye konuştu.

Yaşanan iki taciz olayında da tacizciler üniversiteye dışarıdan gelen şahıslar. Yemekhane önünde gerçekleşen tacizi gerçekleştiren şahsın yıllar önce üniversitede ‘tek sigara’ sattığı ve üniversite güvenliğinin de yönetiminin de bu konudan haberdar olduğu biliniyor.

REKTÖRLÜK SESSİZ

Çukurova Üniversitesi yönetimi ise iki taciz olayı karşısında da suskunluğunu koruyor. Yaşanan taciz olaylarına dair görüşmek için aradığımız rektörlük yetkilileri “Sizin nerden haberiniz oldu? Bizim haberimiz yok” diyerek olayı geçiştirdiği gibi herhangi bir bilgi de veremeyeceklerini söyledi. Hem tacizlere maruz kalan öğrenciler hem de diğer üniversite öğrencileri ise üniversitenin tepkisiz kalmasından şikayetçi. Yaşanan ilk taciz olayının ardından görüştüğümüz kadın öğrenciler, “Önümüzdeki dönem yaşanabilecek tacizlerden üniversite yönetimi sorumludur” dedi.

SON BİR YILDA YAŞANAN TACİZ VAKALARI

■ Eylül 2017'de kampüs dışında yer alan fakültelere giden yolda tacizlerin yaşanması üzerine öğrenciler sosyal medyadan #YolTacizleriSonBulsun diyerek seslerini duyurmaya çalışmıştı. Fakültelerinin önünden belediye ve özel halk otobüslerinin de geçmesini ve ring seferlerinin arttırılmasını istemişti. Bu konuya dair herhangi bir çözüm bulunmadı.

■ Ocak 2018'de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde bir kadın öğrenci bina hizmetlisinin tacizine uğradı. Tepkiler üzerine hizmetlinin sadece görev yeri, fakültesi değiştirildi.

■ Mayıs 2018'de Adana Fevzi Çakmak Kız Öğrenci Yurdu önünde tacize uğrayan kadın öğrenci, Twitter’dan KYK'ya yazdığı yazıya yanıt olarak ‘Konunun KYK ile alakası yoktur’ yanıtını aldı. Yurtta kalan kadın öğrenciler ise hâlâ tacizlere uğradıklarını belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

Üzüm bağları ile bilinen Kavacık köyüne mermer ocağı izni

SONRAKİ HABER

‘Çingene Kızı’nın gizemli hikayesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...