19 Kasım 2018 12:21

AİHM Demirtaş’ın ana davasına ilişkin kararını yarın açıklayacak

AİHM, HDP Eki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yaptığı başvuruya ilişkin kararını yarın açıklayacak.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) HDP Eki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yaptığı başvuruya ilişkin kararını yarın açıklayacak. Son seçimlerde cezaevinde Cumhurbaşkanı adayı olan Demirtaş, 4 Kasım 2016’da gözaltına alınmasından bu yana 2 yıldır  tutuklu bulunuyor. Demirtaş tutuklandığı ana davaya ilişkin AİHM’ye bireysel başvuruda bulunmuş, Türkiye ise yaptığı savunmada iç hukuk yıllarının tüketilmediği gerekçesiyle başvurunun reddedilmesini talep etmişti. AİHM uzun bir sürecin ardından Demirtaş’a ilişkin kararını yarın açıklayacağını bildirdi.

‘AİHM İHLAL DERSE SERBEST BIRAKILMASI GEREKİR’

Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan Selahattin Demirtaş’ın Avukatı Mahsuni Karaman, AİHM’nin ihlal kararı açıklayacağını düşündüklerini söyledi. Demirtaş’ın tutuklanmasının kişi hak ve özgürlüklerinin, serbest seçim hakkının ihlali olduğu gerekçeleriyle başvuru yaptıklarını belirten Karaman, bu yönde bir ihlal kararının çıkması durumunda Türkiye’nin bu karara uyması gerektiğini dile getirdi. Karaman, AİHM’nin ihlal kararı ile birlikte avukatlar olarak herhangi bir başvuruda bulunmalarına gerek kalmadan Demirtaş’ın hemen serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

‘TUTUKLANANLAR İÇİN EMSAL TEŞKİL EDER’

Demirtaş’ın sıradan bir tutuklu olmadığını belirten Karaman, “Türkiye kamuoyu Demirtaş’ın hukuk dışı ve siyasi saiklerle tutuklandığını çok iyi biliyor. Ancak AİHM’nin bu yönde bir kararı tartışmaları sonlandırır. Demirtaş’ın tutukluğundaki haksızlık kamuoyu algısı olmaktan çıkarak, uluslararası bir mahkemenin kararı olur” dedi. AİHM’nin Demirtaş kararının diğer HDP milletvekillerine etkisini sorduğumuz Karaman, “Söz konusu karar sadece Selahattin Demirtaş’ın dosyasıyla ilgili olacak. Bir kısım milletvekilinin yargılandıkları dosyalarda hüküm kesinleşmiş durumda. Şu an tutuklu olanlar açısından ise emsal teşkil eder. Ancak hükmü kesinleşenler açısından emsal teşkil etmez. Tabii Demirtaş’ın haksız bir şekilde tutuklandığı yönündeki karar, benzer bir şekilde tutuklanarak hüküm giyen milletvekillerinin haklarının ihlal edildiğinin tescili olur” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Üniversitesinden işçinin ölümüne skandal savunma

SONRAKİ HABER

Akkuyu, Rusya ve Türkiye halkları arasında ‘dostluk’ simgesi olacakmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...